Perodua yakin atasi sasaran awal jualan 2019

Pada tahun 2018 yang lepas, Perodua menjual 227,243 kenderaan yang mana merupakan pencapaian jualan tahunan tertinggi dalam sejarahnya. Berbekalkan momentum ini dan prestasi semasa syarikat, Perodua telah meningkatkan sasaran jualannya untuk tahun ini kepada 235,000 unit, iaitu peningkatan sebanyak 4,000 unit daripada sasaran 231,000 unit yang diumumkan Januari lalu.
Separuh pertama 2019 telah menyaksikan Perodua mencapai peningkatan 4% dengan menjual kira-kira 121,800 kenderaan berbanding 117,100 unit yang dijual dalam tempoh yang sama tahun lepas. Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato' Zainal Abidin Ahmad berkata, prestasi ini dicapai hasil permintaan yang memberangsangkan untuk semua modelnya. 190,765 tempahan telah diterima sepanjang tempoh Januari hingga Jun 2019, , iaitu peningkatan lebih 3% daripada 184,949 tempahan dalam tempoh yang sama tahun lepas.

"Peningkatan permintaan bagi kenderaan kami dalam tempoh enam bulan pertama 2019 telah memberi kesan positif terhadap ekosistem automotif secara keseluruhan, dengan pembelian komponen berjumlah RM2.7 bilion dalam tempoh kata Zainal.

"Berdasarkan ramalan kami untuk separuh kedua tahun ini, kami menjangkakan perbelanjaan sebanyak RM5.4 bilion untuk membeli komponen untuk keseluruhan 2019.
"Kami telah mencapai satu tahap di mana kami berusaha keras untuk membina jenama kami di luar negara secara berperingkat dan berterusan. Walau bagaimanapun, usaha ini memerlukan masa yang panjang. Kami berharap agar kami dapat membanggakan rakyat Malaysia," katanya.

Zainal menambah bahawa Perodua turut bekerjasama dengan Daihatsu Motor Company Jepun bagi membangunkan lagi pembekal komponen tempatannya dan meneroka pasaran di luar Malaysia, dan ini merupakan sebahagian daripada komitmen syarikat untuk membina industri sokongan automotif Malaysia.
Mengenai ramalan untuk separuh kedua 2019, Data' Zainal berkata, "Bank Negara telah mengurangkan kadar overnight policy (OPR), yang mana membantu meningkatkan perbelanjaan pengguna."

"Perkembangan ini balk untuk industri, tetapi harus diingatkan bahawa tahun lepas terdapat insentif yang besar untuk membeli kenderaan, dengan adanya cuti cukai yang diumumkan selepas keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14.
"Mengikut angka dalaman kami, industri telah mengatasi jangkaan pada separuh pertama tahun ini — jumlah jualan kenderaan (TIV) meningkat 2.4% kepada 296,800 unit," tambah Zainal.

Beliau menjelaskan bahawa insentif cuti cukai telah memberi kesan sementara kepada pasaran di mana syarikat automotif dan pengguna mengambil kesempatan daripadanya. "Dengan ini, kami percaya bahawa separuh kedua tahun ini tidak akan sehebat tahun lepas. Momentum pada separuh pertama mungkin menurun menjelang separuh kedua tahun ini," kata Zainal lagi.

Tertakluk kepada laporan rasmi Persatuan Automotif Malaysia (MAA), Perodua menjangkakan Jumlah Keseluruhan Industri  TIV bagi 2019 akan kekal pada 600,000 unit.