Toyota sokong Jelajah Malaysia 2017

 Pejabat UMW Toyota Motor di Shah Alam menjadi titik permulaan kejohanan basikal tertua Asia semalam. Jelajah Malaysia memulakan edisi ke-53nya tahun ini yang menyaksikan lapan belas pasukan memulakan usaha mereka untuk memenangi acara bersejarah lima hari yang akan melihat penunggang berlumba di lima peringkat kompetitif melalui tiga negeri iaitu Selangor, Perak dan Kedah.

Acara itu dilepaskan oleh Presiden Persekutuan Berbasikal Kebangsaan Malaysia YBhg Datuk Abu Samah Abdul Wahab, dengan disaksikan Exco Negeri Selangor untuk Pembangunan Belia, Sukan, Kebudayaan dan Keusahawanan  YB Amiruddin Shari dan Timbalan Pengerusi UMW Toyota Motor Sdn Bhd, Encik Akio Takeyama. Turut hadir sama merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Jelajah Malaysia En Noraidiazhar Sulaiman, dan Presiden UMW Toyota Motor Sdn. Bhd. En Ravindran K.
Dalam ucapannya, Encik Ravindran K. mengucapkan terima kasih kepada penganjur diatas penghormatan yag diberikan bagi Toyota untuk berkhidmat sebagai penaja kenderaan rasmi acara dan mengulangi komitmen syarikat ke arah membangunkan aktiviti luaran yang sihat dan sihat.

"Ia merupakan satu penghormatan bagi Toyota untuk menyokong acara Jelajah Malaysia dengan menyediakan armada kenderaan rasmi. Kami berharap melalui acara berprofil tinggi ini, kami dapat memainkan peranan dalam menggalakkan penyertaan yang lebih besar dalam aktiviti seperti yang akan membawa kepada negara yang lebih sihat," kata En Ravindran K.
Berbasikal riadah sebenarnya amat popular di kalangan pengurusan dan kakitangan UMW Toyota Motor. Kelab Berbasikal Toyota kini mempunyai lebih daripada 300 ahli yang aktif mengambil bahagian dalam pelbagai acara berbasikal di pelbagai lokasi di seluruh negara. Selain daripada menikmati rangkaian jalan raya yang baik, landskap yang indah dan rupa bumi yang mencabar, ahli-ahli Kelab Berbasikal Toyota juga membantu menyebarkan mesej keselamatan jalanraya dan keperluan untuk berkongsi jalan dengan penuh tanggungjawab.

Jelajah Malaysia tahun ini akan diadakan antara 3 dan 7 Oktober 2017 dan dijalankan sepanjang pantai barat Semenanjung hingga ke Alor Setar. Acara ini melibatkan 108 penunggang basikal tempatan dan antarabangsa dari 18 pasukan yang bersaing dalam lima peringkat. Malaysia diwakili oleh sembilan pasukan dalam acara tahun ini.

Boeing 777X guna tayar Goodyear

Syarikat Boeing telah memperakui tayar penerbangan Radial ultra-ringan Goodyear untuk pesawat 777Xnya. Dengan ini, Goodyear Flight Radial menjadi produk pertama yang menerima pensijilan sebagai salah satu peralatan sistem Boeing untuk 777X.

Tayar radial penerbangan Flight Radial ini merupakan salah satu daripada produk penerbangan Goodyear yang paling canggih, mempamerkan teknologi Goodyear Featherweight Alloy Core Bead Technology, yang terbaharu dalam teknologi radial ringan pesawat  penerbangan Goodyear, untuk pengurangan berat badan dan mengurangkan kos operasi. Tayar ini juga mengandungi talisawat bunga kuat dan tegar dengan getah yang dipertingkatkan untuk kestabilan dimensi, hayat perkhidmatan yang lebih lama dan peningkatan rintangan pemotongan serta beberapa ciri-ciri lain.Boeing telah memilih tayar Flight Radial untuk tayar hadapan dan gear pendaratan utama 777X, yang dijadualkan untuk penghantaran kepada pelanggan pada tahun 2020.
 "Flight Radial yang memperoleh pensijilan sebahagian sistem pertama untuk pesawat maju ini merupakan pencapaian yang luar biasa dan bukti teknologi dan kemampuan tayar penerbangan Goodyear yang maju," kata Pengerusi, Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Goodyear, Richard J. Kramer. "Kami komited untuk membekalkan produk dan perkhidmatan premium kepada Boeing dan berharap untuk melengkapkan Boeing 777X dengan tayar Radial Penerbangan kami."

