Barisan pemandu Malaysia sedia untuk Siri Le Mans Asia

 Afiq Ikhwan Yazid, Jazeman Jaafar and Weiron Tan
Trio Jazeman Jaafar, Weiron Tan dan Afiq Ikhwan Yazid akan berlumba di bawah pasukan Jackie Chan DC Racing X JOTA yang terkenal di Pusingan 3 di Litar Antarabangsa Chang di Buriram, Thailand dari 11 hingga 13 Januari dan pusingan akhir di Litar Antarabangsa Sepang pada  2 hingga 4 Februari, tahun depan.

  Pasukan Jackie Chan DC Racing X JOTA adalah pasukan yang memenangi gelaran LMP2 (Le Mans Prototype) di Le Mans 24 Hours yang berprestij tahun ini.

 "Kami dengan sukacitanya mengumumkan penyertaan tiga pemandu Malaysia, Jazeman, Weiron dan Afiq, untuk mengambil bahagian dalam baki pusingan Siri Le Mans Asia yang berprestij.

 "Jazeman telah membuat penampilan pertama yang hebat di Pusingan 2 kejohanan di Fuji Speedway di Jepun pada awal bulan ini di mana dia menduduki tempat ketiga ketika bekerjasama dengan pemandu Amerika, David Cheng," kata Ketua Pegawai Eksekutif Litar Antarabangsa Sepang, Dato 'Razlan Razali.

Siri Le Mans Asia adalah dilancarkan pada tahun 2013 oleh Kelab Automobil de l'Ouest (ACO),  dan merupakan perlumbaan ketahanan Le Mans untuk benua Asia. Setiap pemenang kelas Siri akan mendapat jemputan ke acara Le Mans 24 Hours di Perancis yang terkenal sebagai perlumbaan ketahanan tersohor dunia.

 Perlumbaan Le Mans 24 Jam merupakan kemuncak perlumbaan ketahanan yang diadakan setiap tahun sejak 1923. Le Mans 24 Hours adalah sebahagian daripada Kejuaraan Ketahanan Dunia FIA,  dan salah satu elemen Triple Crown of Motorsport selain Indianapolis 500 dan Monaco F1 Grand Prix .

 Kemasukan Jazeman, Weiron dan Afiq dalam Siri Le Mans Asia adalah langkah  turutan daripada pengenalan Jazeman ke dalam siri awal bulan ini.

 Ia sebahagian inisiatif Litar Antarabangsa Sepang untuk membangunkan bakat motorsport, dan beraspirasi untuk memiliki pasukan dengan barisan rakyat Malaysia untuk menyertai perlumbaan berprestij Le Mans 24 Hour di Perancis seawal tahun 2019, tertakluk kepada prestasi dan keputusan.

 "Saya melihat ini sebagai batu loncatan untuk mencapai cita-cita kami dalam perlumbaan di Le Mans 24 Hours. Le Mans yang berprestij dilihat sebagai perlumbaan ketahanan tertua dan paling ikonik dan ia adalah impian untuk semua pemandu untuk dapat mengambil bahagian dalam perlumbaan ini. Dan impian ini adalah mimpi yang realistik.

 "Ini penting kerana kita perlu mempercepatkan keluk pembelajaran pemandu kami untuk lebih bersedia menghadapi cabaran dalam perlumbaan Le Mans 24 Hour yang sukar," tambah Dato' Razlan.

 Jazeman yang berusia 25 tahun awalnya bermula dengan perlumbaan kereta tempat duduk tunggal di Formula Renault 3.5 Series dan Formula BMW sebelum beralih ke perlumbaan GT dalam Blancpain Endurance Series.

 Weiron berusia 23 tahun mencipta namanya selepas tamat keempat keseluruhan dalam Kejohanan Pro Mazda di Amerika Syarikat pada tahun 2015 selepas bertanding selama bertahun dalam acara gokart. Beliau bertanding dalam Formula Eropah tahun lepas dengan Carlin Motorsport. Beliau juga bertanding dalam kelas LMP3 Siri Asia Le Mans tahun lepas.

