Menguja dan Teruja: Yamaha MT-07Yamaha sepertinya menyedari dambaan penunggang berdarah muda (walaupun mungkin berusia senior...) untuk memiliki sebuah jentera yang menyeronokkan. Penampilan Yamaha MT-07 baru telah menzahirkan usaha mereka untuk mengeluarkan sebuah motosikal mampu-milik, dengan mensasarkan demografi usia 20-35 tahun. Ia nyata melangkaui jangkaan sekadar hanya sebuah motosikal komuter, malah begitu mengujakan dan membuatkan anda mengorak senyuman tiap kali menunggangnya.

Keretampilannya jelas berkongsi DNA dan juga warna dengan saudaranya yang lebih besar iaitu model MT-09 terdahulu, namun MT-07 ini bukan bertujuan hanya untuk penunggang yang menagihkan adrenalin. Tetapi jangan sesekali menyangka bahawa peenunggang berpengalaman tidak akan berminat dengan ahli baru keluarga Master of Torque ini. Resipi rahsia Yamaha telah memastikan penggabungan kemudahan pengendalian sebuah tunggangan yang menyeronokkan, yang menggunakan bahan-bahan ringan ditambah pula dengan enjin berkembar selari CP2 yang baharu.

Duduk di atas pelana MT-07 yang menawarkan kedudukan  menunggang yang selesa dan kasual pada ketinggian 805mm, hidupkan enjin dengan menolak suis penghidup merah ke bawah dengan ibu jari kanan anda, dan terus bergerak tanpa perlu memikirkan tentang mod penunggangan dan sebagainya. Anda akan berasa selesa dengan motosikal ini dengan agak segera, kecuali mungkin tercari cari kedudukan butang hon dan lebih kerap mmenganggap butang pembatalkan lampu penunjuk sebagai butang hon.

Yamaha merancang untuk menggunakan enjin yang sama dalam model hiliran (mungkin model kembara atau touring?). Enjin ini telah direka dengan meminimakan seberapa banyak bahagian yang bergerak yang mungkin, bukan hanya untuk mengurangkan kos pemasangan tetapi juga mengurangkan geseran dalaman dan berat keseluruhan, bertujuan untuk meningkatkan kecekapan keseluruhan.

Enjin model baru ini mampu menjana 75hp seperti yang didakwa. Mungkin angka ini tidak begitu menarik perhatian anda, tetapi ianya 3hp lebih tinggi daripada Kawasaki ER-6 dan Suzuki SFV650. Ianya juga 3 lbft lebih berdaya kilas daripada Suzuki dan Kawasaki, sesuai dengan gelarannya sebagai Master of Torque. Julat tork MT-07 ini dijamin untuk membuatkan anda tersenyum apabila anda menyedari bahawa bahagian depan motosikal ini telah direka se ringan yang mungkin. Selebihnya, kami biarkan anda melayan daya imaginasi sendiri tentang kemampuannya.

Jentera ini bergerak tangkas walaupun dari rpm rendah, dan ini membolehkan tunggangan santai (atau malas...)melalui jalan bandar dengan membiarkan ia dalam gear kedua atau ketiga. Tindak balas pendikit adalah benar-benar baik dan penggearan rendah membantu memberikan rasa pecutan yang baik apabila anda membuka pendikit.

