Kasma catat sejarah juara kesemua kategori berturut turut

Hasrat pelumba kelahiran Johor, Kasma Daniel Kasmayuddin untuk menamatkan musim dengan muncul juara di laman sendiri tidak kesampaian setelah sekadar berada di kedudukan keempat yang menyaksikan kemenangan menjadi milik rakan sepasukan, Mohd Ramdan Mohd Rosli dengan masa keseluruhan 19’42.832s. Tempat kedua menjadi milik Mohd Azhar Abdul Jalil (Motul Zeneos Yamaha YY Pang) dengan masa 19’43.972s.

Pelumba PETRONAS Sprinta Yamaha Motor yang telahpun mengesahkan gelaran keseluruhan sebaik pusingan kesembilan di Pulau Pinang berakhir, awal November mengakhiri musim 2017 dengan mengumpul 138 mata keseluruhan termasuk lima gelaran juara.

Kasma Daniel Kasmayuddin sekaligus mencatat nama selaku pelumba pertama muncul juara keseluruhan dalam tiga kategori berbeza secara berturut-turut dalam Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS. Musim 2017 kejohanan telah melabuhkan tirai di Dataran Bandar Penawar, Johor, hari ini.

Hadiah kepada pemenang-pemenang disampaikan oleh Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim.


Kasma yang bermula dari petak pertama ketinggalan di kelompok pertengahan pada pertengahan perlumbaan setelah dua kali terjatuh namun berjaya bangkit untuk tamat di kedudukan keempat setelah dipintas pada saat akhir oleh Mohd Helmi Azman (Onexox TKKR Racing).

“Perasaan saya bercampur-baur. Walaupun gembira dengan gelaran keseluruhan, namun saya agak kecewa kerana gagal memenangi perlumbaan terakhir sebagai hadiah kepada penyokong dan keluarga di laman sendiri,” jelas Kasma.

Tambahnya, “Secara keseluruhan saya berpuas hati dengan apa yang dicapai pada hari ini. Bukan mudah untuk menjuarai tiga kategori perlumbaan secara berturut-turut. Kerja keras dan pengorbanan saya, keluarga dan pasukan dibayar dengan kejayaan. Namun perjalanan saya masih jauh dan lebih banyak cabaran menanti pada masa akan datang.”

KEPUTUSAN                                                                                            
CP150
1 Md Ramdan Rosli (SGR) PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor 19:42.832s
2 Md Azhar Abd Jalil (SGR) Motul Zeneos Yamaha YY Pang Racing 19:43.972s
3 Md Helmi Azman (SGR) Onexox TKKR Racing Team 19:48.798s
4 Kasma Daniel Kasmayudin (JHR) PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor 19:48.809s
5 Md Fitri Ashraff Razali (SGR) PETRONAS Sprinta Yamaha – CKJ 20:02.221s

Kedudukan Keseluruhan
1 Kasma Daniel Kasmayudin (JHR) PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor 138 mata
2 Ahmad Afif Amran (TRG) PETRONAS Sprinta Yamaha – CKJ 107 mata
3 Md Ramdan Rosli (SGR) PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor 95 mata
4 Ahmad Fazli Sham (PRK) PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor 84 mata
5 Md Azhar Abd Jalil (SGR) Motul Zeneos Yamaha YY Pang Racing 77 mata
Sememangnya sudah tertulis rezeki Aiman

Dalam dunia perlumbaan, segalanya mungkin. Dan tentunya sudah tertulis rezeki Aiman untuk muncul juara keseluruhan biarpun amat kecewa kerana gagal beraksi dalam perlumbaan akhir dan meletakkan peluangnya untuk muncul juara bagai telur di hujung tanduk.
Pelumba PETRONAS Sprinta Yamaha – AFB Tech sebelum itu mengalami masalah jentera sewaktu sesi kelayakan dan tidak layak ke perlumbaan akhir. Debaran dadanya hanya reda di pusingan terakhir perlumbaan akhir, apabila pencabar utama, Md Syafieq Aiman (Elf Koyoko KC Racing) yang memerlukan kemenangan untuk merampas gelaran juara, dikecewakan dengan masalah jentera pada pusingan terakhir ketika sedang bersaing sengit bersama-sama Saiful Azhary Muhamad (Idemitsu Kozi Yam Honda Racing).

