Bila rider MotoGP pegang raket badminton....

Apa yang berlaku bila dua juara dunia MotoGP lima kali dan pemenang dua pingat Olimpik badminton masuk ke gelanggang yang sama? Berkongsi semangat kompetitif juara-juara ini, penganjur Grand Prix Motosikal Shell Malaysia 2017, iautu Litar Antarabangsa Sepang (SIC) telah melancarkan satu majlis khas yang mempertemukan pasangan juara MotoGP Marc Marquez dan Jorge Lorenzo dengan pemenang pingat perak Olimpik Atlanta 1996 Rashid Sidek dan pemenang pingat perak Yap Kim Hock dalam satu perlawanan badminton persahabatan.

Ada videonya. Nanti kami proses dan muatnaik. Rajin rajinlah menjengah FB Motorev yaa......

Bertempat di Velodrome Kebangsaan di Nilai, Negeri Sembilan, pelumba MotoGP memoamerkan sifat hebat mereka dalam perlawanan badminton persahabatan sebagai sebahagian daripada aktiviti promosi untuk Grand Malaysia Motorcycle Grand Prix ​​2017 dari 27-29 Oktober.
Ketua Pegawai Eksekutif Litar Antarabangsa Sepang, Dato 'Razian Razali berkata setiap tahun, penganjur dan Litar Antarabangsa Sepang akan menganjurkan acara Pre-MotoGPTM yang berbeza dengan pertaruhan promosi mereka tahun ini.
"Kami mempunyai aktiviti pelbagai seperti perlumbaan go-kart dan acara berbasikal di masa lalu tetapi kami merasakan bahawa kami perlu melakukan sesuatu yang unik tahun ini untuk Grand Prix Motosikal Shell Malaysia 2017. Kedua-dua pemain badminton ini semasa zaman kegemilangan mereka dianggap sebagai ikon dan wira sukan kebangsaan," kata Dato 'Razlan.
Marquez kini mendahului kejuaraan MotoGP dengan 269 mata dan perlu mengatasi Dovizioso di Sepang untuk mendapat ruang yang selesa. Dovizioso kini mempunyai 236 mata di tempat kedua - sebelum perlawanan akhir di Valencia. Lorenzo yang merupakan juara keseluruhan 2015 kini ketujuh dalam kedudukan.

Grand Prix Motosikal Shell Malaysia 2017 adalah pusingan kedua terakhir kejohanan dunia sebelum final di Valencia bulan depan. Acara 2017 di Litar Antarabangsa Sepang dijangka menjadi satu lagi pusingan menarik kerana tiket untuk acara itu telah dijual dua bulan menjelang acara itu.

Pasukan SIC Racing berkembang ke kelas Moto2


Pasukan Racing SIC hari ini telah mengumumkan barisan pelumba mereka untuk 2018. Pasukan tempatan ini akan meneruskan kesinambungan pelumba Moto3™ Adam Norrodin dan Ayumu Sasaki, dan seperti dijangka akan menyaksikan kehadiran pelumba negara Hafizh Syahrin yang akan bertanding dalam Kejohanan Moto2™.

Pasukan ini berkembang ke kategori kelas pertengahan tersebut untuk musim 2018 menerusi jalinan kerjasama baharu di antara Litar Antarabangsa Sepang [SIC] dan Petronas.

Kedua-dua pihak akan membentuk pasukan 'PETRONAS Sprinta Racing' yang akan memberi tumpuan kepada pembangunan bakat untuk bersaing dalam kejohanan dua roda global. Perkongsian ini akan diteruskan dengan usaha sama Program Pembangunan Bakat PETRONAS (TDP) dan Program Pembangunan Bakat SIC (SICTD) untuk memupuk bakat masa depan yang semakin meningkat dari Cub Prix Malaysia, Kejohanan Asia Road Racing dan Piala Asia Talent untuk meneruskan kerjaya mereka di kejohanan Moto2™ dan Moto3™.

