KTM 390 Adventure bakal tiba

Sejak tahun 2014 telah ada khabar angin yang beredar bahawa KTM akan mengeluarkan motosikal kembara berdasarkan kerangka trellis dan enjin silinder tunggal 390 cc. Kini berita tersebut dilaporkan 'orang dalam' telah disahkan dan kelihatannya akan tiba tahun depan. Kita mungkin akan melihat sesuatu yang serupa dengan konsep jentera kembara KTM 790 yang menarik seperti yang digambarkan di atas.          
                   
Motosikal kembara inidijangka  akan dikuasakan oleh unit 373.2 cc yang sama dengan 390 Duke, menghasilkan lebih daripada 43bhp @ 9,600rpm dan 24.28 tork pada 7,000 rpm.   

BMW C400X skuter pertengahan dilancar

Anda mungkin tidak pernah mendengar tentang C400X sebelum ini, itu kerana BMW hanya memperkenalkan skuter pertengahan baharu ini di pertunjukan EICMA 2017, pada bulan November tahun lepas. Pelancaran skuter bersaiz pertengahan baharu BMW C 400 X telah berlangsung di Itali minggu ini dan disasarkan untuk kegunaan mobiliti bandar.

Syarikat Jerman tersebut mengatakan bahawa motosikal baharu ini dibekalkan enjin silinder tunggal yang dioptimumkan dengan kecekapan, digabungkan dengan transmisi CVT, pemisah getaran dan ASC.
Kuasa yang mampu dijana ialah sejumlah 34bhp yang disalurkan melalui kotak gear CVT (transmisi bolehubah berterusan) dan lengan gear tegangan dengan gegalas lengan ayun inovatif yang mengurangkan getaran kepada tahap minimum. Terdapat juga ASC pintar (Kawalan Kestabilan Automatik) yang berfungsi untuk memastikan keselamatan semasa pecutan, terutama pada permukaan licin.
BMW 400 X mempunyai bingkai keluli tiub. Suspensi atau gantungan dan redaman dikawal oleh topang teleskopik di bahagian hadapan dan dua batang spring di bahagian belakang. Prestasi brek disediakan oleh brek cakera berkembar di bahagian depan dengan satu cakera cakera tunggal di belakang, dengan ABS sebagai standard.

Skuter ini dilengkapi lampu LED sebagai standard dan terdapat kluster instrumen dengan skrin TFT warna penuh 6.5 inci yang boleh didapati sebagai pilihan lepas jualan. BMW Motorrad Multi-Controller BMW membolehkan penunggang boleh mengakses fungsi kenderaan dan ketersambungan dengan cepat dan tanpa terganggu dari tumpuan kepada jalan raya.


MAKLUMAT BARU BMW C 400 X:

Enjin tunggal silinder yang dioptimumkan dengan kapasiti 350cc, tork tinggi dan gearbox CVT.
MSL

Reka bentuk yang sangat padat dengan pelinciran bah basah.

34bhp pada 7,500 rpm dan 35nm pada 6,000 rpm.

Suntikan bahan api elektronik, kawalan enjin digital dan ASC.

Suspensi dengan bingkai keluli tiub lasak.

Lengan ayunan torsionally kaku dengan lengan putaran inovatif yang mempunyai getaran minimum.

Topang teleskopik di depan dan dua tiang spring di belakang dengan gerakan spring yang mencukupi.

Sistem brek yang kuat dengan ABS sebagai standard.

Teknologi pencahayaan LED sebagai standard.

Ketersambungan: Kelompok instrumen pelbagai fungsi dengan skrin TFT warna penuh 6.5-inci dan pelbagai ciri sebagai pilihan lepas jualan.

Ruang penyimpanan yang besar dengan dua ruang penyimpanan dan Flexcase.


Warna baharu untuk Ducati SuperSport 2019

Model Ducati SuperSport untuk tahun 2019 akan didatangkan dengan warna legap Titanium Grey dan dipadankan dengan kerangka dan rim roda merah. Ini bermakna SuperSport tidak lagi tersedia dalam warna tradisional merah Ducati seperti selalunya.
SuperSport S akan dilengkapi dengan suspensi Öhlins, Ducati Quick Shift untuk peralihan gear ke atas / ke bawah dan penutup tempat duduk belakang. Model S pula akan terus tersedia dalam warna merah Ducati Red serta dalam kombinasi putih Star White Silk, dengan kerangka dan rim roda merah yang sangat digemari. Skim warna baharu akan tersedia mulai dari Julai di Eropah.