Saiful Azhary muncul juara setelah menamatkan 12 pusingan perlumbaan dengan masa keseluruhan 12’00.163s diikuti rakan sepasukan, Md Syarifuddin Azman muncul naib juara dengan masa 12’00.304s. Rakan sepasukan Aiman, Md Danial Syahmi muncul pemenang tempat ketiga dengan masa 12’00.357s.

Aiman muncul juara keseluruhan dengan mengumpul 132 mata manakala gelaran juara di Johor membantu Saiful Azhary naik ke tangga kedua keseluruhan dengan mengumpul 128 mata. Syafieq Aiman yang gagal memungut sebarang mata berada di tangga ketiga dengan 110 mata.

“Suasana di khemah pasukan sangat mendebarkan. Saya dan seluruh pasukan tidak duduk diam kerana semua pelumba bersaing sengit dan saling bertukar kedudukan sehingga ke garisan penamat. Kami mengharapkan rakan sepasukan, Danial Syahmi dapat menewaskan Syafieq Aiman dan memenangi perlumbaan.

“Walaupun Danial di tempat ketiga di belakang Saiful dan Syarifuddin, ia sudah cukup untuk membantu saya muncul sebagai juara keseluruhan. Saya sangat gembira dan berterima kasih kepada pasukan, penaja, keluarga dan semua yang menyokong dan membantu saya,” jelas Aiman.


KEPUTUSAN KATEGORI WIRA
Akhir
1 Saiful Azhary Muhamad (JHR) Idemitsu Kozi Yam Honda Racing 12:00.163s
2 Md Syarifuddin Azman (SGR) Idemitsu Kozi Yam Honda Racing 12:00.304s
3 Md Danial Syahmi (PRK) PETRONAS Sprinta Yamaha - AFB Tech 12:00.357s
4 Md Fadlyshah Redzuan (SGR) Idemitsu Kozi Yam Honda Racing 12:06.759s
5 Md Khairi Asyraf Mahmood (JHR) PETRONAS Sprinta Yamaha - AFB Tech 12:10.009s

Kedudukan keseluruhan
1 Md Aiman Tahiruddin (KUL) PETRONAS Sprinta Yamaha - AFB Tech 132 mata
2 Saiful Azhary Muhamad (JHR) Idemitsu Kozi Yam Honda Racing 128 mata
3 Md Syafieq Aiman (JHR) Elf Koyoko KC Racing Team 110 mata
4 Md Syarifuddin Azman (SGR) Idemitsu Kozi Yam Honda Racing 107 mata
5 Md Danial Syahmi (TRG) PETRONAS Sprinta Yamaha - AFB Tech 85 mata

Akid capai penamat musim dengan cemerlang

Md Akid Aziz yang telahpun bergelar juara keseluruhan kategori CP115 berikutan pembatalan Pusingan 9 lepas, menamatkan musim 2017 dengan cemerlang apabila meraih kemenangan keenam peribadi untuk mengumpul 180 mata keseluruhan.

Pelumba PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor itu menamatkan 15 pusingan perlumbaan dengan masa 15’29.993s diikuti Ahmad Syukran Aizat (PETRONAS SPrinta Yamaha – CKJ) kedua, 15’30.301s dan rakan sepasukan Akid, Md Haziq Md Fairues ketiga, 15’31.807s.

Haziq kekal di tangga kedua keseluruhan dengan 123 mata diikuti Syukran ketiga, 114 mata.Honda Beat 2017 bercorak baharu

Honda BeAT 2017 baharu kini datang dengan corak grafiti terkini, khusus untuk memberikan gaya ranggi dan prestasi penunggangan yang boleh dipercayai.