Goodyear adalah antara syarikat tayar terbesar di dunia dan pembekal utama tayar penerbangan untuk pesawat komersial, tentera dan pesawat udara am. Ia menggaji kira-kira 65,000 orang dan mengeluarkan produknya di 47 kemudahan di 21 negara di seluruh dunia. Dua Pusat Inovasinya di Akron, Ohio dan Colmar-Berg, Luxemburg berusaha untuk membangunkan produk dan perkhidmatan terkini yang menetapkan piawaian teknologi dan prestasi bagi industri. Untuk maklumat lanjut mengenai Goodyear dan produknya, pergi ke www.goodyear.com/corporate.

Untuk maklumat lanjut mengenai tayar penerbangan Goodyear, retreading dan perkhidmatan, lawati www.goodyearaviation.com.

Verstappen : " Saya cuma teruskan saja!"

Max Verstappen meraikan ulang tahun ke-20nya penuh gaya sensasi dengan memenangi Grand Prix Malaysia yang terakhir di Sepang. Pelumba Belanda yang menyambut ulang tahunnya pada hari Sabtu, menambah kemenangan GPnya dengan mengawal perlumbaan dari awal.

Bermula dari tempat ketiga, dia mendapat manfaat daripada persaraan awal Kimi Räikkönen sebelum menangkis serangan oleh Valterri Bottas di Selekoh 1. Langka penting mengatasi pemimpin kejuaraan Lewis Hamilton muncul pada awal pusingan empat dan sejak itu dia tidak perlu lagi menoleh kebelakang untuk meraih kemenangan penting.

Lebih manis lagi bila Verstappen disertai di podium oleh rakan sepasukan, Daniel Ricciardo di tempat ketiga, hampir mengulangi kemenangan 1-2 mereka 12 bulan lepas.

Ricciardo yang berasal dari Australia telah memungut podium kelapannya dalam musim yang mengagumkan selepas mempamerkan beberapa kemahiran defensif yang baik untuk menangkis serangan Sebastien Vettel.

MAX VERSTAPPEN, Kedudukan Selesai: 1, Kedudukan Bermula: 3
"Ia menakjubkan untuk memenangi perlumbaan hari ini. Saya segera dapat melihat rentak kami agak baik dan Lewis sedang berjuang dengan cengkaman tayar. Saya cuma perlu teruskan untuk menggunakan peluang ini sebaiknya dan menggunakan semua kuasa bateri yang ada untuk memintasnya. Saya tahu bahawa dia berjuang untuk kejuaraan dan tidak akan mengambil terlalu banyak risiko, jadi saya cuma teruskan saja. Sebaik sahaja saya melepasi Lewis, saya tahu mulai dari sana dan seterusnya saya akan dapat mengawal perlumbaan. Kereta kami benar-benar baik dan rentak kami pada tayar lembut itu adalah lebih baik dari yang saya harapkan. Ia adalah perlumbaan yang sangat fizikal dan sangat hangat di dalam kereta, dan saya tidak merasakan begitu cergas pada hujung minggu ini tetapi kami berjaya membawa pulang kejayaan. Anda tidak boleh meramalkan baki sepanjang musim, tetapi kami terus memperbaiki kereta dan ia nya kelihatan positif. Oleh itu diharapkan dari sekarang dan seterusnya kita boleh membina semangat ini untuk sepanjang tahun dan akan mempunyai permulaan yang baik untuk musim depan. Saya tidak menjangka bahawa kami akan begitu pantas hujung minggu lepas dan tidak menjangka untuk menang di sini, jadi saya sangat gembira. "
DANIEL RICCIARDO, Kedudukan Selesai: 3, Kedudukan Bermula: 4

"Saya menikmati perlumbaan hari ini. Pada awalnya saya berharap saya dapat tamat di tempat kedua tetapi kemudian selepas keluar dari pit, saya hanya berkira untuk memegang psisi ketiga setelah diasak Sebastian. Saya sentiasa terpaksa mengekangnya dan membuatnya sesukar yang boleh tetapi saya terkejut bahawa terdapat hanya satu serangan yang benar benar menggugat saya. Mungkin dia telah banyak menghauskan tayarnya sewaktu cuba menyerang saya dan mempunyai masalah selepas itu. Sejujurnya ​​saya mengharapkan lebih banyak pertarungan sehingga tahap akhir perlumbaan dan ini akan menjadikannya lebih menarik kerana beberapa pusingan terakhir adalah seperti agak sepi. Podium kedua ini adalah hasil yang sangat positif untuk kami. Jelasnya, Max mendapat kejayaan besar dan memandu dengan baik dan saya mengucapkan tahniah kepadanya atas kemenangangannya; dia memandu begitu hebat sepanjang hujung minggu. Terdapat beberapa sentuhan tambahan pada kereta di sini dan saya fikir kita akan cuba lagi di Suzuka; ia kelihatan positif bagi kami di litar di mana daya tekanan ke bawahnya (downforce) begitu tinggi."