Pengurus pasukan baharu ini, Jogan Stigefelt sangat gembira untuk mengumumkan penerusan cabaran oleh Adam Norrodin dan Ayumu Sasaki dalam Moto3 tahun depan dan juga perkembangan pasukan tersebut ke kelas Moto2 untuk 2018 dengan Hafizh Syahrin. Adam dan Ayumu telah mempersembahkan banyak kemajuan dan mereka telah bertambah baik sepanjang musim dan terus belajar dari kesilapan dan pencapaian mereka.
Pasukan ini juga akan meneruskan kerjasamanya dengan Honda bagi tahun ketiga dengan jentera NSF250RW sejak dua tahun yang lalu. Pastinya pasukan ini akan lebih kuat dalam aspek teknikal bagi tahun depan. Moto2 akan menjadi cabaran hebat dan mereka sangat teruja kerana diberi kesempatan untuk memperkembangkan pasukan. Kali terakhir pasukan ini berada di kelas pertengahan tersebut adalah dalam tahun 2014 dengan Johann Zarco dan Josh Herrin, jadi pasukan ini nyata mampu melakukan yang terbaik dengan Hafizh. Mereka juga telah mengumpulkan krew yang sangat berpengetahuan untuknya tahun depan dengan pengalaman, pengetahuan dan CV yang mantap dengan hasil yang mengagumkan dengan pelumba sebelumnya. Nyata pasukan ini akan membolehkan Hafizh mengambil langkah seterusnya dalam kerjayanya dan mencapai keputusan yang mampu dicapainya.

"Mula-mula saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Pasukan Perlumbaan SIC kerana memberi saya peluang ini dan mempercayai saya." ujar Hafizh Syahrin apabila ditanya mengenai perkembangan ini. "Saya akan cuba yang terbaik untuk mereka pada tahun 2018.
Saya sangat gembira kerana saya akan terus berada dalam kelas Moto2 tahun depan dan dengan pasukan baru saya, saya sangat berharap dapat saya lakukan dengan lebih baik.
Saya telah bergelut sedikit pada tahun 2017 dan hanya mendapat dua podium; walaupun saya telah mencapai sasaran saya untuk tahun ini, saya mahukan yang lebih baik pada 2018. Podium akan sentiasa menjadi matlamat saya; untuk bertanding di depan dan bersaing untuk gelaran Kejohanan. Sekarang saya akan tetap fokus dan terus bekerja untuk tahun depan. Saya sangat gembira dan teruja untuk kerjasama baru ini. Saya percaya kita boleh melakukan kerja yang sangat baik bersama-sama pada 2018."

Adam Norrodin juga tidak kurang keterujaannya untuk berada dengan pasukan ini bagi tahun hadapan. "Ini akan menjadi tahun ketiga kami bersama. Kami telah bekerja keras sejak permulaan dan telah mencapai kemajuan yang baik sejak dua tahun yang lalu, jadi saya sangat teruja untuk meneruskan; Saya percaya tahun depan saya boleh mengambil langkah yang lebih besar dan benar-benar menjadi pesaing dalam Kejohanan Moto3. Saya sangat gembira dengan perkembangan pasukan ke dalam Moto2 dan perkongsian baru kami dengan Petronas. Ia nya adalah sangat baik untuk Hafizh Syahrin bersama kami, bukan sahaja kerana kami adalah kawan baik tetapi juga kerana pengalaman yang dia bawa bersamanya. Dia sentiasa membantu saya untuk bertenang dan berfokus dan saya banyak belajar darinya.

Bagi Ayumu Sasaki pula, tahun ini adalah tahun pembelajaran untuk beliau. "Sesetengah litar benar-benar begitu baharu kepada saya, krew saya baharu, begitu juga jentera saya semuanya masih asing. Saya terpaksa menyesuaikan terlalu banyak perkara yang berbeza. Sudah menjadi tahun yang sukar bagi saya kerana saya datang ke Kejohanan dunia dengan menjangkakan untuk melakukan yang lebih baik tetapi tahap persaingan dalam Moto3 adalah begitu tinggi dan lebih sukar untuk bertarung di bahagian depan. kami telah belajar banyak perkara musim ini dan berkembang sebagai satu pasukan, jadi saya sangat gembira dapat meneruskan pasukan yang sama dan kru yang sama sekali lagi tahun depan. Saya benar-benar mengharapkan musim 2018 kerana saya mempunyai lebih banyak keyakinan sekarang; Saya tahu apa yang diharapkan dan saya rasa saya telah berkembang banyak dalam Kejohanan sejak permulaan tahun rookie saya. Ia sangat menarik untuk disertai Petronas juga! Saya berharap dapat berbangga dan juga membayar balik jasa pasukan dan SIC [Litar Antarabangsa Sepang] di atas semua sokongan mereka dengan keputusan yang baik tahun depan. Saya kini fokus dan bersedia untuk bekerja lebih keras daripada sebelum ini; Saya akan melakukan lebih baik pada 2018."

PETRONAS dan SIC bentuk pasukan PETRONAS Sprinta Racing 2018

 PETRONAS dan Litar Antarabangsa Sepang (SIC) telah memeterai satu perkongsian strategik ke arah kemajuan  bakat dua roda Malaysia dan juga Asia.

