Usah risau lagi jika tayar Goodyear baharu anda rosak atau koyak


Selepas anda menukar tayar baharu, tentunya anda akan risau atau kecewa jika tayar tersebut rosak walaupun hanya baru saja dibeli, kan? Usah anda risau lagi. Di bengkel tersebut, Goodyear turut menyampaikan taklimat mengenai jaminan tanpa risau 'Goodyear Worry Free Assurance' yang ditawarkan mereka untuk barisan tayar Goodyear terpilih.

Goodyear Malaysia serta Jabatan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (JKJR) telah menganjurkan bengkel keselamatan jalan raya bersama untuk menangani kebimbangan ini, dalam usaha mereka untuk memberikan petua dan panduan kepada orang ramai mengenai bagaimana menangani bahaya jalan raya yang mungkin dengan lebih baik.


Bertempat di The KL Journal Hotel, Kuala Lumpur, "Bengkel Keselamatan Jalan Raya Bersama Goodyear Malaysia" telah diadakan pada 22 OGOS 2017 lepas. Bengkel ini turut dihadiri YBhg. Dato' KP Jkjr bersama pegawai dan kakitangan JKJR Putrajaya yang turut sama mengadakan taklimat KJR, pameran KJR dan permainan Interaktif Kuiz KJR.

Memandu kereta merupakan salah satu mod pengangkutan utama bagi rakyat Malaysia. Perangkaan terkini menunjukkan bahawa rakyat Malaysia banyak menghabiskan masa di jalan raya berbanding di tempat lain. Malangnya, kadar kemalangan jalan raya Malaysia juga semakin meningkat saban tahun, dan hakikat ini membuatkan kepentingan untuk meningkatkan pengetahuan setiap pemandu di Malaysia mengenai aspek aspek keselamatan jalan dan potensi risiko yang dihadapi setiap pemandu saban hari.

Keselamatan jalan raya merangkumi pelbagai aspek, dari pemandu iu sendiri hinggalah keadaan kenderaan, penyelenggaraan, komponen kereta, serta keadaan jalan dan persekitaran sekitar. Kenderaan yang tidak berkeadaan baik dan dikendalikan di jalan yang buruk boleh meningkatkan potensi bahaya jalan raya. Ramai orang menyedari tentang pentingnya keselamatan jalan raya, namun ada yang tidak tahu atau bersedia untuk menangani masalah dan kesukaran yang bakal dihadapi.
Jaminan Goodyear WFA yang diperkenalkan mereka merangkumi kerosakan bahaya jalan yang boleh diperbaiki seperti tusukan, terpotong/luka, bonjolan atau kesan semasa pemanduan biasa di jalan raya yang elok.

Goodyear WFA ini berkuatkuasa selama 6 bulan dari tarikh pembelian. Kerosakan tayar disebabkan oleh perlanggaran kenderaan, vandalisme, penyalahgunaan atau pengendalian yang tidak betul sengaja, kebakaran dan kecurian tidak akan dilindungi di bawah Goodyear WFA.

Anda harus mengemukakan resit asal tayar yang dibeli, kad Goodyear Worry Free Assurance dan tayar yang rosak yang memerlukan penggantian. Jika anda kehilangan mana-mana item ini, tayar anda tidak akan diganti. Tayar Goodyear yang dilindungi dibawah Goodyear Worry Free Assurance ini adalah Goodyear EAGLE F1 Asymmetric 3, Goodyear EAGLE F1 Asymmetric 2, Goodyear EAGLE F1 Directional 5, Goodyear EAGLE EfficientGrip, Goodyear EfficientGrip SUV, Goodyear Assurance TripleMax, Goodyear Optilife, Goodyear Wrangler TripleMax dan Goodyear Tayar Run-On-Flat.
Tuntutan hanya boleh dilakukan sekiranya kerosakan berlaku apabila kedalaman tayar melebihi 6.7mm dan dalam masa 6 bulan dari tarikh pembelian. Anda boleh pergi ke mana-mana Goodyear Autocare atau Servitekar outlet yang diberi kuasa dan mengemukakan dokumen-dokumen penuh untuk membuat tuntutan Goodyear Worry Free Assurance tersebut.


