ARRC kan ke Australia?


Penganjur Asia Road Racing Championship iaitu Two Wheels Motor Racing, dan Motorcycling Australia yang merupakan penganjur Kejohanan Superbike Australia telah bersetuju untuk mengikat kerjasama bagi membangunkan sukan pemotoran secara lebih luas dan memperkuat lagi hubungan antara benua Asia dan Oceania untuk membawa sukan tersebut ke aras lebih tinggi.

Salah satu daripada halatuju yang ditetapkan adalah untuk menyediakan ruang yang lebih luas bagi para pelumba di rantau ini untuk mencapai tahap persaingan tertinggi di antara kedua-dua kejohanan itu dan juga pelaraskan penyeragaman peraturan-peraturan berkaitan dengan sebaik mungkin. Bagi menafaat perkembangan pelumba, ia nya dirasakan penting untuk memberi mereka peluang berlumba bersama-sama di antara mereka sekerap mungkin, agar mempercepatkan proses serta menambah minat mereka dan semua yang terlibat dalam kejohanan masing-masing.

ARRC jelas sekali berminat untuk memperluaskan Kejuaraan tersebut ke Australia dan akan bekerjasama rapat dengan Motorcycling Australia untuk mencari penyelesaian terbaik.

Nampaknya agak jelas bahawa kini telah wujud satu kemungkinan besar bahawa kita akan dapat menyaksikan salah satu pusingan siri perlumbaan terbesar motosikal Asia itu akan menambah negara kanggaroo itu dalam senarai penganjurannya akan datang. Mungkinkah dalam tahun 2018....?

Meter 114 kmj tapi laju sebenar hanya 100 kmj !

Meter kelajuan selalunya mempunyai julat ketepatan sebanyak 10%. Kelajuan yang ditandakan pada meter sepatutnya berada dalam julat ini apabila kita memandu. Namun, meter kelajuan sering menunjukkan bacaan yang lebih tinggi. Ini adalah untuk memastikan supaya anda akan memandu paada kelajuan yang lebih rendah dari hadlaju yang ditetapkan di satu satu kawasan. Ia juga akan mengelakkan syarikat pengeluar kereta disaman kerana menyebabkan pemandu memandu pada kelajuan yang lebih tinggi kerana berpandukan meter kereta.

Menurut syarat dan ketetapan yang digunapakai dalam kenderaan yang ingin di eksport ke Eropah, ECE-R39 mengatakan meter kelajuan tidak boleh menunjukkan kelajuan kurang dari kelajuan sebenar, dan ia juga tidak boleh menunjukkan bacaan lebih daripada 110 peratus kelajuan sebenar yang ditambah 4 kmj. Ini bermakna, di bawah peraturan itu, sebuah kereta anda boleh bergerak pada 100 kmj, tetapi bacaan meter kelajuan boleh, secara sah dan mengikut peraturan ini, memaparkan bacaan setinggi 114 kmj.

Meter menyukat kelajuan dengan mengira pusingan tayar pada ukurlilit tayar itu, dan penukaran saiz rim akan menyebabkan bacaan meter menjadi tidak tepat kerana jarak yang dilalui tayar kini telah berubah berbanding tayar standard. Cara untuk mendapat bacaan yang tepat ialah dengan menggunakan meter digital yang menggunakan sensor pada tayar. Meter seperti ini boleh didapati dari kedai aksesori yang besar, bahkan ada juga penunggang motosikal yang menggunakan meter digital untuk basikal perlumbaan, kerana ia dapat mengira kelajuan sehingga 200 kmj. Penggunaan GPS juga mampu memberi kelajuan yang agak tepat, namun begitu ia akan menjadi lebih tepat jika anda memandu atau menunggang pada jarak yang jauh untuk jangkamasa yang lama, dan pada kelajuan yang tetap. Ia juga mampu memberi gambaran kelajuan sebenar berbanding meter kereta anda, bagi dijadikan panduan anda seterusnya tentan ketepatan meter anda.

Red Bull MotoGP Rookies Cup 2017 dijuarai Masaki

Kazuki Masaki telah muncul juara Piala MotoGP Red Bull 2017 dengan memenangi  gelaran tersebut di MotorLand di GP Aragon. Masaki, yang dilahirkan pada tahun 2000, merupakan pelumba Jepun kedua berturut-turut untuk meraih gelaran tersebut, yang dimenangi Ayumu Sasaki musim lepas, dan kedua-duanya merupakan anak didik Asia Talent Cup.

