Brixton meriahkan penawaran motosikal retro

Brixton Motorcycles kini telah tiba di Malaysia, dan akan mula berada di ruang pameran pengedar sah motosikal Brixton bulan ini. Jenama ini dipasang dan dipasarkan oleh Mforce Bike Holdings Sdn Bhd yang merupakan pengedar terbaharunya di kalangan lebih daripada 500 pengedar di seluruh dunia.
Brixton Motorcycle adalah jenama motosikal roadster retro dari Austria, dan telah mula diperkenalkan buat kali pertama di Pameran Motor Vietnam 2017. Pada acara tersebut, Brixton mencatatkan jualan sebanyak 500 unit di gerai pameranmereka. Berikutan kejayaannya di Eropah & Vietnam, Brixton yang dimiliki KSR Group kini sedang dalam proses membina jaringan pengedaran di 50 negara yang berminat untuk mengimport motosikal Brixton. Brixton juga telah pun melabur dalam pembinaan kilang baharu untuk memenuhi permintaan yang kian meningkat di seluruh dunia.
Dua motosikal Brixton yang sama tidak lah serupa. Walaupun dari kilang yang sama, spesifikasi yang sama, reka bentuk kelihatan serupa, keunikan motosikal itu ditentukan oleh setiap pelanggan, baik dari segi arah tuju yang dipilih untuk menunggang Brixton mereka dan siapa yang dibawa bersama. Ini lah individu yang menunggang motosikal Brixton, yang diperkenalkan dalam versi 3 model iaitu BX150, BX150X & BX150R.

BX 150
BX150 adalah motosikal rekabentuk klasik yang menampilkan ciri tradisional, namun di lengkapi aksesori yang moden. Ia datang dengan 2 warna iaitu Hijau tua & kelabu tua. BX150X pula, menampilkan reka bentuk motosikal scrambler yang lebih kepada tunggangan luar jalan atau off road, dan datang dengan pilihan 2 warna iaitu hijau legap (matte) & hitam legap. Sementara BX150R pula berinspirasikan ciri motosikal lumba retro atau lebih dikenali sebagai café racer, dan boleh didapati dengan warna merah & perak.
BX 150 X
Kesemua model Brixton dikuasakan enjin satu silinder 4 lejang bersesaran 149cc dengan sistem suapan EFI.  Kuasa maksima yang mampu dijana oleh enjin ini ialah 8.7k.W/8000 rpm, manakala tork maksima yang dicapai ialah 11.9Nm/6000 rpm. Perlepasan karbonnya pula melepasi piawaian Euro3, yang merupakan standard yang mesra alam. Kotak transmisi lima-kelajuan menyalurkan kuasa ke roda melalui pacuan akhir jenis rantai.  Sistem brek adalah dari jenis cakera tunggal bagi kedua-dua roda depan dan belakang & dilengkapi system Combined Braking System (CBS). Ianya dilengkapi dengan tangki minyak berkapasiti 14 liter.
Motosikal berkonsep retro ini mempunyai berat kasar 157kg. Sistem suspensinya menggunakan sepasang topang atau fork teleskopik standard untuk hujung hadapan manakala bahagian belakangnya diapung menggunakan jenis lengan ayun.

Paparan meternya terdiri daripada speedometer digital. Selain itu, ia juga dilengkapi lampu LED siang & lampu signal LED.

Model-model Brixton tersebut kini mula berada dalam pasaran dan akan ditawarkan pada harga asas (tanpa cukai jalan dan insurans) seperti berikut.

BX150 = RM8988.00
BX150X = RM9288.00
BX150R = RM9588.00.