Barisan Honda CB500 2018 kini ditawarkan

Boon Siew Honda Sdn Bhd (BSH) kini memperkenalkan barisan model CBR500R, CB500F dan CB500X bagi tahun 2018, yang dilengkapi dengan warna dan jalur baru, sebagai penampilan baharu yang sporty, agresif dan berjiwa pengembaraan. Untuk versi 2018, ia mengekalkan bentuk padatnya, tetapi memberikan rupa yang unik dan kukuh. Siri CB500 adalah berdasarkan kepada konsep reka bentuknya, iaitu CBR500R - 'Bentuk Kelajuan Agresif', CB500F - 'Mekanikal & Agresif' dan CB500X - 'Merasakan Semangat Pengembaraan'
Model
Color
Price (with GST)
CBR500R
Pearl Metalloid White
Standard:     RM31,681.28
ABS:            RM35,179.28
Grand Prix Red
Graphite Black
CB500F
Force Silver Metallic
Standard:     RM31,363.28
ABS:            RM34,861.28
Candy Chromosphere Red
Candy Caribbean Blue Sea
CB500X
Force Silver Metallic
Standard:     RM31,893.28
ABS:            RM35,391.28
Candy Chromosphere Red
Mat Gunpowder Black Metallic

Harga termasuk GST tetapi tidak termasuk cukai jalan, pendaftaran dan insurans, serta jaminan dua tahun atau 20,000km yang mana terdahulu.


Lesen motosikal Malaysia terlalu mudah diperolehi?

Topik ini sering menjadi bualan saban tahun apabila statistik kemalangan jalanraya dianalisa. Statistik mengenai kemalangan motosikal di UK pada 2016 menunjukkan bahawa:
    Penunggang motosikal adalah 57 kali lebih mungkin dibunuh daripada penghuni kereta setiap batu perjalanan.
    Penunggang motosikal menyumbang 19% daripada jumlah kematian jalan raya walaupun mereka merupakan hanya 1% dari jumlah pengguna jalan raya.
    319 penunggang motosikal terbunuh, dan 5,553 cedera parah.
    35% daripada mereka yang terbunuh atau cedera parah dalam kemalangan melibatkan motosikal berusia antara 16-24 tahun.
    Penunggang moped dan skuter berjumlah sekitar 1 dalam 6 korban motosikal.

Di Malaysia pula, sejak tahun 2007 hingga 2016, jumlah yang maut dalam kemalangan jalanraya berjumlah 73,954 orang dan 40,609 (63%) adalah yang melibatkan motosikal. Di Indonesia pula, dalam tahun 2016 terdapat sejumlah 184,022 kemalangan dilaporkan, dan 74% daripada jumlah ini melibatkan motosikal. Thailand merekodkan 32,057 kemalangan motosikal tahun lepas, dan di Filipina pula, sebanyak 210,540 kemalangan telah dicatat tahun lepas hanya di bandaraya Metro Manila sahaja! Vietnam pula telah merekodkan peningkatan peratusan kemalangan melibatkan motosikal, dari 37% dalam tahun 2007 hingga 51% pada tahun lepas.

Undang undang jalanraya Malaysia banyak diasaskan kepada undang undang United Kingdom, dan begitu jugalah Akta Pengangkutan Jalan kita, yang merupakan olahan dari Road Transport Act yang diwarisi sejak zaman British.  Mendapatkan lesen motosikal di United Kingdom adalah proses yang agak rumit dan memerlukan beberapa langkah yang perlu diambil sebelum seseorang penunggang itu layak untuk menunggang motosikal yang lebih besar dan lebih berkuasa.

Secara ringkasnya ia adalah proses berperingkat yang bergantung kepada umur dan pengalaman menunggang yang bermula dengan tahap Moped AM (kurang daripada 50cc) untuk 16 tahun ke atas, kemudian ke tahap A1 Motosikal Ringan (120cc hingga 125cc, kurang dari 14.8 hp) untuk 17 tahun ke atas, dan kemudiannya tahap A2 Motosikal (kurang dari 395cc dan antara 26.8 dan 46.9 hp) bagi mereka yang berumur sekurang kurangnya 19 tahun ke atas.