Masaki memulakan kerjayanya di kejuaraan Asia Talent Cup pada tahun 2015. Mula menunggang pada usia tiga tahun, pelumba Jepun ini tampak berpotensi dari awal dan berada di podium dalam perlumbaan ATC yang pertama kali yang disertainya iaitu Perlumbaan 2 di Buriram. Tahun itu juga menyaksikan Masaki memenangi perlumbaan pertamanya, meraih kemenangan di Race 2 di Motegi dan melakukan perkara yang sama dalam perlumbaan kedua di Sepang musim itu. Anak muda Jepun itu menduduki tempat ketiga keseluruhan pada tahun tersebut.
2016 menyaksikan lebih banyak kemenangan podium di Asia Talent Cup, dan memasuki laluan yang berlainan ke arah MotoGP, khususnya dalam Kejohanan Dunia Junior FIM CEV Repsol Moto3 dengan Pasukan Asia Talent. Dari awal lagi, Masaki memperlihatkan kemampuannya sekali lagi, bermula dari petak kesepuluh teratas dan mengakhiri tahun  dalam kedudukan kesepuluh dalam Kejohanan Dunia Junior (Junior World Championship).
Tahun 2017 menjadi saksi lebih banyak kejayaan untuk Masaki di CEV, dengan lebih banyak podium, dan pelumba Jepun ini telah memulakan kerjayanya di Red Bull MotoGP Rookies Cup - satu langkah yang telah menyaksikan dia mengambil gelaran antarabangsa pertamanya. Seperti dalam AsiaTalent Cup pada tahun 2015, Masaki menggegar lawannya dengan menduduki podium pertama kali dan secara konsisten menaiki rostrum di sepanjang musim. Dia memenangi perlumbaan pertamanya di Red Bull Ring di Austria dalam Race 2, sebelum menawan MotorLand dengan kemenangan kedua dalam Race 1. Dengan kelajuan dan konsistensi, Masaki dinobatkan sebagai 2017 Red Bull MotoGP Rookies Cup Champion walaupun musim ini berbekalkan satu perlumbaan lagi.
Laluan ke MotoGP kini akan diteruskan Masaki selepas kejayaannya yang luar biasa, begitu juga bagi generasi akan datang yang akan menunjukkan bakat mereka dari kejohanan  Asia Talent Cup ke Piala Rookies MotoGP Red Bull dan seterusnya.

Duo Indonesia dambakan podium halaman sendiri

Farhan Hendro dan Pedro Wuner
Ketegangan terasa kian meningkat untuk pasangan Indonesia Farhan Hendro dan Pedro Wuner menjelang acara FIM Asia SuperMoto Championship 2017 yang akan berlangsung kurang dari seminggu lagi.
#7 Pedro Wuner
Ia akan menjadi pentas percubaan kedua Pedro yang bertanding di halaman sendiri untuk gelaran juara. FIM Asia SuperMoto Championship selalu menjadi impian setiap pelumba SuperMoto untuk bersaing dan berusaha untuk mencapai kecemerlangan. Pedro diberi penghormatan mewakili Indonesia untuk bersaing buat kali kedua di negara tuan rumah.

Farhan Hendro
Bagi Farhan, acara ini akan menjadi percubaan pertamanya dalam kejohanan itu. Bersaing di halaman sendiri akan lebih mudah baginya berbanding litar lain kerana beliau mudah melakukan penyesuaian dengan cuaca, persekitaran dan keadaan jalan di Indonesia.

Selain Farhan, saingan Pedro yang paling hebat dalam kejohanan itu adalah para peserta lain, terutamanya yang kini memimpin kejohanan seperti Lewis Cornish, Trakarn Thangthong, Marcel Van Drunen, Muhd ​​Habibullah dan Khairy Zakaria.

Pasukan mereka, Samarinda D'Jagung telah mendedikasikan masa dan usaha mereka untuk berlatih dan mengubah suai motosikal mereka. Perlumbaan di Indonesia akan menjadi lebih berpihak kepada peserta tuan rumah kerana mereka akan mempunyai lebih banyak akses kepada peralatan dan peralatan yang sesuai untuk persekitaran Indonesia. Ini akan menjadi peluang yang sangat baik bagi mereka untuk menunjukkan keupayaan dan profesionalisme mereka dalam SuperMoto.

The 2017 FIM Asia SuperMoto Championship - Indonesia akan berlangsung pada 14 dan 15 Oktober 2017, dari 10:00 pagi hingga 6:00 petang (+7.00GMT) di The Park Mall, Kota Surakarta, Jawa Tengah, Indonesia.
Farhan Hendro #162 mengekori rapat pelumba Thailand Natthapat Suksanwatthana #28