Kenikmatan pemanduan mewah di Pavilion Kecemerlangan Mewah Eksklusif BMW

Pavilion Kecemerlangan Mewah BMW merupakan cara baru BMW untuk memperkenalkan kehadiran ppenjenamaan dan daya tarikan untuk kenderaan segmen mewah mereka.

Diperkenalkan buat kali pertamanya di negara ini, pembuat automotif premium ini juga mengambil kesempatan pada acara pelancaran pengalaman kecemerlangan mewah ini untuk mendedahkan siri BMW Concept 8 buat kali pertama di Malaysia, dan juga di Asia Tenggara. Malaysia dan Asia Tenggara mengalu-alukan kedatangan BMW Concept 8 Series yang membawakan kemuncak Kemurnian Dinamik dan Kemewahan Canggih.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif BMW Group Malaysia, Encik Han Sang Yun berkata, "Kami berbesar hati untuk berkongsi kehadiran dan ekspresi jenama yang baru untuk kereta mewah kami di BMW Luxury Excellence Pavilion. Dari Toronto, Kanada ke Malaysia, kami berharap dapat berkongsi pandangan kami tentang daya tarikan mewah jenama kami menerusi program pengalaman yang baik ini, dengan menunjukkan bagaimana kami telah mendefinisikan semula idea kemewahan moden dalam industri auto."

Han menambah bahawa BMW Concept 8 Series ini berfungsi sebagai penguji model BMW yang akan datang iaitu BMW 8 Series Coupé baru yang dijadualkan untuk dilancarkan tahun ini sebagai sebahagian model yang paling berani dalam sejarah pembuat kereta premium.

"Sepertimana kata Pengerusi Lembaga Pengurusan BMW Group AG, Harald Krüger, 'Nombor 8 sentiasa mewakili kemunculan prestasi sports dan eksklusiviti untuk BMW'. Kereta konsep sports eksklusif ini memancarkan keghairahan (Passion), kuasa (Power) dan prestasi (Performance). BMW 8 Series Coupé yang akan datang adalah sesuatu yang perlu diperhatikan, tetapi pada masa ini, BMW Concept 8 Series mewakili usaha kami ke arah kenderaan berdarah mewah bersaiz besar yang dicipta dalam tradisi coupe sporty."

Mengatasi kenikmatan memandu: Kemewahan inovatif gaya BMW.

Kehadiran penjenamaan baru untuk kereta mewah BMW membawakan profil dan kedudukan siri kenderaan paling eksklusif dalam rangkaiannya yang diperhalusi untuk menjadi satu kategori produk yang berbeza. Kenderaan siri ini amat memikat hati, dan ini meletakkannya dalam kedudukan yang baik untuk memperkaya gaya hidup pelanggan dalam segmen mewah dengan pengalaman yang menyentuh perasaan.

Estetika klasik ini menonjolkan sejarah BMW yang tidak dapat ditiru, iaitu pendekatan untuk mencari penyelesaian dan konsep yang berani, dan keupayaan untuk menghadapi cabaran dan muncul dengan lebih kuat. Ia nya bukan sahaja elemen warisan BMW yang mendalam tetapi juga merupakan resipi kejayaan yang mempamerkan semangat, keyakinan dan hadiah dari BMW untuk membawa masa depan ke masa sekarang ini.

BMW percaya bahawa kemewahan sesebuah kereta diwakili kepakaran dalam pelbagai bidang pembangunan. Tulen, menarik dan kemewahan moden ini adalah hasil tradisi semangat dan perintis, dan datangnya dari pengalaman bertahun-tahun dalam memperdalam pengetahuan dan bakat inovasi. Model model perdana dalam portfolio BMW akan mewujudkan kefahaman baru tentang kemewahan, yang membawa sentuhan perasaan yang ditakrifkan oleh estetika inspirasi dan kenikmatan memandu dengan pengalaman kebebasan dan individualiti yang ditentukan pemilik sendiri.