Casis padat MT-07 yang berkerangka tetulang berbentuk tiub yang ringan merupakan titik permulaan bagi model ini. Penyerap-kejutan belakang boleh laras dipasang mendatar terus ke enjin bagi penjimatan berat dan meletakkan kurang tekanan kepada bingkai. Unit penyahmampatan membolehkan penggunaan motor penghidup yang ringan dan juga bateri yang lebih kecil serta ringan. Klac nya juga nampaknya seperti salah satu yang paling kecil pernah di gunakan bagi motosikal 75hp. Hasil reka bentuk berfokuskan keringanan ini menghasilkan sebuah motosikal dengan minyak di dalam enjin dan tangki bahanapi penuh pada 179kg, berbanding model saingan yang mencecah 204kg. Reka bentuk diet ringan ini bertujuan sebagai serampang dua mata; motosikal yang lebih menjimatkan namun ia juga lebih mudah untuk ditunggang. Gabungkan ia dengan pusat graviti yang rendah dan jarak roda sependek 1,400mm, ia menghasilkan sebuah motosikal yang tangkas, hingga mampu menggunakan tayar belakang 160mm berbanding tayar 180 tanpa kehilangan ketangkasan. Tupang teleskopik hadapannya menawarkan pergerakan 130mm, dan Yamaha menggunakan sudut tirus tupang bagi mengurangkan inertia stereng. Paparan digital terletak kemas pada hendal dan memaparkan semua maklumat yang penting seperti kelajuan, rpm dan tolok bahan api (bersama-sama dengan perjalanan dan suhu luar enjin).

Brek hadapan 282mm cakera berkembar dengan angkup monobloc dan cakera tunggal 245mm di belakang memberikan kuasa hentian yang lebih dari mencukupi. Buat masa ini model ABS belum ditawarkan.

Simpanan bahan api mampu menjanjikan 320 batu dari tangki 14 liter. Walaupun pada harga yang mampu milik, MT-07 tidak kelihatan seperti ia telah dibina kedekut. MT-07 ini menawarkan pengalaman yang menakjubkan untuk penunggang baru. Ia menjadikan sesetengah motosikal lain seolah-olah terlalu mahal pula. MT baru ini juga mampu menggoda banyak lagi penunggang berpengalaman, dan merupakan ancaman kepada pesaingnya dalam kelas yang sama, baik dari Jepun mahupun Eropah.

Jenis enjin 689 cm³ 2-silinder, 4 lejang, DOHC, 4-injap sejukan cececair
Gerek X lejang 80.0 mm x 68.6 mm
Nisbah mampatan 11.5: 1
Kuasa maksimum 55.0 kW (74.8PS) @ 9,000 rpm
Tork maksimum 68.0 Nm (6.9 kg-m) @ 6,500 rpm
Sistem pelinciran Basah
Suntikan Bahan Api karburetor
Klac Jenis Basah, Cakera berbilang
Sistem pencucuhan TCI
Sistem Permulaan Elektrik
Sistem penghantaran 6-kelajuan
Penghantaran Akhir Rantai
Sistem suspensi depan tupang teleskopik
Sudut Caster 24º jejak 90 mm
Sistem suspensi belakang swingarm
Brek hidraulik cakera hadapan dwi, Ø 282 mm
Brek belakang Hidraulik cakera tunggal, Ø 245 mm
Tayar depan 120/70 ZR 17m
Tayar belakang 180/55 ZR 17m
Panjang keseluruhan 2,085 mm
Lebar keseluruhan 745 mm
Ketinggian keseluruhan 1,090 mm
Ketinggian tempat duduk 805 mm
Tapak roda 1,400 mm
Kelegaan bumi 140 mm
Berat basah (termasuk minyak dan penuh tangki minyak) 179 kg
Kapasiti tangki bahan api 14 L
Kapasiti tangki minyak 3.0 L

Kawasaki H2: Melangkaui kebiasaanKetika Ninja pertama (GPz900R) berada di pasaran pada tahun 1984, kuasa nya yang luar biasa,
reka bentuk casis inovatif dan reka bentuk badan yang mengatasi masa telah memberikan kesan kekal kepada pasaran waktu itu. Pada tahun-tahun berikutnya, kKawasaki terus untuk mengeluarkan model model baru berasaskan falsafah reka bentuk asas Kawasaki untuk mengeluarkan motosikal
yang seronok untuk ditunggang (Fun to Ride). Sempena ulang tahun ke-30 Ninja, Kawasaki telah mengumumkan ketibaan model baru yang melambangkan prinsip yang sama iaitu model Ninja H2.

