Bendera elektronik mula digunapakai di MotoGP dan F1

Mulai tahun 2022, adalah wajib bagi litar yang menjadi tuan rumah MotoGP™ akan diwajibkan untuk memasang panel bendera elektronik T1 atau T2 berikutan arahan bersama dari FIM dan FIA untuk meningkatkan keterlihatan dan maklumat mengenai keadaan trek bagi semua pelumba untuk meningkatkan keselamatan mereka semasa perlumbaan, tanpa mengira disiplin lumba ataupun kelas. 

Dorna Sports telah mengumumkan perjanjian dengan EM Motorsport untuk menyediakan Kejuaraan Dunia FIM MotoGP™ dengan 22 panel bendera digital berteknologi tinggi tersebut di setiap acara MotoGP™.

 Pengenalan panel untuk musim MotoGP™ 2021 yang selebihnya, sebelum diwajibkan, akan membolehkan kedua-dua penunggang dan setiap litar tuan rumah membiasa kan diri dengan peraturan baharu ini.

 22 panel bendera elektronik berteknologi tinggi baharu, yang akan bergerak dengan paddock MotoGP ™ sepanjang baki tahun 2021, akan membuat penampilan sulung di Grande Premio 888 de Portugal.  Panel Bendera Digital Homologated ini memberikan keterlihatan yang sangat baik pada kelajuan tinggi dalam semua keadaan cuaca, memudahkan penunggang mengetahui status litar semasa sesi dan meningkatkan keselamatan dengan ketara.

Cub Prix bila lagi nak guna....?