Di samping itu juga, BMW memberi tumpuan kepada perkembangan hubungan yang berterusan di antara mereka dengan para pelanggan, pengalaman dan emosi, dan menawarkan yang lebih baik. Matlamat pembuat kereta premium ini adalah untuk menawarkan pelanggan pengalaman mobiliti khas setiap hari, dengan menawarkan perkhidmatan yang unik dan bertambah baik.

Ekspresi baru dan kehadiran jenama baru BMW dapat dialami secara eksklusif di Pavilion Keunggulan Mewah BMW dari Khamis, 22 Februari 2018 hingga Rabu, 7 Mac 2018.

Pavilion Mewah BMW juga disokong oleh rakan-rakan niaga seperti Dior, Hugo Boss, Moet Hennessy Diageo, Jaeger-Le Coultre, Galeri Wei-Ling, Leica, illy Coffee and SPACE.


BMW Concept 8 Series ialah kenderaan BMW yang turut memaparkan idea-idea reka bentuk baru dan teknik pembinaan bentuk. BMW Concept 8 Series mempamerkan pendekatan baru untuk penggunaan bentuk, yang jelas kelihatan di permukaan kereta. Sejumlah garisan renyah menandakan permukaan yang jelas, dan bentuk utama kereta dipahat dengan nyata. Unsur-unsur ini menghasilkan model cemerlang yang penuh beperwatakan.

BMW Concept 8 Series memaparkan gril hadapan berbentuk buah pinggang yang besar, lampu berkembar nipis dan lohong pengambilan udara yang besar bagi membentuk penampilan depan yang menarik dan sporty. Templat BMW klasik tersebut kini mempunyai tafsiran baru, dengan membawa reka bentuk syarikat ke arah yang berbeza. Sebagai contoh, kedua bentuk buah pinggang tersebut rendah ke jalan raya dan menyebar secara meluas di bahagian hadapan. Ia mengambil inspirasi daripada pasangan BMW tahun lalu yang memaparkan bentuk buah pinggang itu dipasangkan bersama dengan lancar untuk membentuk satu elemen besar.

Gril ini membesar semakin ia meluncur ke bawah, bagi menjelaskan lagi karakter dinamik dari BMW Concept 8 Series. Bersama-sama dengan lampu laser super-tipis dan piksel heksagonal pada tema "kembar berkembar", ia membawa rupa berfokus ke hadapan. Di sisi lain, lohong pengambilan udara sisi besar di apron depan menyerlahkan pendirian kereta yang luas dan sporty di jalan raya dan menjanjikan pengalaman dinamik murni.

Unsur-unsur serat karbon meningkatkan lagi watak yang sporty dan berprestasi tinggi. Sementara itu, cat luaran atau eksterior eksklusif iaitu kelabu Barcelona Grey Cair yang berwarna biru-abu dengan pigmen yang sangat menyerlah memaparkan kesan optimum.

Lampu belakang yang langsing dan terbentang meluas di sisi BMW Concept 8 Series ini mengambil bentuk bilah L bila dilihat dari belakang. Ia membuatkan kelebaran kereta yang lebih jelas dan pendiriannya yang berkuasa di jalan raya, dan bentuk langsingnya memberikan penampilan ultra-sporty dan moden. Penyesar angin serat karbon gelap yang diwarnakan di bahagian bawah apron belakang menambah hiasan tambahan dan lebih sporty pada grafik belakang, yang diserlahkan lagi dengan ekzos trapezoid besar, bingkai bahagian belakang dan mengarah kepada pengalaman memandu dinamik masa akan datang.

