Pembuat senjata AK47 keluarkan motosikal elektrik untuk tentera

Syarikat pertahanan Rusia terkemuka, Kalashnikov, yang merupakan pengilang senjata api AK-47, baru sahaja melancarkan motosikal elektrik mereka di Forum Teknikal Ketenteraan Antarabangsa 2017 berhampiran Moscow.

Kami pernah menulis tentang permintaan terhadap motosikal seperti ini yang disarankan agar dikeluarkan oleh pembuat motosikal nasional iaitu Modenas (klik sini untuk baca semula)

Berbalik kepada Kalashnikov, motosikal mereka ini dibina oleh pengilang motosikal Rusia, IZH, iaitu anak syarikat Kalashnikov, dan boleh didapati dalam bentuk supermoto jalan raya untuk pasukan polis bandar, dan sebagai motosikal di luar jalan untuk tentera. Kalashnikov mengumumkan bahawa 50 motosikal polis akan digunakan semasa Piala Dunia 2018 di Rusia. Model polis dikatakan mempunyai jarak capaian 150 kilometer, namun tidak banyak yang diketahui tentang spesifikasi teknikal lain bagi motosikal elektrik baru ini.
Tentera Amerika Syarikat juga dikatakan sedang berusaha membina sebuah motosikal elektrik. Dinamakan sebagai SilentHawk, berdasarkan motosikal luar jalan elektrik Alta Redshift MX, ia mampu mencapai jarak sejauh 240 km. Selain itu, prototaip seterusnya akan turut mempunyai janakuasa menggunakan pelbagai bahan api yang boleh tanggalkan bagi membolehkan tentera mengecas dan menggunakan motosikal ini untuk misi yang lebih jauh dan lama.

Motosikal luar jalan elektrik jelas mempunyai beberapa kelebihan untuk aplikasi ketenteraan, termasuk motor hampir-senyap dan kecekapan bahan api yang luar biasa - dan tenunya menarik untuk melihat bagaimana pasukan Rusia dan Amerika Syarikat terus membangunkan teknologi baru yang menarik dan menerapkannya dalam dunia nyata.

Suzuki daftarkan logo Katana baru

Suzuki diberitakan telah memfailkan permohonan tanda dagangan baru beserta logo bagi nama 'Katana'.

Tiada butiran lain yang diperolehi setakat ini selain daripada nama logo dan tanda dagangan yang didaftarkan di Amerika Syarikat. Namun langkah ini telah menerajui banyak spekulasi bahawa projek Recursion, yang merupakan motosikal konsep turbo yang pada awalnya ditunjukkan pada Tokyo Motor show 2013 di Jepun, akan menjadi sebahagian daripada barisan model  Suzuki bagi 2019/2020.Gambaran perancangan Suzuki menunjukkan bahawa GSX700T (di mana T bermaksud Turbo dan 700 sesuai dengan konsep enjin Rekursion asal 588cc, diberi sedikit anjakan di sana sini). Suzuki baru-baru ini memfailkan satu siri paten motosikal Recursion dalam bentuk lengkap untuk kegunaan di jalanraya.
Namun begitu perlu diingatkan bahawa sementara ini adalah sangat menarik, Suzuki sebelum pernah ini menghidupkan semula jenama Katana pada tahun 2010 namun tidak banyak yang berlaku selepas itu.

Dua Aiman antara muka baru CP150

Juara kategori WIRA KBS 2017, Muhammad Aiman Tahiruddin tidak gentar untuk berdepan cabaran pelumba senior meskipun terus melangkah ke kategori CP150 bagi saingan Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS musim 2018 yang akan membuka tirai di Litar Tangkak pada 31 Mac dan 1 April ini.

Pelumba berusia 17 tahun itu diberi sepenuh kepercayaan oleh pasukan baharunya musim ini, PETRONAS Sprinta Yamaha-CKJ untuk beraksi dalam kelas perdana bergandingan bersama naib juara keseluruhan CP150 2017, Ahmad Afif Amran dan seorang lagi pendatang baharu pasukan, Md Hafiz Azman.
Aiman Tahiruddin
 “Saya gembira dan sangat teruja kerana dapat beraksi dalam kelas CP150 pada musim ini,” jelas Muhammad Aiman yang meraih enam podium termasuk tiga kemenangan pada musim lepas.

“Sesi pertama sangat penting kepada saya. Saya berharap dapat menyesuaikan diri dengan cepat dan memahami rentak pelumba-pelumba senior. Mujurlah banyak latihan dan persediaan dilakukan sepanjang tempoh rehat lepas bagi membantu saya untuk lebih memahami jentera,” jelas Muhammad Aiman.

Perkara serupa turut diakui oleh seorang lagi pendatang baharu yang beralih dari kelas Wira ke kelas CP150, MD Aiman Azman. Pelumba berusia 18 tahun itu akan bergandingan bersama dua lagi pelumba rookie CP150, Azroy Hakeem Anuar dan Harith Farhan Baharin di dalam pasukan Idemitsu Honda Givi Yuzy Racing.
Aiman Azman
  “Saya dan pasukan mempunyai cabaran sangat besar pada tahun ini. Ketiadaan Mohd Zaqhwan Zaidi menyaksikan pasukan kami merupakan barisan termuda di litar. Azroy dan Harith pernah beraksi dalam kelas CP115 namakala saya terus melangkah ke kelas CP150 dari kelas Wira. Pengalaman menjadi kekurangan kami namun saya percaya seluruh pasukan akan bekerja-keras untuk membantu kami,” jelasnya.
3 Attachments