Apis terpilih untuk BMW Motorrad GS TrophyMalaysia akan diwakili oleh Mohd Apis bin Sagimin dalam Pasukan Asia Tenggara untuk menghadapi cabaran motosikal enduro terbesar di dunia di Mongolia pada tahun 2018 kelak. Pusingan Kelayakan BMW Motorrad GS Trophy Asia Tenggara 2017 yang berlangsung di Malaysia baru-baru ini menyaksikan beliau menempah tempat untuk mewakili Malaysia untuk bersaing dalam cabaran BMW Motorrad International GS Trophy edisi keenam di Mongolia tahun hadapan.
 Sesi pemilihan selama dua hari yang berlangsungbaru baru ini menyaksikan seramai 36 orang peserta melalui 11 halangan yang menguji pengetahuan mereka tentang model-model BMW Motorrad serta mencabar keupayaan tunggangan enduro di laluan tak berturap. Cabaran tersebut merangkumi navigasi, tunggangan lasak, cabaran ketika menunggang dan tidak menunggang, menunggang dengan mata tertutup, orientasi, membaiki tayar dan tiub, latihan dan cabaran kumpulan, cabaran kecergasan, ujian kawalan klac serta ujian ‘pengisar kopi’. 

Cabaran itu bertujuan mengenalpasti penunggang yang mempunyai pengetahuan dan stamina untuk beraksi di pusingan seterusnya. Malah ia juga mendorong peserta ke tahap tertinggi fizikal dan mental mereka. Sebaik hari pertama berakhir, hanya sepuluh orang peserta disenarai pendek untuk cabaran hari kedua.

Pada hari kedua, sepuluh orang peserta yang disenarai pendek itu diberikan model BMW R 1200 GS Adventure yang telah disediakan khas. Mereka perlu mengharung 12 cabaran yang merangkumi mengimbang motosikal, garaj, mengharung air, berhenti secara mengejut, menaiki bukit, slalom, menunggang di atas pasir, paip, berhenti ketika menuruni bukit, berhenti sepenuhnya di atas bukit dan sendeng. Beberapa orang peserta menunjukkan tanda keletihan, sementara yang lain terus menyahut cabaran dan medesak diri ke tahap maksimum.
 Akhirnya, Mohd Apis Bin Sagimin muncul sebagai juara keseluruhan manakala tempat kedua dan ketiga diduduki oleh Ghazi Fawwaz Bin Md Arif and Wan Harith Taqiyuddin Bin Wan Deraman. Mohd Apis akan menjadi wakil para penunggang BMW Motorrad ke Mongolia tahun depan dalam acara BMW Motorrad International GS Trophy 2018 kali ke-6.

Sebagai tambahan, Khaizatul Akmar Binti Zabidin yang merupakan satu-satunya peserta wanita dari Malaysia akan pergi ke Thailand pada 1 hingga 3 September untuk satu lagi pusingan cabaran dalam kategori wanita. Beliau akan mewakili satu pasukan wanita ke acara BMW Motorrad International GS Trophy di Mongolia tahun depan. Khaizatul sudah biasa dengan cabaran sukar yang bakal dihadapainya memandangkan beliau pernah mengambil bahagian dalam acara sama tahun lalu. Penyertaan dalam pusingan kelayakan di Malaysia nyata membuahkan hasil kerana berjaya menempah tempat untuk bersaing di Thailand.

Pusingan kelayakan di Malaysia turut menampilkan enam peserta dari Singapura dengan tiga daripadanya disenarai pendek untuk meneruskan saingan di Thailand, serta menempah slot terakhir bersama Pasukan Asia Tenggara dalam BMW Motorrad International GS Trophy kali ke-6 di Mongolia pada tahun 2018.

Maklumat lanjut mengenai Pusingan Kelayakan BMW Motorrad GS Trophy 2017 Asia Tenggara boleh didapati dengan melayari laman web: http://www.bmw-motorrad.com.my/gstrophy