Yamaha diiktiraf sebagai pertubuhan White 500

Yamaha Motor Co., Ltd. telah dipilih sebagai salah sebuah pertubuhan "White 500"  iaitu Pertubuhan Pengurusan Kesihatan dan Produktiviti Cemerlang. Ini menandakan pengiktirafan pertamanya sebagai sebuah syarikat yang terlibat dalam pengurusan kesihatan dan produktiviti yang cemerlang. Pengiktirafan itu telah dicapai di bawah Program Pengiktirafan Organisasi Pengurusan Kesihatan dan Produktiviti yang disahkan oleh Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri (METI) dan Nippon Kenko Kaigi.

Sejak 2016, program ini menyerlahkan syarikat-syarikat yang mencapai pengurusan kesihatan dan produktiviti yang cemerlang dalam inisiatif mereka untuk menangani isu kesihatan komuniti atau bekerja dalam inisiatif promosi kesihatan yang diambil oleh Nippon Kenko Kaigi. Pada tahun 2018, Yamaha Motor telah menerima pengiktirafan pertamanya dalam Kategori Perusahaan Besar, yang meliputi syarikat-syarikat utama dan institusi perubatan.

Sebagai sebahagian daripada dasar CSR Yamaha melalui aktiviti perniagaannya, Yamaha Motor mempromosikan penglibatan dan kerjasama yang luas dengan masyarakat untuk mewujudkan persekitaran yang menggalakkan kesihatan agar semua pekerja dapat bekerja dengan selamat dan mengekalkan ketenangan jiwa mereka. Yamaha Motor meneruskan pelbagai inisiatif untuk mempromosikan dan meningkatkan kesihatan para pekerjanya, seperti memberikan insentif untuk berhenti merokok dan bimbingan kesihatan yang berterusan untuk kakitangan dengan risiko penyakit berkaitan dengan gaya hidup atau isu-isu kesihatan mental, serta melakukan secara teratur pemeriksaan kesihatan.

Sehubungan Pengiktirafan White 500 ini, Yamaha Motor akan bergerak ke tahap inisiatif proaktif yang seterusnya untuk menggalakkan kesihatan dan kecergasan para pekerjanya, bekerja untuk menyumbang kepada komuniti dan masyarakat setempat secara keseluruhan.

No comments: