Segalanya belum berakhir di MotoGP Sepang

 Hujan di Sepang seolah memastikan ulangan kemenangan penunggang pasukan Ducati, Andrea Dovizioso untuk memastikan kemenangan keenamnya musim ini. Meredah  hujan untuk mengejar dan memintas rakan sepasukan Jorge Lorenzo, Dovizioso tamat lebih tujuh persepuluh saat di hadapan pelumba Majorcan itu untuk meraih kemenangan satu-dua bagi pasukan untuk Ducat. Saingan utamanya Marc Marquez (Repsol Honda Team) terlepas dari menaikih melintas garisan penamat di tempat keempat, gagal memintas Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) yang menyempurnakan podium selepas permulaan yang menakjubkan, untuk meraih gelaran pelumba Pasukan Bebas terbaik.

Marquez yang sebenarnya membolos ke hadapat di awal perlumbaan dari barisan ketiga, namun Juara bertahan itu tersasar bersama Lorenzo dan ini membolehkan Zarco memintas ke hadapan. Setelah itu, pelumba Perancis tersebut tangkas menjarakkan diri jauh ke hadapan, dan Lorenzo bergerak untuk mengejar penunggang Tech 3 tersebut. Dovizioso yang pada mulanya tampat tewas mula membuka langkah.
Jurang pimpinan Zarco mula merosot, dan Dovizioso melewati Marquez, dan kedua dua pelumba Ducati tersebut dapat melintas pelumba Perancis. Marquez kelihatan seperti akan mengambil tempat ketiga dari Zarco, tetapi Juara bertahan tersebut seakan tidak dapat membuat keputusan. Di hadapan mereka, Lorenzo memimpin kemajuan dua jentera merah tersebut - namun JL99 kemudiannya hilang tumpuan di selekoh 15 dengan kakinya terlucut dari pemijak. 'DesmoDovi' terus mengambil peluang tersebut untuk memboloskan diri, dan kemudiannya mendesak jenteranya di beberapa pusingan akhir perlumbaan. Lorenzo kembali merapat kurang dari satu saat di belakangnya apabila tiba di garisan, dengan Zarco kembali ke podium di tangga ketiga.
Marquez berada lapan saat lagi di belakang pada kedudukan keempat, dengan rakan sepasukan Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) melengkapkan lima teratas selepas persembahan yang lebih baik dalam keadaan basah bagi beliau yang pernah menang di litar ini dalam keadaan yang sama. Danilo Petrucci (Octo Pramac Racing) mempersembahkan prestasi superstar dalam keadaan basah kerana dia terpaksa bermula dari belakang selepas masalah teknikal dengan motosikal nombor satunya, dan bergerak naik untuk mengambil tempat keenam, maju lebih daripada 15 kedudukan.
Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) mendekati rakan senegaranya pada akhir perlumbaan untuk mengambil tempat ketujuh hanya empat persepuluh saat di belakangnya, menjelang penamat yang lebih sunyi bua tpelumba EG 0,0 Marc VDS, Jack Miller di kedudukan P8. Maverick Viñales (Pasukan Suzuki Ecstar) menghadapi hari yang sukar untuk tamat kesembilan, dengan Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory) memberi KTM satu lagi penyudahan sepuluh teratas berturut-turut selepas satu persembahan yang mengagumkan.

Alvaro Bautista (Pull & Bear Aspar Team) mengambil kedudukan P11, dengan baki kutipan mata disempurnakan oleh Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing), Scott Redding (Octo Pramac Racing), Hector Barbera (Reale Avintia Racing) dan Cal Crutchlow (LCR Honda.

Kini iai benar-benar peluang terakhir untuk  kedua-dua pencabar gelaran dalam pertarungan terakhir di Valencia. Marquez kini mendahului dengan 21 mata, jadi ia nya adalah sasaran yang agak sukar untuk 'DesmoDovi'. Tetapi dalam perlumbaan, segalanya mungkin, dan ia nya masih tidak mustahil.

