Benelli tawarkan varian Edisi Terhad RFS150iLEBenelli kini menawarkan satu lagi varian menarik bagi model RFS 150i mereka. Model Edisi Terhad atau Limited Edition (LE) ini ditampilkan dengan grafik baru edisi terhad, dan hanya 5000 unit sahaja yang ditawarkan ke dalam pasaran.

Warna motosikal ini diinspirasikan dari bendera Itali yang merupakan negara asal Benelli, dan dihias dengan grafik menarik. Ianya juga dilengkapi tuil brek dan klac boleh-laras. Jentera ini dilengkapi dengan monoshock Kayaba dengan spring berhias warna kuning.
Setiap unit model ini akan mempunyai nombor siri unik edisi terhad yang akan dipaparkan pada motosikal tersebut. Setiap pembeli Benelli RFS150iLE juga akan diberi sijil khas yang ditandatangani oleh Ketua Pengarah Teknikal Benelli Itali, Mr. Marco Bellucci.

Di samping itu, pembelian model RFS150iLE ini juga turut melayakkan pemiliknya untuk menyertai satu cabutan bertuah yang menawarkan tiga helai jaket denim Benelli keluaran khas sebagai hadiah. Tak cukup dengan itu, 500 pembeli pertama turut juga menerima sehelai jersi Benelli RFS150iLE rekaan khas yang menarik untuk dipadankan dengan motosikal baharu mereka.

Pemilik hanya perlu mengisi borang pendaftaran pembelian mereka secara dalam talian (online) untuk mendapatkan jersi keluaran khas tersebut setelah selesai urusan pendaftaran dengan Jabatan Pengangkutan Jalan. Tawaran jersi ini sah bagi setiap pemilik yang mendaftarkan mana mana varian
model RFS150i mulai 24/12/2018 hingga 03/02/2019.

Para pemenang bertuah akan diumumkan di laman Facebook rasmi Benelli Malaysia, jadi pastikan anda sukakan dan mengikuti (LIKE dan FOLLOW) FB tersebut untuk sentiasa menerima maklumat mutakhir.

 Model RFS 150i ini merupakan model ‘moped’; kapcai spesifikasi perlumbaan pertama Benelli dengan sentuhan lagenda kejuruteraan mereka dan gaya perlumbaan Itali.

RFS bermaksud ‘Riders For Speed’ bermula dengan enjin, dimana teknologi moden sejukan cecair sejuk untuk ketahanan, suhu operasi enjin yang rendah dan kuasa maksimum. Enjin 149cc RFS ini menampilkan reka bentuk injap SOHC dengan teknologi Benelli B3SP yang serba baharu iaitu dengan tiga palam pencucuh untuk kuasa maksimum dan pengeluaran gas emisi yang rendah. Transmisi 6-kelajuan dan suapan bahan api suntikan elektronik menjadikan enjin RFS lebih efektif bagi menghasilkan 15.5 kuasa kuda pada 8500 rpm.
 Sistem B3SP Benelli '3-Spark' yang baharu ini adalah sebab utama enjin RFS 150i begitu fleksibel. Ia menggabungkan penggunaan ketiga – tiga palam pencucuh bersama-sama dengan sistem ECU motosikal dan suapan suntikan bahan api, untuk mengubah suai pemasaan enjin dan penggunaan plug  untuk memaksimumkan kuasa, menjadikan enjin ini beroperasi pada bersuhu rendah, mengoptimumkan kecekapan bahan api, dan mengurangkan pelepasan gas emisi ekzos.

Casis dan kerangka utama dengan reka bentuk dengan panel kerangka yang aerodinamik dan dilengkapi dengan panel badan berbekalkan kerangka yang kukuh menyokong lengan ayun belakang  jenis ‘monoshock’ dan ‘fork’ hadapan yang sama seperti motorsikal lumba yang kita tonton di televisyen. Rim bersaiz 17 inci jenis separa aloi memberi cengkaman tayar yang baik dan ia dibekalkan brek cakera jenis lumba untuk kuasa hentian yang meyakinkan.


Tempat duduk yang berkonsepkan ‘sporty’ membolehkan anda dan pembonceng bersiar-siar bersama dan pemegang bar belakang juga disediakan untuk keselamatan pembonceng.

Kluster meter LCD yang berinformasi memberi berbagai maklumat enjin dan juga kelajuan kepada penunggang. Cermin sisi yang jelas dan pada kedudukan yang tepat membolekan penunggang melihat keadaan jalanraya di belakang, manakala lampu utamanya yang berkonsepkan LED berteknologi tinggi menyuluh terus ke hadapan untuk menerangi jalan.

Sentuhan rekabentuk aerodinamiknya membantu ‘Riders For Speed’ membelah angin dengan mudah, dan juga melindungi penunggang daripada keadaan cuaca buruk. Semua ini merupakan hasil rekabentuk lagenda Itali dan kejuruteraan Benelli, sebuah syarikat yang mempunyai kepakaran melebihi 100 tahun.