Menawarkan keseronokan menunggang pada tahap yang tidak pernah dialami, yang
Ninja H2 menggabungkan dua elemen yang pasti menggamit peminat motosikal seluruh
dunia. Yang pertama adalah kegembiraan mengawal salah satu motosikal berprestasi tinggi, dan yang kedua ialah jenis pecutan pantas yang telah menjadikan model H2 (750SS Mach IV) sensasi di seluruh dunia pada tahun 1971 dahulu. Dari gabungan ini lah nama Ninja H2 diperolehi.

Kawasaki Ninja H2 adalah jentera sports berpengecaj super "supersport supercharged" jentera sports Kawasaki Ninja, yang dikeluarkan oleh Kawasaki Heavy Industries, yang menggunapakai pengecaj jenis empar berkelajuan berbagai (variable-speed centrifugal-type supercharger). Berbeza dengan pengecaj turbo yang diputar oleh gas ekzos, pengecaj super dipusing secara mekanikal terus oleh enjin. Model H2R dengan 300hp dijangka mampu mencecah kelajuan melebihi 400kmj.

Ninja H2 mempamerkan teknologi enjin supercharged yang direka sepenuhnya oleh Kawasaki sendiri. Ini merupakan kali pertama supercharger ditawarkan pada motosikal pengeluaran. Ia turut didatangkan dalam varian terhad Kawasaki H2R yang hanya boleh digunakan untuk perlumbaan di litar sahaja.

Kawasaki telah memilih platform satu liter untuk model Ninja H2 ini, dan bukannya meneruskan pembangunan hyperbike Ninja ZX-14. Tidak dinafikan lagi kelas satu liter nyata merupakan "pusat pasaran berprestasi tinggi", dan akan menjana pembangunan yang terbaik dalam perlumbaan, dengan  reka bentuk casis dan gantungan terbaik. Tidak hairanlah jika Kawasaki mencipta jentera yang boleh memanfaatkan kesemua maklumat dan maklumbalas ini.

Reka bentuk kerangka baru dan ciri ciri aerodinamik prestasi tinggi telah digabungkan dalam jentera hebat ini dengan menggunakan-pakai teknologi analisis yang terkini, sekaligus meningkatkan
teknologi motosikal ke tahap yang baru. Atas sebab ini, kebenaran untuk menggunakan
Kawasaki "River Mark" -yang dikhususkan untuk model berkepentingan sejarah - telah diberikan untuk Ninja H2 ini. Ninja H2 merupakan bukti nyata komitmen Kawasaki untuk terus menerjah teknologi baru dalam usaha berterusan mereka untuk menyediakan jentera jentera hebat bagi keseronokan penunggangan peminat motosikal sejagat.

H2 ini merupakan produk perdana firma Jepun itu, dan setiap elemen adalah yang paling baik dari Kawasaki, daripada pembangunan enjin dan aerodinamik, hinggalah ke kemasan cat krom hitam berkilauan yang dibangunkan khusus untuk model ini. Kawasaki Ninja H2 disasarkan untuk ditawarkan pada harga di bawah RM154,000 manakala versi litar H2R akan ditawarkan pada harga jangkaan di bawah RM300,000 yang merupakan tanda harga berbaloi bagi sebuah motosikal pengeluaran paling berkuasa pada 300 hp.
Kelas Supersport
Enjin pengecaj super emparan dua kelajuan emparan, 998 cc DOHC 4-selinder sebaris
Tekanan penggalak (boost) 20.5 PSI
Gerek X lejang 76x55 mm
Nisbah mampatan 8.5: 1
Kuasa H2: 200 hp H2R: 300hp
Transmisi 6-kelajuan
Penggantungan depan: tupang teleskopik 43 mm bolehlaras
Belakang: penyerapkejutan mono, spring bolehlaras
Brek depan: 2x330 mm cakera
Belakang: 250 mm cakera
Tayar depan: 120 / 70ZR17
Belakang: 200 / 55ZR17
Jarak roda 1,450 mm
Ukuran L: 2,090 mm
Ketinggian tempat duduk 830 mm
Berat basah 238,0 kg

Artikel berkaitan: http://salihinr.blogspot.com/2014/11/kawasaki-h2r-h2-and-vulcan-s-launched.html