Go Auto jalin kerjasama dengan SIRIM Berhad

Go Automobile Manufacturing Sdn Bhd yang merupakan cabang pembuatan Go Auto Group of Companies telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan SIRIM Berhad untuk membentuk kerjasama strategik jangka panjang antara kedua-dua pihak. SIRIM merupakan sebuah agensi di bawah Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, dan Alam Sekitar.

Pengarah Eksekutif Go Auto Group YBhg Dato 'SM Azli SM Nasimuddin Kamal menandatangani perjanjian tersebut bagi pihak GAM bersama Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan SIRIM Berhad YBhg. Prof Ir. Dr. Ahmad Fadzil Mohamad Hani bagi pihak SIRIM. Acara menandatangani perjanjian itu disaksikan oleh Pengarah Eksekutif Go Auto Group En Wan Ahmad Wan Omar dan Naib Presiden Penyelidikan Perindustrian SIRIM dari SIRIM Berhad Ir. Dr. Mohamad Jamil Bin Sulaiman.

Kolaborasi strategik ini merangkumi empat bidang utama iaitu pembangunan dan peningkatan produk, teknologi, orang awam dan juga pasaran industri. Melalui kerjasama ini, ia akan membolehkan akses GAM kepada penggunaan kemudahan penyelidikan SIRIM. Manakala kedua-dua pihak akan bekerjasama dalam kepakaran teknikal, pemindahan teknologi dan latihan teknikal dengan tujuan untuk melaksanakan projek atau produk di bawah perkongsian ini.
"Go Auto teruja dengan kerjasama SIRIM, memandangkan mereka mempunyai lebih daripada empat puluh tahun pengalaman dan kepakaran dalam pembangunan penyelidikan dan teknologi di negara ini. Kelebihan mereka dalam bidang penyelidikan dan pembangunan, selain memastikan standard dan kualiti industri menjadikan mereka rakan kongsi kami yang sesuai. Kami mengalu-alukan kerjasama ini kerana ia memberikan kami peluang untuk mengenalpasti kekuatan masing-masing yang boleh memaksimumkan pelaksanaan projek untuk kedua-dua pihak, "kata Dato 'Azli.

"Pengilangan kami akan dapat memenuhi keperluan perundangan dan pasaran, dan secara tidak langsung membolehkan kami mengurangkan kos R & D dan juga pengeluaran. Kerjasama ini juga selari dengan Dasar Automotif Negara bagi menghasilkan produk dengan ciri-ciri yang memenuhi standard dan keperluan antarabangsa. SIRIM mempunyai rekod prestasi yang membolehkan produk dan perkhidmatan Malaysia mencapai pengiktirafan di seluruh dunia dari segi kualiti dan inovasi," tambah Azli.

Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan SIRIM Berhad, Prof. Ir. Dr Ahmad Fadzil berkata, SIRIM berada pada kedudukan yang baik untuk menerajui inisiatif untuk mengubah industri Malaysia ke Revolusi Perindustrian Keempat (Industri 4.0).
"SIRIM teruja dan mengalu-alukan perkongsian dengan Go Automobile Manufacturing Sdn Bhd untuk terus membantu menghubungkan teknologi kenderaan dan mengubah pengalaman memandu di Malaysia. Antara bidang kerjasama ini termasuklah pembangunan dan penambahbaikan keupayaan dan kapasiti bateri boleh dicas semula berasaskan lithium-ion untuk menggantikan bateri asid plumbum di pasaran automotif; pembangunan teknologi kenderaan hijau yang termasuk bateri untuk basikal dan motosikal dan pembangunan bateri natrium-ion sebagai alternatif kepada bateri lithium-ion. Bidang lain termasuklah percetakan Rapid Prototyping dan percetakan 3-D untuk pelajar ujian MARA TVET dan Kelulusan Jenis Kenderaan (VTA) dalam e-mobiliti seperti yang diamanahkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI)," tambah Fadzil. "Kerjasama ini tepat pada masanya untuk menyokong aspirasi dan usaha kerajaan dalam mengubah perniagaan Malaysia bagi memenuhi cabaran Industri 4.0. Kami bercita-cita untuk memanfaatkan Program Pembangunan PKS SIRIM dan memperjuangkan pilar Industri 4.0 dalam bidang Perindustrian Additive, Intelijen Buatan, Pengilangan Pintar dan Internet of Things (IoT)".