 Afiq memulakan kerjaya gokart pada tahun 2007 sebelum beralih kepada perlumbaan GT pada tahun 2013. Pemuda 26 tahun ini merupakan Juara Malaysia dan Asia dalam Rotax Max Challenge, juga turut memenangi Lamborghini Super Trofeo Asia Series pada tahun 2015. Beliau bertanding dalam kelas GT dalam Asia Le Mans Siri tahun lepas.
Dato' Razlan Razali - SIC CEO, Jazeman Jaafar, Weiron Tan dan Afiq Ikhwan Yazid


Profil pemandu

 Jazeman Jaafar

Umur: 25

Sejarah kerjaya ringkas:

2006: Formula Renault Asia

2007: Formula BMW Asia

2010: British F3 Series

2013: Formula Renault 3.5

2016: Blancpain Endurance Series

2017: McLaren GT Academy driver

Notable achievements:

2007: Formula BMW Asia (Meritus Racing) – Champion

2012: British F3 Series (Carlin) – 2nd overall

2016: Blancpain GT Series Endurance Cup (HTP Motorsports) – 2nd overallWeiron Tan

Age: 23

Brief career history:

2010: PLUS Yamaha Karting Series / Asian Karting Open Championship

2011: Malaysian Super Series / Lotus GT4 Asia

2013: Formula Gulf 1000

2013: Formula Renault 2.0 UK

2014: German Formula 3

2015: Pro Mazda Championship

2016: European Formula 3

2016/2017: Asian Le Mans Series

2017: China GT - Bentley

Notable achievements:

2010: PLUS Yamaha International Challenge – Champion

2010: Asian Karting Open Championship – Vice Champion

2011: Lotus GT4 Asia – Champion

2013: Formula Renault 2.0 UK – Vice Champion

2014: German Formula 3 – 5th overall

2015: Pro Mazda Championship (Andretti Autosport) – 4th overallAfiq Ikhwan Yazid

Age: 26

Brief career history:

2010: Rotax Max Challenge Asia Series Karting

2010: Formula BMW Series

2011: JK Racing Asia Series

2013: Formula Masters China

2013-2017: Lamborghini Super Trofeo Asia

Notable achievements:

2010: Rotax Max Challenge Asia Series (KRS Motorsports) – Champion

2010: Formula BMW Series (Meritus GP) – 6th overall

2011: JK Racing Asia Series – 2nd overall

2013: Formula Masters China – 2nd overall

2015 – 2017 : Lamborghini Super Trofeo Asia – Champion

Petronas keluar kenyataan rasmi isu Hafizh Syahrin

Turutan pengumuman yang telah kami siarkan semalam berkenaan pembatalan hasrat Petronas untuk terus menaja pelumba Moto2 Hafizh Syahrin Abdullah, berikut merupakan kenyataan rasmi yang dikeluarkan syarikat tersebut untuk tatapan semua. 
English version follows after the jump

PROGRAM PEMBANGUNAN BAKAT PETRONAS BERI FOKUS KE CUB PRIX DAN MOTO3

PETRONAS mengesahkan bahawa Hafizh Syahrin, pelumba yang telah dibimbing di bawah Program Pembangunan Bakat PETRONAS, akan menyertai Kejuaraan Moto2 Dunia 2018 secara eksklusif bersama pasukan Sepang International Circuit (SIC) Racing.

PETRONAS telah mencapai objektif asal program untuk melahirkan pelumba Malaysia yang berdaya saing, mempunyai kebolehpasaran dan kemandirian yang tinggi.

Dalam pada itu, PETRONAS akan terus memupuk bakat baharu melalui program akar umbi, iaitu Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS, dan menerusi kerjasama dengan SIC dalam Kejuaraan Moto3 Dunia melalui pasukan PETRONAS Sprinta Racing.

PETRONAS komited dalam usaha membangunkan pelumba pelapis yang mampu mewakili Malaysia di arena sukan permotoran antarabangsa, sekaligus mengukuhkan jenamanya di persada global.