Corak grafik pada badan luaran Honda BeAT baharu ini mempunyai dua tona warna. Ia juga dilengkapi dengan roda aloi 14-inci yang dipasang dengan tayar tanpa tiub supaya penunggang merasa lebih selesa dan tidak panik andainya tayar pancit. Empat warna pilihan diberikan: Space Magenta Metallic (warna baru), Pearl Nightfall Blue, Pearl Magellanic Black and Vivacity Red. BSH mensasarkan jualan Beat ini pada kumpulan sasaran pasaran dari kalangan penunggang muda.
Honda BeAT dilengkapi dengan sistem Combi Brake System (CBS) yang unik bagi produk BSH.Sistem CBS memberikan jarak membrek yang lebih pendek dan ia memberi lebih kawalan kepada penunggang terhadap jenteranya. Fungsi ini sangat penting untuk keselamatan penunggang semasa di jalanraya.
Honda BeAT juga mempunyai ciri Smart Lock System yang memastikan brek terkunci semasa menghidupkan enjin atau semasa parkir. Ini untuk mengelakkan kejadian memecut dengan tidak sengaja ketika dalam trafik. Ia turut dilengkapi dengan Side Stand Switch di mana suis pada tongkat sisi akan mematikan enjin apabila tongkat itu diturunkan.
Honda BeAT menggunakan enjin ESP dengan teknologi kurang-geseran (low-friction) agar enjin menjadi lebih cekap tenaga. Selain itu, Honda BeAT menggunakan sistem suntikan bahan api (PGM-FI) yang membenarkan jarak tunggangan lebih jauh dengan penggunaan bahan api yang minimum.
Honda BeAT adalah skuter pertama yang menerima status pengiktirafan EEV di Malaysia, sebagai satu langkah yang mengurangkan kesan pencemaran karbon (carbon footprint) terhadap alam sekitar.
BSH yakin bahawa pelancaran Honda BeAT 2017 baharu ini akan meningkatkan pegangan BSH dalam pasaran motosikal terutamanya generasi muda iaitu dari 24 peratus ke 34 peratus.
Harga Honda BeAT baharu ini adalah RM5,724 (harga bilik pameran, termasuk GST).
Untuk maklumat lanjut berkenaan Honda BeAT 2017, sila rujuk kepada Facebook kami, www.facebook.com/HondaMotorcyclesMalaysiaBoonSiewHonda atau talian bebas tol, 1800-88-3993 (Isnin - Jumaat, 9 pagi hingga 5 petang, kecuali Cuti Umum).
Model Baharu Honda BeAT 2017
Jenis Enjin
4 Lejang, OHC Penyejukan Udara
Sesaran Enjin
108.20cc
Gerek & Lejang
50.0mm x 55.1mm
Sistem Penghidup
Tendang dan Elektrik
Sistem Pencucuhan
Transistor Sepenuh
Jenis Transmisi
Tali Sawat-V Automatik
Suspensi (Depan)
Telescopik
Suspensi (Belakang)
Unit Swing Arm
Sistem Brek (Depan)
Cakera Hidraulik
Sistem Bek (Belakang)
Mekanikal Mendulu Leret
Saiz Tayar (Depan)
80/90 - 14M/C 40P
Saiz Tayar (Belakang)
90/90 - 14M/C 40P
Jenis Roda
Roda Tuangan
Dimensi Keseluruhan
1,864mm x 666mm x 1,068mm
Dimensi Jarak Roda
1,256mm
Berat Keseluruhan
94kg
Ketinggian Tempat Duduk
742mm
Kelegaan Jalan
146mm
Muatan Tangki Petrol
4.0 liters
Sistem Bahan Api
Suntikan Bahan Api
Muatan Minyak Pelincir
0.8 Liter (had atas)
Kuasa Maksimum
6.46 KW (8.77 PS) @ 7,500RPM
Tork Maksimum
9.14NM (0.93kgf.m) @ 6,000RPM

Ciri-Ciri Lain
· Suis Tongkat Sisi
· Tuas Penguncian Brek