Kedua-dua pihak telah sepakat untuk membentuk pasukan 'PETRONAS Sprinta Racing' yang akan memberi tumpuan kepada pembangunan bakat dalam kejohanan dua roda global. Perkongsian ini akan diteruskan dengan usaha bersama Program Pembangunan Bakat PETRONAS (TDP) dan Program Pembangunan Bakat SIC (SICTD) untuk memupuk bakat muda masa depan yang semakin meningkat jumlahnya dari platform Cub Prix Malaysia, Kejohanan Asia Road Racing dan Piala Asia Talent untuk meneruskan kerjaya mereka di kejohanan Moto2™ dan Moto3™.

Ini diharapkan bukan sahaja akan dapat membantu mempertingkatkan lai kedudukan sukan dua roda Malaysia dan Asia, tetapi juga akan membawa nama negara dengan bakat yang bertanding di kelas MotoGP™ utama dalam masa terdekat.

SIC akan menumpukan usahanya untuk mengurus sepenuhnya pasukan dan pelumba, sementara PETRONAS akan memfokuskan usahanya untuk memperluaskan kebolehlihatan jenamanya dalam MotoGP™ yang mempunyai banyak pengikut di peringkat global. Perkongsian itu juga dijangka membuka jalan untuk membina hubungan yang lebih kukuh bagi jenama pelincir motosikal PETRONAS, PETRONAS Sprinta, di luar negara terutamanya dalam pasaran tumpuan seperti Malaysia, India, China dan Vietnam.

SIC akan menguruskan keseluruhan operasi pasukan dan prestasi pelumba termasuk Hafizh Syahrin, pesaing tunggal pasukan dalam kelas perlumbaan Moto2™ di Grand Prix Motosikal Dunia (MotoGP™) tahun hadapan, serta penunggang pasukan Moto3™ mereka iaitu Adam Norrodin dan Ayumu Sasaki yang sedia berada di bawah sayap SIC. Pasukan ini disokong oleh bekas pelumba Grand Prix, Johan Stigefelt yang mempunyai pengalaman luas dalam Kejohanan Dunia Superbike, Moto2 ™ dan Kejohanan Dunia Moto3™.

Hafizh Syahrin diberikan sasaran untuk pencapaian kedudukan keseluruhan lima teratas bagi musim 2018 untuk dipertimbangkan bagi mengangkat dirinya ke kelas perdana MotoGP dalam tahun 2019. Manakala Adam pula disasarkan untuk berada dalam kelompok kesepuluh teratas bagi dipertimbangkan untuk mengisi kekosongan tempat Hafizh dalam Moto2™ dalam tahun 2019. Ayumu pula diharapkan akan mampu menjadi Top Rookie kelak.

Naib Presiden, Pemasaran Hiliran, PETRONAS, Dato 'Sri Syed Zainal Abidin Syed M Tahir berkata, "PETRONAS gembira untuk mengumumkan projek baru Moto2 dan Moto3 ini dengan Litar Antarabangsa Sepang (SIC). Kami percaya perkongsian ini adalah perkembangan semula jadi untuk komitmen jangka panjang kami dalam membangunkan bakat kerana ia menyediakan platform yang mampan bagi para pelumba untuk bergerak dari kejohanan tempatan ke peringkat antarabangsa melalui SIC yang mempunyai sumber dan pengalaman dalam menguruskan pasukan perlumbaan. Bagi PETRONAS, matlamat kami adalah untuk meningkatkan kebolehlihatan global kami melalui MotoGP™, yang berpotensi untuk memberi kesan positif terhadap jualan dan kesedaran jenama. Kami yakin bahawa PETRONAS, SIC dan seluruh masyarakat perlumbaan motosikal Asia boleh mendapat manfaat daripada perkongsian ini. "

Pengerusi Litar Antarabangsa Sepang, Tan Sri Azman Yahya pula mengulas bahawa, "Kami di SIC gembira dengan kerjasama strategik ini. Kedua-dua pihak iaitu PETRONAS dan SIC berkongsi matlamat bersama untuk membangunkan bakat untuk sukan bermotor. Sudah tiba masanya bagi kedua-dua pihak untuk menyertai usaha demikian dan kami gembira kerana PETRONAS sejajar dengan wawasan kami untuk kemajuan sukan bermotor di Malaysia. SIC akan memainkan peranan penting dalam mengurus dan mengawasi operasi kedua-dua pasukan dalam kejohanan Moto2 dan Moto3. Dengan pengalaman dan pengetahuan teknikal kami, kami telah mencipta satu ekosistem yang akan bertindak sebagai sistem sokongan bagi pelumba-pelumba ini dalam dan luar litar lumba. Kami berharap kerjasama dengan PETRONAS ini akan membuka pintu kepada bakat motorsport yang akan datang untuk mencapai karier mereka dalam perlumbaan kejohanan dunia."