Afif mampu sahkan Juara CP150 esok

 Ahmad Afif Amran bakal dinobatkan selaku juara keseluruhan kategori CP150 seandainya berjaya menamatkan perlumbaan di kelompok 10 pelumba terbaik pada saingan Pusingan 9 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS di Jempol, Negeri Sembilan pada Sabtu dan Ahad ini. 

Pelumba PETRONAS Sprinta Yamaha - CKJ Racing itu kini berkelebihan 44 mata ke atas pencabar terdekat, Kasma Daniel Kasmayuddin yang berjaya menyekat Afif daripada memenangi gelaran lebih awal selepas berjaya menjuarai perlumbaan pusingan lepas di Batu Kawan, Pulau Pinang. 
 Meskipun hanya perlu tamat di kedudukan ke-10, namun Afif perlu bijak mengatur strategi memandangkan gandingannya bersama Md Hafiz Nor Azman dan Md Aiman Tahiruddin turut bersaing untuk memastikan gelaran Juara Keseluruhan Berpasukan turut menjadi milik mereka. 

"Secara matematik, enam mata sudah cukup untuk membantu saya mengekalkan kedudukan pendahulu keseluruhan tetapi pada masa sama saya juga perlu mengumpul banyak mata untuk pasukan kerana kedudukan dengan pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor masih belum begitu selamat. 
 "Jika pelumba mereka menamatkan perlumbaan di podium, jurang mata kami akan semakin mengecil. Jadi saya dan Hafiz serta Aiman perlu menamatkan perlumbaan di podium atau tidak boleh ketinggalan jauh dengan mereka," jelas Afif. 

Tambahnya, "Jadi saya dan rakan sepasukan perlu merencana strategi terbaik untuk memastikan kedua-dua gelaran akan menjadi milik pasukan kami pada musim ini. Pada masa sama Hafiz juga sedang bersaing untuk menamatkan musim ini di kelompok tiga pelumba terbaik, jadi dia juga perlu menamatkan saingan di atas podium. Mudah-mudahan semuanya akan berjalan lancar minggu ini."
 

Selepas lapan pusingan, pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha CKJ Racing sedang mendahului kedudukan keseluruhan berpasukan dengan 298 mata manakala PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor di kedudukan kedua dengan248 mata. 

Pasukan Motul Zeneos Yamaha YY Pang ketiga dengan 118 mata.


Syarifuddin bakal dinobat Juara Wira 2018?


Md Syarifuddin Azman berpeluang untuk bergelar juara keseluruhan WIRA KBS seandainya muncul juara perlumbaan pusingan kesembilan Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS di Jempol, Negeri Sembilan, Sabtu dan Ahad ini.

Pelumba Idemitsu Kozi YAM Honda Racing itu kini sedang mendahului kedudukan dengan 133 mata, terikat jumlah pungutan mata bersama Md Danial Syahmi namun memiliki kelebihan jumlah kemenangan berbanding pencabarnya itu.
Selepas lapan pusingan, Syarifuddin kini memiliki lima kemenangan berbanding Danial yang meraih dua kemenangan. 
 Namun, Danial terlepas aksi di Jempol minggu ini akibat kecederaan menyaksikan peluang lebih terbuka kepada Syarifuddin untuk meraih kemenangan keenam berturut-tutut pada musim ini. 

Satu-satunya pelumba yang masih mampu memberikan cabaran ialah Md Alif Ashraf Tahiruddin yang kini berada di kedudukan ketiga dengan 112 mata seandainya pelumba PETRONAS Sprinta Yamaha itu mampu menjuarai perlumbaan minggu ini. 

"Di atas kertas, mungkin nampak ada kelebihan kepada saya namun situasi berbeza jika di litar. Banyak faktor lain perlu diambil kira terutama sewaktu perlumbaan," jelas Syarifuddin. 
 Tambahnya, "Ketiadaan Danial juga bukannya alasan untuk saya mengambil mudah saingan minggu ini. Secara peribadi, saya turut bersimpati dengan kecederaan Danial. Persaingan diantara kami berdua cukup menarik dan sengit sepanjang musim ini. Saya doakan dia cepat pulih dan kembali ke litar semula. 

"Namun, saya yakin rakan sepasukannya juga mampu memberikan saingan kepada saya, begitu juga dengan Alif yang sentiasa konsisten berada di kelompok depan pada musim ini. 

"Apa yang penting, saya perlu cukup bersedia, begitu juga pasukan yang pastinya akan menyediakan jentera terbaik kepada saya. Berbanding memikirkan gelaran keseluruhan, saya lebih suka untuk fokus kepada perlumbaan sahaja."