Pembuat Kenderaan Menyelesaikan Kerosakan Beg Udara TakataEmpat daripada pembuat kereta terbesar di dunia telah bersetuju untuk penyelesaian bernilai jutaan dolar selepas pelanggan mereka menuntut pampasan berikutan penarikan balik Beg Udara Takata yang rosak.

Perjanjian penyelesaian ini bernilai $ 553 juta (497 juta euro) dan meliputi tuntutan kira-kira 16 juta pemilik kenderaan yang telah menyaman pembuat kereta Toyota, BMW, Mazda dan Subaru untuk pampasan. Tindakan undang-undang terhadap Honda, Ford dan Nissan tidak dilindungi oleh perjanjian itu, kata peguam. Jumlah kos penyelesaian dari Toyota adalah $ 278.500.000, diikuti oleh BMW pada $ 131 juta, Mazda pada $ 76 juta dan Subaru di $ 68 juta.

Dalam satu kenyataan bersama, empat syarikat berkata mereka telah bersetuju dengan perjanjian tetapi menambah bahawa perjanjian itu tidak bermakna mereka mengakui kesalahan atau liabiliti.

Penyelesaian itu datang di aktiviti panggilan semula beg udara yang dihasilkan oleh syarikat Jepun Takata. Panggilan semula ini bermula pada tahun 2008 dan meliputi sekitar 100 juta beg udara digunakan dalam kenderaan yang dibuat oleh 19 pembuat kereta.

Beg Udara Takata boleh meletup dengan kuasa berlebihan dan melepaskan serpihan logam di dalam kereta dan trak, dan telah dipersalahkan di atas sekurang-kurangnya 16 kematian dan lebih 180 kecederaan di seluruh dunia.

Majoriti kematian dan kecederaan berkaitan dengan Beg Udara ini berlaku di Amerika Syarikat. Oleh itu, Takata bersetuju pada bulan Januari untuk mengaku bersalah di atas tuduhan salah laku jenayah dan membayar $ 1 bilion untuk menyelesaikan kes ini di peringkat Penyiasatan Persekutuan di Amerika Syarikat.

Sejak itu, pembuat kereta telah memanggil semula 46 juta Takata Beg Udara di 29 juta kenderaan Amerika. Menjelang 2019, 64 juta kepada 69 juta Beg Udara Takata di 42 juta kenderaan American dijadualkan akan diganti.


Takata sedang berunding dengan Komponen  Pembuat Auto Key Safety Systems (KSS) di Amerika Syarikat dan dana ekuiti swasta Bain Capital untuk mengadakan perjanjian penyelamat yang dilaporkan bernilai sekitar 200 bilion yen ($ 1.7 bilion, 1.61 bilion euro).

Sumber dari:
http://m.dw.com/en/automakers-settle-over-faulty-takata-airbags/

Nicky Hayden Kemalangan Ketika Menunggang BasikalKeadaan perubatan Nicky Hayden amat serius berikutan kemalangan berbasikal di Itali. Pelumba lagenda MotoGP dari Amerika ini, yang masih dirawat di unit rawatan rapi di Hospital Bufalini di Cesena, telah mengalami trauma yang serius dengan kerosakan otak yang teruk akibat daripada kemalangan semasa berbasikal di Itali. Beliau telah dilanggar oleh sebuah kereta ketika sedang berbasikal di sepanjang pantai Rimini, di mana beliau telah meluangkan masa selepas baru-baru ini menyertai Pusingan WorldSBK di Italy.