Siri BMW Concept 8 ini memaparkan campuran dinamik yang kaya secara emosi di bahagian dalam. Permukaan dan garisannya menarik ke hadapan dan menggariskan pengalaman memandu yang dinamik. Di bahgian tengah, konsol pusat dan pintu memberikan struktur dalaman grafik yang jelas. Aliran dari panel instrumen ke pintu dan perasaan sporty, merangkumi hiasan dalaman dengan elemen reka bentuk yang menonjol. Kesan ini serlahkan lagi oleh oleh sambungan lancar antara konsol tengah dan panel instrumen.

Huasan kulit Merino dalam cokelat gelap Dark Brown dan putoh Fjord White memberikan suasana yang berkualiti tinggi. Tatarias gentian karbon dan aluminium yang digilap menghasilkan perbezaan atau kontras yang disengajakan dan memancarkan perasaan sporty dan teknikal. Tuil pengalih gear atau gearshift  dan Pengawal iDrive yang diperbuat daripada kaca Swarovski dengan kuarza berasap, dan memberikan sentuhan penamat yang ada kelas.

BMW 8 Series Coupé disasarkan untuk menjadi tradisi kereta mewah sports yang berjaya dan menambahkan lagi penawaran model menarik sebagai kereta idaman yang tulen kepada barisan kenderaan kelas mewah yang sedia ada.

Mitsubishi lancar panggil-balik keselamatan untuk kenderaan terpilih

Pengedar rasmi kenderaan Mitsubishi Motors di Malaysia iaitu Mitsubishi Motors Malaysia (MMM)  meminta para pemilik Mitsubishi Lancer dan Outlander yang diimport dari Jepun, dan juga pemilik ASX yang dipasang tempatan untuk penggantian geganti atau relay kawalan enjin kenderaan mereka. Jumlah keseluruhan kereta yang terjejas ialah kira-kira 5,000 unit.


Model
Tahun diperbuat
ASX Compact SUV
Mac 2015 – November 2016
Lancer Sedan
Disember 2014 – Februari 2016
Outlander SUV
Disember 2015 – Jun 2016
Geganti ini melindungi ECU enjin dari sebarang lonjakan voltan secara tiba-tiba. Jika ia nya tidak diganti, bahagian dalaman geganti tersebut mungkin gagal dan seterusnya memberi kesan kepada fungsi ECU enjin.

MMM juga akan mengadakan Kempen Peningkatan Lapangan ecara berasingan bagi usaha penggantian pengembung atau inflator beg udara penumpang sisi untuk 115 unit Pajero Exceed yang dikeluarkan dari bulan Mac 2010 hingga Julai 2012.

Beg udara penumpang sisi ini boleh melepaskan serpihan logam apabila ia diaktifkan, yang mungkin menyebabkan kecederaan kepada pemandu. Usaha ini adalah sebahagian daripada kempen penarikan semula beg udara Takata di seluruh dunia.

"Keselamatan adalah keutamaan kami, dan oleh sebab itu MMM menggerakkan inisiatif ini bagi memastikan keselamatan pelanggan, dan kami kesal dengan kesulitan yang dihadapi oleh pelanggan yang terjejas," kata Ketua Pegawai Eksekutif MMM, Tomoyuki Shinnishi.

MMM akan mengeluarkan surat pemberitahuan kepada semua pemilik Mitsubishi yang terjejas dan kos  penggantian akan ditanggung oleh MMM sepenuhnya.

MMM meminta semua pelanggan terjejas untuk membuat temujanji di mana-mana pusat servis sah Mitsubishi Motors bagi menjalankan penggantian yang tersebut di atas.

Untuk senarai pusat servis dan maklumat lanjut, sila layari: www.mitsubishi-motors.com.my atau hubungi Careline Pelanggan kami di 1800 18 8161 (9 pagi - 5 petang, Isnin hingga Jumaat tidak termasuk cuti umum).