Keputusan 10 teratas MotoGP Sepang
1    Andrea DOVIZIOSO   Ducati    148.2    44'51.497
2    Jorge LORENZO         Ducati    148.2    +0.743
3    Johann ZARCO           Yamaha    147.7    +9.738
4    Marc MARQUEZ        Honda    147.3    +17.763
5    Dani PEDROSA          Honda    146.6    +29.144
6    Danilo PETRUCCI      Ducati    146.6    +30.380
7    Valentino ROSSI         Yamaha    146.6    +30.769
8    Jack MILLER              Honda    146.3    +35.238
9    Maverick VIÑALES    Yamaha    146.2    +38.053
10  Pol ESPARGARO         KTM    146.1    +39.847


Kedudukan mata MotoGP 2017 menjelang perlumbaan akhir
1    Marc MARQUEZ          Honda    SPA    282
2    Andrea DOVIZIOSO    Ducati    ITA    261
3    Maverick VIÑALES    Yamaha    SPA    226
4    Valentino ROSSI          Yamaha    ITA    197
5    Dani PEDROSA           Honda    SPA    185
6    Johann ZARCO            Yamaha    FRA    154
7    Jorge LORENZO          Ducati    SPA    137
8    Danilo PETRUCCI       Ducati    ITA    121
9    Cal CRUTCHLOW      Honda    GBR    104
10    Jonas FOLGER          Yamaha    GER    84
11    Alvaro BAUTISTA    Ducati    SPA    75
12    Jack MILLER             Honda    AUS    73
13    Scott REDDING         Ducati    GBR    64
14    Aleix ESPARGARO   Aprilia    SPA    62
15    Andrea IANNONE     Suzuki    ITA    60
16    Pol ESPARGARO       KTM    SPA    55
17    Alex RINS                  Suzuki    SPA    46
18    Loris BAZ                   Ducati    FRA    45
19    Karel ABRAHAM      Ducati    CZE    30
20    Tito RABAT                Honda    SPA    29
21    Hector BARBERA     Ducati    SPA    27
22    Bradley SMITH          KTM    GBR    24
23    Michele PIRRO          Ducati    ITA    18
24    Mika KALLIO            KTM    FIN    11
25    Sam LOWES              Aprilia    GBR    5
26    Katsuyuki NAKASUGA    Yamaha    JPN    4
27    Sylvain GUINTOLI     Suzuki    FRA    1
28    Michael VAN DER MARK    Yamaha    NED   
29    Takuya TSUDA           Suzuki    JPN   
30    Hiroshi AOYAMA       Honda    JPN   
31    Broc PARKES             Yamaha    AUS   

Cabaran Yamaha NVX kekal hangat

Cabaran Yamaha NVX yang dibawa oleh pihak Hong Leong Yamaha bersama-sama penganjur bermula pada pusingan keenam Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS yang berlangsung di Jasin, Melaka pada Ogos lepas.

Perlumbaan yang menggunakan motosikal Yamaha NVX 155 melibatkan penyertaan 20 remaja belasan tahun dalam pencarian bakat baharu sukan permotoran kini. Acara ini menggunakan format serupa dengan dua perlumbaan satu pengeluar sedia ada iaitu Yamaha Petronas Super series dan juga Honda Wave Alpha Challenge. Dengan itu, pengenalan kategori ini menjadi satu lagi landasan untuk remaja belasan tahun mempamerkan kebolehan mereka dalam usaha untuk melahirkan lebih ramai pelumba muda berpotensi.
Setelah tiga pusingan berlangsung, kedudukan keseluruhan Cabaran Yamaha NVX ini didahului Md Muazim Shah Anuar, penunggang jentera bernombor 17 dari Selangor. Muazim yang menunggang untuk pasukan NVX Sheng Kong Motor kini berbekalkan 48 mata menjelang pusingan kesembilan hujung minggu ini d Batu Kawan kelak.

Dengan 50 mata lagi menjadi rebutan, saingan untuk Cabaran Yamaha NVX 155 ini nyata masih sengit bagi kebanyakan pelumba muda ini.Pencabar terdekat Muazim merupakan teman senegerinya Md Shafiq Kamaruzzaman dengan jentera bernombor 14 dari pasukan NVX Berjaya Mega. Pertama kali menaiki podium cabaran ini di Jempol dalam pusingan lepas, Shafiq membawa 44 mata bersamanya, mendahului rakan sepasukannya Md Harith Rosmaza yang hanya 3 mata di belakang.
Di belakang mereka, dua lagi pelumba yang masing masing pernah menduduki tangga kedua podium iaitu Md Zairul Kazzreen (15) dari pasukan NVX GT-MAX dan Alim Akmal Md Zumali (2) yang mewakili pasukan NVX BLH Racing masing masing berbekal 37 mata, nyata masih mampu memberika cabaran sengit kepada ketiga kita pendahulu hadapan.

Pelumba berikutnya dalam carta keseluruhan Md Fariszul Hasmi dan kesemua mereka yang lain walaubagaimanapun masih boleh memberikan saingan dberkesan dalam baki dua perlumbaan musim ini, menjadikan cabaran NVX 155 ini sesuatu yang masih perlu diberikan perhatian oleh peminat perlumbaan motosikal tempatan. Saksikan aksi mereka di Batu Kawan hujung minggu ini!