28,000 Myvi telah diserahkan Perodua

Perodua setakat ini telah menyerahkan sebanyak 28,000 buah kereta Myvi baharu. Angka ini merupakan hampir separuh daripada 60,000 pesanan yang diterima mereka setakat ini. Jelas sekali pengeluar kereta kompak tersebut terus meningkatkan pengeluaran hatchback mereka yang popular.

Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd, Dato' Dr Zahari berkata pelanggan yang menempah Myvi baru kemungkinan besar akan menerima kereta mereka tepat pada waktunya iaitu untuk cuti Hari Raya kelak. Setakat ini, Perodua telah memenuhi semua pesanan Myvi baru yang dibuat dalam tahun 2017.

"Kami mengucapkan terima kasih kepada para pelanggan dan rakyat Malaysia atas sokongan kuat mereka terhadap Myvi, dan kami akan terus meningkatkan masa penghantaran pelanggan kami," kata Zahari.
Beliau berkata berdasarkan sokongan kukuh terhadap  model Perodua terkini serta permintaan yang sihat bagi model-model lain, mereka menganggarkan akan melepasi 41% kawalan pasaran bagi bulan Februari, dengan 17,100 kenderaan yang terjual berbanding anggaran Jumlah Keseluruhan Industri (TIV) sebanyak 41,100 unit.

Dari jumlah 17,100 unit tersebut, 6,500 merupakan model Myvi, 5,000 unit Axia, 3,700 buah Bezza dan selebihnya 1,900 merupakan model Alza.

Prestasi jualan Perodua meningkat 13.1% kepada 34,800 unit dalam dua bulan pertama tahun ini berbanding 30,800 kenderaan yang dijual dalam tempoh yang sama pada tahun 2017.

Perodua mensasarkan untuk menjual 209,000 unit tahun ini iaitu kenaikan sebanyak 2% berbanding  204,900 unit yang dijual pada tahun 2017.

"Untuk pertanyaan atau tempahan, kami meminta para pelanggan kami untuk berurusan hanya dengan kakitangan Perodua yang bertauliah di cawangan Perodua yang diberi kuasa," ujar Dato' Dr Zahari sebagai penutup kata.

Klinik Cub Prix KBS pertama


Mampukah Rossi capai juara MotoGP sepuluh kali?

Peminat tegar MotoGP™ dan peminat VR46 tentu sekali akan mengingati saat  sengit yang berlaku pada 25 Oktober 2009 di Malaysia bilamana Valentino Rossi memenangi Kejohanan Dunia MotoGP™ buat kali terakhir .

Sejak itu, persoalan sama ada Rossi boleh memenangi gelarannya ke-10 telah berkali kali diajukan padanya. Ketika merayakan kejayaan itu sehingga awal pagi 26 Oktober 2009, mungkin tiada siapa yang menjangkakan bahawa kejayaan yang serupa tidakkan dikecapi Rossi walaupun telah  hampir satu dekad berlalu.

Rossi telah mengalami kejayaan dengan pelbagai pilihan jentera. Kini, kurang dari setahun lagi menuambut ulang tahun ke-40nya. Sedang kita mengira waktu untuk menyaksikan pusingan Qatar, Rossi bersedia untuk memulakan musim ke-23nya dalam Kejohanan Dunia, dan belum lagi menunjukkan bayangan keinginannya untuk berhenti, malah telah membuat pernyataan bahawa beliau mungkin beraksi selama dua musim lagi. Rossi seolah masih berpegang teguh pada impiannya untuk memcatat kejayaan muncul juara keseluruhan terakhir sebelum meneroka kerjaya baharu.

Apakah impian itu akan berakhir dengan kenyataan, atau kejayaannya di Sepang sembilan tahun lepas itu merupakan bab akhir kejuaraan MotoGP™ Rossi?

Faktor umur nampaknya bukan merupakan menentu kelebihan daya saing Rossi. Di pentas perlumbaan motosikal tersohor dunia itu ketika kebanyakan penunggang telah menggantung sut lumba kulit mereka, Rossi terus menongkah usia dan logik. Seleranya untuk persaingan yang pantas bermakna dia secara logiknya akan menandatangani kontrak dua tahun baru dengan Yamaha untuk berlumba hingga akhir tahun 2020, iaitu sehingga umurnya mencecah 41 tahun!

Patah tulang pada tahun 2010 dan 2017 dan impian yang luluh pada tahun 2015 tidak mengurangkan keghairahannya untuk berlumba. Sesiapa yang meragui sejauh mana keghairahannya untuk MotoGP™ mungkin perlu menyaksikan kembali pusingan MotorLand Aragon pada September lepas, ketika dia menyudahkan perlumbaan tersebut dalam kedudukan lima teratas hanya 24 hari selepas kaki kanannya patah teruk dalam kemalangan enduro.

Nyata usia dan kelajuan Rossi bukanlah titik lemah dalam cabaran kejuaraannya bagi musim 2018, kerana jelas sekali Rossi masih berada dalam keadaan mental dan fizikal yang baik. Dan selepas mengakhiri ujian pra musim di Qatar, dia masih terbukti laju dengan masa terpantas kedua.

Daripada jumlah 89 kemenangan kelas perdananya dalam 139 perlumbaan, hanya 12 dicatat sejak kali terakhir beliau dinobatkan sebagai Juara Dunia pada tahun 2009. Ini merupakan purata kemenangan di bawah 10% dan hanya satu kemenangan melebihi apa yang dicapai oleh Marc Marquez untuk mencapai kejuaraan dalam tahun 2016 dan 2017. Marquez memulakan perjalanannya MotoGPnya pada tahun 2013, dan Rossi telah memenangi 10 perlumbaan berbanding dengan 35 perlumbaan yang dicatat pelumba muda Sepanyol itu. Satu lagi perbandingan ialah Andrea Dovizioso, yang telah memenangi enam perlumbaan dalam 13 perlumbaan terakhir 2017, berbanding Rossi yang menang enam kali dari 51 perlumbaan yang diceburinya. Jika Rossi memenangi kejuaraan ke-10 pada musim 2018 ini, kesemua statistik ini sudah cukup untuk membuktikan bahawa ia merupakan pencapaian terbaiknya dalam sejarah kariernya.

Tetapi jika beliau gagal muncul juara dalam musim 2018 ini, The Doctor masih boleh mengusahakannya tahun depan, atau tahun berikutnya, dan seterusnya.......