Hafizh Syahrin sah bersama Yamaha Tech3 musim 2018

Monster Yamaha Tech 3 secara rasminya telah mengesahkan Hafizh Syahrin akan menggantikan Jonas Folger dalam kejohanan MotoGP musim ini. Kini secara rasminya Malaysia telah menengahkan pelumba MotoGPnya yang pertama selepas Hafizh Syahrin mengambilalih tugasan tersebut dari Jonas Folger dalam pasukan Monster Yamaha Tech 3.

Folger terlepas empat pusingan akhir musim lalu kerana menghadapi isu keletihan yang teruk dan walaupun pemulihannya dilaporkan positif, beliau tiba-tiba menarik diri dari musim 2018 pada malam sebelum ujian pra musim di Sepang pada bulan Januari lepas.

Hafizh Syahrin kelihatan amat yakin ketika menamatkan ujian untuk pasukan tersebut di Buriram, Thailand, dan telah berjaya mengatasi tiga pelumba pada hari terakhir ujian, bagi mengesahkan kontraknya dengan Tech3 bagi musim 2018.

 "Saya sangat gembira selepas menerima berita bahawa saya akan berlumba untuk Monster Yamaha Tech3 pada 2018," kata Syahrin.

"Saya banyak belajar pada tiga hari ujian yang sangat menarik dan hebat di Buriram, dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada krew saya sekali lagi, terutamanya Nico dan Maxime, tetapi juga Johann dan Laurent untuk nasihat mereka. Dalam masa yang singkat, saya benar-benar belajar untuk mengawal sepenuhnya motosikal MotoGP.

"Saya akan cuba melakukan yang terbaik dan akan memberikan sepenuh usaha saya pada tahun ini. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Hervé, Yamaha Motor Corporation, Monster dan seluruh pasukan Tech3 kerana mempercayai saya dan memberi saya peluang hebat ini untuk bersaing dalam musim penuh di MotoGP .

"Terima kasih kepada keluarga saya, yang sentiasa menyokong saya untuk membuat impian ini menjadi kenyataan, terutamanya ayah saya, dan terima kasih kepada peminat saya dan sudah tentu kepada Dato' Razlan. Saya tidak sabar untuk menjalani ujian lagi di Qatar dan saya akan menjadi lebih bermotivasi, dan sejujurnya saya tidak sabar untuk memulakan musim ini.

Hafizh kini mengambil alih jentera M1 yang sangat kompetitif pasukan satelit Yamaha itu, selepas penyertaan empat musim penuh dan tiga podium dalam kategori Moto2. Dua podium terakhir Hafizh diraih dalam enam perlumbaan terakhir 2017, dan yang satu lagi ketika muncul sebagai peserta wildcard di Sepang pada tahun 2012, berikutan pembatalan keputusan untuk Anthony West.

Pelumba Malaysia berusia 23 tahun dirancang untuk beraksi bagi pasukan Litar Sepang dalam kelas pertengahan musim ini tetapi kini telah digantikan oleh seorang lagi pelumba kebangsaan iaitu Zulfahmi Khairuddin. Sepang telah lama mencari bintang tempatan dalam kelas perdana, dan Ketua Pegawai Eksekutif Dato' Razlan Razali memberi sokongan sepenuhnya kepada langkah Syahrin.

"Ujian di Buriram baru-baru ini mengesahkan segalanya untuk Hafizh," kata Razlan. "Pengumuman rasmi bahawa Hafizh akan bersaing dalam musim penuh dengan pasukan Monster Yamaha Tech3 adalah pencapaian terbesar bagi pelumba Malaysia selepas lebih daripada 26 tahun lamanya Malaysia menjadi tuan rumah untuk MotoGP.