Harga Benelli RFS150iLE ini hanyalah RM 7,488.00 tanpa cukai jalan dan insurans. Sila kunjungi ruang pameran di semua pengedar sah Benelli di Malaysia untuk maklumat lanjut. Anda juga boleh melayari  http://bit.ly/benelli-rfs150i-mtr

Spesifikasi RFS 150i

Enjin dan Transmisi
Isipaducc
149.8
Jenis Enjin
157FMJ-3
Mod Enjin
1-Silinder / 4 – Lejang /4 –Injap / SOHC
Gerek x Lejang (mm)
ΓΈ57x58.7
Kuasa Maksimum
11.3kW/8500 r/min
Tork Maksimum
13.0N.m/7000 r/min
Nisbah Mampatan
11.3:1
Sistem Bahan Api
EFI
Pencucuh
TLI
Penghidup
Elektrik
Sistem Pelincir
Tekanan Pelincir Pancutan
Sistem Penyejuk
Water-cooled
Kotak Gear
6 - Kelajuan
Transmisi Pacuan Akhir
Rantai
Jenis Klac
Basah, Plat Berganda
Ukuran Fizikal
Berat (kg
126
Tinggi Pelanamm
787
Panjang Keseluruhan (mm)
2021
Lebar Keseluruhan (mm)
764
Tinggi Keseluruhan (mm)
1267
Kelegaan Bumi (mm)
160
Tapak Roda (mm)
1325
Casis dan Dimensi
Jenis Kerangka
Straddle type
Suspensi Hadapan
Fork Teleskopik
Jarak Suspensi Hadapan (mm)
88
Suspensi Belakang
Teleskopik gegelung spring Kayaba teredam minyak
Jarak Suspensi Belakang (mm)
17
Tayar Hadapan
70/90-17
Tayar Belakang
120/70-17
Brek Hadapan
Cakera
Diameter Brek Hadapan (mm)
240
Brek Belakang
Cakera
Diameter Brek Belakang (mm)
220
Spesifikasi Lain

Berat Keseluruhan (kg)
171
Isi Tangki Bahan Api (L)
4.8
Batteri
12V6AhYTX7L-BS

Ottimo VIZ110 diperkenal

 Sebuah syarikat pengeluar motosikal terbaharu iaitu Ottimo Technologies Sdn. Bhd. telah melancarkan motosikal pertama mereka secara rasmi. Pengenalan Ottimo VIZ110 telah disempurnakan di Jerai Regency Resort minggu lepas. Ottimo mensasarkan untuk menjual sebanyak 300 unit motosikal kapcai ini setiap bulan.
Pengarah Urusan OTTIMO Technologies Sdn. Bhd. Encik Daniel Lim berkata permintaan terhadap motosikal mampu milik bergaya trendi masih kukuh walaupun segmen moped berkapasiti yang lebih tinggi telah menyaksikan pertumbuhan yang ketara. "Kami berusaha memberi pengguna motosikal mampu milik dengan enjin empat lejang berkuasa 110cc  yang mematuhi piawaian EURO3 , dengan penjimatan bahan api serta digabungkan dengan rekabentuk yang menarik, segar dengan penampilan lebih trendi serta mesra pengguna", katanya.
VIZ110 dengan reka bentuk seiring trend bergaya masa kini dikuasakan oleh enjin empat lejang 110cc satu silinder, SOHC, sejukan  udara yang mampu mencapai 5.0 kW pada 7,500 rpm. Ciri-ciri lain termasuklah   lampu isyarat LED, pengecas USB, paparan meter kelajuan yang jelas, dan sistem pencahayaan yang mematuhi piawaian ECE. VIZ110 juga didatangkn dengan penghidup elektrik dan rim aloi yang dilengkapi dengan brek cakera hadapan untuk cengkaman yang lebih efisien.

OTTIMO Technologies Sdn. Bhd. mensasarkan untuk menjual 300 unit VIZ110 sebulan dalam tahun pertama operasi dengan memberi tumpuan awal kepada wilayah utara Semenanjung Malaysia sahaja terlebih dahulu untuk memastikan para pelanggan mendapatkan khidmat lepas jualan dan bekalan alat ganti yang terbaik di samping aktiviti pemasaran yang berterusan kepada pengguna.
Ottimo mempunyai pasukan dengan pengalaman lebih daripada 20 tahun dalam reka bentuk, pembuatan, jualan dan pemasaran motosikal. "Kami merancang untuk memperkenalkan lebih banyak produk pada masa akan datang dengan pendekatan yang tepat pada masanya dan berstruktur untuk meningkatkan portfolio kami secara beransur-ansur untuk memperluas asas pelanggan kami dan penembusan pasaran, " tambah Ketua Pegawai Eksekutif Ottimo Technologies Sdn. Bhd Encik Chong Kian Boon.

VIZ110 didatangkan dengan dua varian warna iaitu Syinta Merah dan Syantik Blue dengan konsep dua tona. Syarikat itu juga akan membuka pusat 3S di bandar Sungai Petani pada Februari 2019  bagi memastikan pelanggan OTTIMO mendapatkan perkhidmatan selepas jualan terbaik, selain memiliki kilang dan pusat alat ganti di Gurun, Kedah.