Azroy ayam tambatan Yuzy Racing di Temerloh

Yang pertama merupakan Shahrol Yuzy, dan kemudiannya anak didik beliau Zulfahmi Khairuddin pula membanggakan rakyat Malaysia apabila muncul sebagai pelumba kedua untuk bersaing sebagai pelumba musim penuh dalam Kejohanan Motosikal Dunia.  Zulfahmi kemudiannya diikuti oleh beberapa pemimpin utama seperti Azlan Shah Kamaruzaman, Khairul Idham Pawi, dan Hafizh Syahrin Abdullah.

Dalam senario penunggang Malaysia terus mempamerkan kemampuan mereka di kalangan pelumba terbaik serantau dan juga antarabangsa, platfom awal yang dilalui kebanyakan mereka iaitu Kejuaraan Cub Prix Malaysia terus menampilkan nama-nama baharu yang berpotensi. Beberapa tahun kebelakangan ini, Kasma Daniel Kasmayuddin telah dilihat sebagai bakat baharu yang menyerlah apabila dia menguasai Kejohanan Cub Prix Malaysia dengan penuh gaya.
Kini dalam musim 2018 ini, seorang lagi pelumba muda mula membuat penampilan yang mampu menggugat mereka yang lain. Tidak seperti Kasma yang bermula dalam siri kejohanan kebangsaan, Azroy Hakeem Anuar pula telah mula memikat pemerhati arena perlumbaan di peringkat Asia.

Penunggang Honda ini telah mencatat keputusan yang mampu dipuji dalam kategori SuperSports 600cc bagi Kejohanan FIM Asia Road Racing. Walaupun masih berstatus rookienya dalam kelas tersohor Asia ini, Azroy telah membuktikan kebolehannya dengan menamatkan perlumbaan di kalangan kelompok 10 teratas secara konsisten.

Di persada tempatan, penunggang muda ini memikul tugas dan tanggungjawab sebagai pelumba utama untuk pasukan Idemitsu Honda Givi Yuzy Racing. Azroy menerajui usaha pasukan dalam CP150 yang kompetitif bagi menggantikan Zaqhwan Zaidi yang memberi tumpuan kepada usahanya dalam Kejohanan All Japan musim ini. Selepas tiga pusingan, Azroy berjaya memasuki kedudukan sepuluh teratas walaupun podium CP150 tetap sukar diraih.
Litar Temerloh sering menceriakan Shahrol Yuzy Ahmad Zaini dan menjelang perlumbaan pusingan keempat Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS hujung minggu ini, pengurus pasukan Idemitsu Honda Givi Yuzy Racing itu berharap sekali lagi tuah akan memihak kepadanya.

Sejak pertama kali Temerloh berada dalam kalendar Kejuaraan Cub Prix pada tahun 2013, pasukan itu telah meraih tiga podium dalam kelas perdana melalui Mohd Zaqhwan Zaidi yang muncul naib juara dan  juara pada tahun 2013 dan 2014 dalam kategori CP130 manakala di tempat ketiga sewaktu perlumbaan pertama kelas CP150 pada tahun 2017.

Hanya pada tahun 2016 Zaqhwan gagal menaiki podium apabila menamatkan perlumbaan di kedudukan keempat manakala tidak beraksi pada tahun 2015.

Saingan kategori CP115 juga tidak mengecewakan apabila menghadiahkan dua podium di tempat kedua dan ketiga pada musim 2017 melalui Azroy Hakeem Anuar dan Mohd Amirul Ariff Musa.
“Walaupun tahun ini Zaqhwan tidak bersama kami, persembahan Azroy yang dinaikkan ke kelas CP150 semakin menunjukkan peningkatan. Dia berjaya menempatkan diri di kelompok hadapan sepanjang dua pusingan lepas cuma nasibnya tidak begitu baik apabila mengalami beberapa masalah mekanikal dan insiden sewaktu perlumbaan,” jelas Yuzy.

"Azroy juga semakin matang dan menunjukkan peningkatan prestasi dari semaa ke semasa. Walaupun pertama kali beraksi bersama pelumba-pelumba senior lebih berpengalaman, dia mampu menangani cabaran dan kami berharap dia akan meraih kejayaan."
Tambah Yuzy, “Dari segi jentera juga ia lebih baik pada tahun ini. Jurutera pasukan terus bekerja keras sebagai persiapan untuk perlumbaan minggu ini. Mudah-mudahan litar Temerloh akan terus menghadiahkan podium kepada pasukan kami.”