"Ini juga merupakan berita yang hebat bagi rantau Asia, dan saya harus berterima kasih kepada Hervé Poncharal untuk peluang ini dan keyakinannya terhadap Hafizh. Kami sekarang akan menyerahkan Hafizh kepaanya dalam penjagaan yang baik dan berkembang menjadi lebih baik, berdaya saing dan melengkapkannya sebagai Pelumba MotoGP. "

"Saya sangat gembira untuk mengumumkan bahawa Hafizh Syahrin akan menjadi pelumba Yamaha Tech3 kedua di samping Johann Zarco," tambah bos pasukan Yamaha Tech3, Herve Poncharal. "Semuanya sukar sejak kita mendapat tahu berkenaan masalah Jonas Folger, malangnya dia memutuskan untuk tidak berlumba pada musim 2018 untuk menjaga kesihatannya dan cuba pulih sepenuhnya. Ia telah menjadi proses yang panjang untuk mencari seseorang pelumba, dan siapa yang boleh menjadi pengganti.

"Di Sepang saya bertemu dengan Razlan Razali, dan kami hanya berbual dan timbul beberapa idea gila, yang kadangkala berubah menjadi hasil yang terbaik. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Razlan Razali atas semangatnya, usaha tenaganya dan penglibatan beliau dalam perlumbaan MotoGP dan untuk sukan bermotor secara umum, ditambah pula dengan menyokong Hafizh Syahrin untuk memanjat langkah terakhir ke kelas perdana.

"Kami perlu meyakinkan semua orang di sekeliling kami, bahawa Hafizh akan menjadi pelumba MotoGP yang baik, oleh kerana itu, kami harus memberi tugasan yang sukar dalam tiga hari ujian di Buriram. Akhirnya, dia melakukan kerja yang luar biasa, dia memenuhi misi itu. Yamaha amat gembira dengan prestasinya dan seluruh pasukan Tech3 juga turut gembira.

"Saya amat berbesar hati dan bangga memberikannya peluang ini dan saya tahu ini akan menjadi sesuatu yang bersejarah, kerana ini kali pertama seorang pelumba Malaysia berlumba musim penuh dengan motosikal MotoGP dan kami tahu betapa popularnya sukan ini di dunia sebelah sini.

"Saya ingin memberitahu Hafizh: Selamat datang di keluarga kami! Kami akan menjaga anda seperti anak kami dan saya pasti kata akan mempunyai musim yang hebat. Anda boleh belajar dari pasukan ini, dan juga dari Johann dengan penglibatan anda. Saya tidak sabar untuk berada di Qatar dengan anda di atas jentera kami. "

Kini akan ada satu lagi ujian pra-musim di Qatar, sebelum perlumbaan bermula di litar Losail yang sama pada 18 Mac kelak.

 Hafizh Syahrin Abdullah menjadi topik sensasi negara apabila secara rasminya diumumkan sebagai pelumba bagi pasukan Monster Yamaha Tech 3 sekaligus memahat nama selaku pelumba Malaysia dan Asia Tenggara pertama yang beraksi dalam kelas MotoGP di pentas Kejuaraan Grand Prix Motosikal Dunia.                 

Memulakan aksi profesional secara kompetitif seawal usia 13 tahun dalam perlumbaan satu pengeluar yang dijalankan oleh Yamaha, pelumba berusia 24 tahun itu terus membuktikan keupayaan luar biasa apabila mendominasi perlumbaan tempatan dan antarabangsa. Bersama pasukan Raceline kendalian Barry Leong, Hafizh kemudian mencatat nama sebagai juara keseluruhan termuda bagi siri kelas Novis dan CP130 di Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS diikuti pelbagai kejayaan di peringkat antarabangsa seperti di Kejuaraan Motosikal Asia, Australia, Sepanyol sebelum melangkah ke pentas MotoGP.

Pencapaian Hafizh selama 10 tahun sejak pembabitan secara profesional dalam arena permotoran negara sehingga ke hari ini merupakan antara contoh di mana tidak ada jalan pintas untuk berjaya. Proses membangunkan seseorang atlet memerlukan masa dan sokongan pelbagai pihak dan tidak boleh dicapai dalam sekelip mata dimana perjalanan karier Hafizh dibantu dengan sokongan Program Pembangunan Bakat PETRONAS.