Sejak menyertai program ini pada tahun 2009, Hafizh berserta pengurusan Raceline Malaysia dan PETRONAS, menempuh sembilan musim dalam Kejuaraan Cub Prix Malaysia, Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC), Kejuaraan Motosikal Sepanyol (CEV) and Kejuaraan Moto2 Dunia.

PETRONAS berbangga dengan pencapaian Hafizh dan berharap beliau terus maju jaya dalam sukan permotoran. PETRONAS turut menghargai dan berterima kasih kepada Racelina Malaysia yang memainkan peranan penting dalam membentuk karier Hafizh sebagai pelumba kebangaan Malaysia yang menempa nama di arena permotoran antarabangsa.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PETRONAS TALENT DEVELOPMENT PROGRAMME TO FOCUS ON CUB PRIX AND MOTO3

PETRONAS confirms that Hafizh Syahrin Abdullah, a rider grown under its Talent Development Programme, will be racing exclusively for the Sepang International Circuit (SIC) Racing Team in the 2018 Moto2 World Championship.

The programme has achieved its objective to develop a competitive, marketable and independent Malaysian rider in the world championship.

Moving forward, PETRONAS will focus its resources in the development of new talents though its existing grassroot programme, the PETRONAS AAM Malaysian Cub Prix Championship, and through its collaboration with SIC in the Moto3 World Championship via PETRONAS Sprinta Racing Team.

PETRONAS is committed in its efforts to help nurture and groom a pool of riders to ensure continuity of talents capable of representing Malaysia in the international motorcycle racing arena, simultaneously strengthening its brand presence globally.

Hafizh joined the programme in 2009 under the Raceline Malaysia banner. Together with the team, Hafizh and PETRONAS have enjoyed nine fantastic seasons of racing in the Malaysian Cub Prix Championship, Asia Road Racing Championship, Spanish National Championship and Moto2 World Championship.

PETRONAS is proud of Hafizh’s achievements and wishes him the very best in his future racing endeavors. PETRONAS would also like to also express its gratitude and appreciation to Raceline Malaysia which has played a vital role in molding Hafizh into what he is today, a Malaysian pride in the international motorcycle racing arena.

Kawasaki Malaysia tawar kursus penunggangan selamat


Kawasaki Motors Malaysia Sdn Bhd (KMMSB) telah melancarkan siri latihan penunggangan selamat mereka uyang digelar Kawasaki Safety and Responsible Riding (KSRR). Program menunggang ini dianjurkan dengan kerjasama syarikat induknya Kawasaki Heavy Industries dan dan juga K-TEC Corporation, kedua-duanya dari Jepun. Ia juga merupakan sebahagian dari usaha Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) KMMSB.

Program ini direka untuk meningkatkan kesedaran pengendali motosikal dari segi keselamatan, dan menyedari tanggungjawab mereka sebagai penunggang motosikal di jalanraya. Usaha ini dibuat dengan harapan untuk mengurangkan jumlah kemalangan trafik yang sebahagian besarnya melibatkan penunggang dan pembonceng motosikal. Kursus ini memberi tumpuan kepada pengendalian motosikal, kawalannya dan cara menunggang selamat dan berhemah.

Program ini akan dikendalikan oleh pengajar terlatih KMMSB yang telah dilatih oleh K-TEC. Kursus Menunggang Selamat dan Bertanggungjawab Kawasaki ini akan mula diadakan di sekitar Lembah Klang, sebelum dilancarkan ke lokasi lain di seluruh Malaysia.
Modul kursus ini termasuklah taklimat keselamatan mengenai kawalan motosikal, pakaian perlindingan ketika menunggang, asas asas pengendalian dan diikuti latihan amali yang melibatkan taklimat keselamatan, pemeriksaan motosikal, kedudukan menunggang, asas penggunaan brek yang betul, latihan melalui halangan slalom dan membrek, pengambilan selekoh serta cara menyendengkan motosikal ketika menangani selekoh. 
Kursus sehari ini akan ditawarkan secara percuma kepada pemilik motosikal Kawasaki yang berminat, dan maklumat lanjut boleh didapati dengan melayari laman web kawasaki.com.my