Seiko raikan ulang tahun ke-50 Nissan GT-R dengan model SBGC229

Hanya 200 unit Seiko SBGC229 ditawarkan seluruh dunia.

Barisan perdana atau paling bertaraf tinggi dalam jam tangan Seiko, Grand Seiko (GS), kini menawarkan model jam tangan baharu yang meraikan ulang tahun ke-50 Nissan GT-R. Model SBGC229 ini meraikan sambutan setengah abad pengeluaran Nissan GTR ini dengan pengenalan jam tangan yang sepadan dengan tahap tinggi dan prestasi tinggi supercar Jepun,  uang turut menyambut ulang tahun ke-20 teknologi pergerakan Seiko Spring Drive mereka.

Model ulang tahun GT-R 50 adalah model ultramoden GT-R. Ia mempunyai tali kulit buaya putih, lambang ulang tahun GT-R dalam emas kuning 18k ke dalam pemberat berayunnya, bahan dalaman titanium, dan mahkota GS yang dicap.

Jam tangan ini memberikan ketepatan Seiko ± 0.5 saat sehari, rizab kuasa 72 jam, rizab kuasa 4,800 A / m, fungsi GMT, dan fungsi kronograf. Mereka yang berminat dengan jam Grand Seiko x Nissan GT-R 50th Anniversary model SBGC229 ini boleh menempahnya di kedai web Grand Seiko pada harga $ 21,000 USD. Namun begitu anda mungkin harus bertindak pantas kerana terdapat hanya 200 unit yang ditawarkan di seluruh dunia.

Himpunan VW Beetle sasar pecah rekod Malaysia

Buat pertama kalinya, Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) akan menganjurkan perhimpunan "Beetle, An Iconic Gathering". Acara yang mengalu-alukan pemilik Beetle dari semua lapisan masyarakat dalam meraikan kenderaan klasik ini akan diadakan di tempat letak kereta terbuka di Istana Keadilan di Putrajaya pada 13 Julai 2019. Volkswagen akan cuba memecahkan rekod Malaysia semasa himpunan Beetle terbesar berkumpul di satu lokasi semasa acara tersebut, dan VCM menyeru kepada semua pemilik Beetle klasik dan semasa untuk turut serta dalam usaha ini.

Acara meriah ini akan bermula dengan konvoi Beetle Sunshine Tour yang melibatkan lebih 150 kenderaan yang akan melalui pusar bandaraya Kuala Lumpur. Konvoi akan bergerak melalui jalan-jalan Segitiga Emas sebelum meneruskan perjalanan ke Putrajaya di mana mereka akan menyertai kereta Beetle yang lain di Istana Keadilan.

Perhimpunan ikonik ini terbuka kepada semua pemilik Beetle di Malaysia dan peserta yang berminat boleh mendaftar dan kereta mereka di laman web Volkswagen di sini. Penyertaan adalah percuma, dan butiran acara disediakan semasa pendaftaran dalam talian. Semua peserta juga akan menerima sijil penyertaan dari Volkswagen.

MAM kini badan bertanggungjawab sukan bermotor Malaysia


Badan pentadbir lumba kereta dunia iaitu Persekutuan Automobil Antarabangsa (FIA),
telah bersetuju mengiktiraf
Persatuan Sukan Bermotor Malaysia (MAM) untuk mengambil tanggungjawab sebagai pentadbir sukan bermotor di ini.
Perkara ini dusahkan dalam satu kenyataan oleh Setiausaha Agung FIA untuk Sukan Bermotor, Peter Bayer yang bertarikh 18 Jun 2019. Dalam kenyataan tersebut Bayer
berkata FIA telah memutuskan untuk mewakilkan tugas dari Persatuan Automobil
Malaysia (AAM) ke MAM yang kini dipimpin oleh Presidennya Tan Sri Mokhzani Mahathir, menurut
Artikel 5.2 dan 16.3 yang termaktub dalam FIA Statutes.
"Sebarang perkembangan lanjut mengenai perkara ini akan dikemukakan kepada ahli-ahli
Majlis Sukan Bermotor Dunia pada mesyuarat seterusnya dalam bulan Oktober ini, " kata Bayer.
Beliau juga berharap MAM akan mengambil "semua langkah yang perlu untuk melaksanakan amalan yang menggalakkan
kuasa sukan" di Malaysia.

AAM telah dibatalkan pendaftaran oleh Pejabat Pesuruhjaya Sukan pada November tahun lepas setelah gagal mematuhi pelbagai peraturan pentadbiran.

Tan Sri Mokhzani mengalu-alukan pengiktirafan daripada FIA.
"Keutamaan kami adalah untuk memastikan bahawa sukan bermotor di Malaysia akan meneruskan kelangsungannya di
kedua-dua peringkat kebangsaan dan antarabangsa, " kata Tan Sri Mokhzani.
"Adalah penting bahawa sukan bermotor Malaysia mempunyai badan kerja untuk menjalankan kegiatannya dan juga
menyokong pembangunan dan pertumbuhan - termasuk tindakan pengiktirafan yang berkaitan dengan sukan bermotor".
"Kami akan melakukan yang terbaik untuk memastikan bahawa sukan bermotor Malaysia akan mendapat yang terbaik dari kami," tambah Tan Sri Mokhzani.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Setiausaha Agung MAM, Encik Muizz di Malaysia
muizz@mam.org.my.