Lesen untuk motosikal lebih besar memerlukan Lesen Kategori A Motosikal, yang mempunyai kategori berasingan untuk penunggang berusia 21 hingga 23 tahun dan untuk penunggang 24 atau lebih tua. Ia melibatan tahap ujian dan keperluan pelesenan lebih kompleks bagi mereka yang berumur 21 - 23 tahun ke atas, atau menjalani ujian untuk lesen kategori A hanya selepas berumur 24 tahun ke atas. Dokumen berkaitan proses perlesenan di UK ada dipaparkan di bawah.
Walaupun program pelesenan berperingkat ini diamalkan di UK, kelihatannya seperti penunggang yang lebih muda lebih mudah terdedah kepada kemalangan. namun begitu kesahihan hampir semua statistik ini bergantung kepada beberapa faktor, an ada beberapa daripadanya tidak termasuk di sini. Contohnya, apakah peratusan penunggang yang membentuk pendakap umur 16-24 tahun, dan bagaimanakah kadar kemalangan mereka berbanding dalam jarak perjalanan?

Apa pendapat anda tentang pelesenan berperingkat ini? Adakah ia lebih selamat? Mungkin ramai penunggang yang berpengalaman akan menyokong sekatan pelesenan, tetapi wajarkah program sedemikian dilaksanakan kepada penunggang Malaysia?

Sentuhan peribadi untuk MINI anda

Berikan sentuhan peribadi kepada Mini anda dengan MINI Yours Customized, yang membolehkan pelbagai hiasan dalaman dan luaran dipilih untuk memaparkan reka bentuk anda sendiri sebagai hiasan kustom. Hiasan untuk lampu isyarat, papan pemuka sisi penumpang, jenang pintu aluminium LED dan cahaya projektor pintu LED semuanya boleh diperibadikan dengan menggunakan kemudahan percetakan 3D dan ukiran laser di Jerman.
Setiap keping trim peribadi boleh disesuaikan melalui pesanan dalam talian
Pelanggan boleh memilih reka bentuk mereka melalui laman web dalam talian, dan maklumat tersebut dihantar ke kemudahan pengeluaran yang sesuai untuk pembuatan. Kepingan plastik dicetak secara 3D dan terdapat lima pilihan warna, pelbagai kemasan permukaan, corak, medan teks dan ikon kosong untuk dipilih, serta bebas untuk memilih saiz dan kedudukan setiap ciri reka bentuk pada templat yang ada.

Ini membolehkan tahap sentuhan keperibadian yang tinggi, seperti hiasan lampu isyarat yang boleh mempunyai warna dan nama pemandu dan penumpang yang berlainan bergantung pada sisi mna ia dipasang.

Pelanggan mempunyai pilihan jenang pintu aluminium legap atau hitam
Jenang pintu aluminium boleh disesuaikan secara peribadi dengan tandatangan tangan anda secara ukiran laser atau nama anda dalam font pilihan anda sendiri. Jenang pintu aluminium legap atau hitam juga boleh diukir dengan corak dan ikon dari pelbagai rekaan yang disediakan Mini. Pencahayaan LED berkuasa bateri boleh didapati untuk penumpang depan dan pintu pemandu dan diaktifkan oleh suis magnet apabila pintu dibuka.
Setiap slaid untuk projektor pintu dibentuk dari sekeping filem telus
Model Mini Cooper yang lebih tua juga boleh dipasang dengan projektor pintu peribadi. Projektor pintu LED peribadi disediakan untuk penumpang depan dan pintu pemandu juga. Seperti kepingan bahagian dalam, terdapat tiga pilihan warna, beberapa pilihan corak, medan teks dan tandatangan, serta keupayaan untuk mempunyai unjuran yang berbeza untuk pintu penumpang dan pemandu.

Peralatan yang ditempah boleh dihantar hanya dalam beberapa minggu dan Mini mendakwa bahawa kepingan trim boleh ditukar dengan mudah, sama ada oleh pelanggan sendiri atau melalui peniaga Mini yang bertauliah. Potongan trim plastik boleh dibongkar dan digantikan dengan bahagian baru, sementara pencahayaan pintu LED dipasang menggunakan pad pelekat dan projektor pintu boleh diubah dengan menggantikan slaid di bahagian bawah pintu. Peralatan MINI peribadi ini akan tersedia pada awal tahun 2018 di Eropah, diikuti dengan pasaran lain.

Sumber: Mini