Peraturan baharu WSBK lebih sama rata dan murah

Jonathan Rea telah menguasai World Superbike selama tiga tahun yang lepas, dan sekarang penganjur siri ini telah membuat perubahan radikal terhadap peraturan teknikal untuk musim 2018 dalam usaha untuk mempromosikan pariti atau kesama-tarafan dan mengurangkan kos untuk pasukan swasta.

Kawasaki dan Ducati yang menguasai kelas secara efektif akan terkesan oleh peralihan falsafah. Perubahan paling ketara tahun depan adalah pengenalan had revolusi enjin atau rpm yang dijadikan mandatori bagi setiap pengilang.

Had baharu ini akan berdasarkan pengiraan sebanyak 3.3 peratus di atas had motosikal sok yang dijual di pasaran. Siri ini akan menguji semua mesin homologik untuk menentukan had rpm stok mereka, dan setiap jentera lumba akan dilengkapi dengan sensor aci oleng atau crankshaft.

Pemeriksa perlumbaan (scrutineers) akan dapat menentukan sama ada enjin telah melampaui had yang ditetapkan dan untuk berapa lama. Pelumba yang melampaui rpm berlebihan akan dikenakan penalti.

"Kawasaki dan Ducati berada di depan kerana mereka melabur paling banyak dalam kejohanan itu," kata Juara siri tiga kali, Jonathan Rea. "Mereka lebih banyak menghabiskan wang di bahagian teknikal dan penunggang berbanding yang lain, dan itu membuatkan mereka sukar ditewaskan."

Had rpm enjin asal jentera pengilang:
    Aprilia: 14,700 rpm
    BMW: 14,700 rpm
    Ducati: 12,400 rpm
    Honda: 14,300 rpm
    Kawasaki: 14,100 rpm
    MV Agusta: 14,700 rpm
    Suzuki: 14,700 rpm
    Yamaha: 14,700 rpm

Jentera Kawasaki yang ditunggang Rea akan kehilangan sekitar 1,200 rpm. Para pengilang yang kurang berjaya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, seperti Honda dan MV Agusta, sepatutnya akan mengalami sedikit peningkatan. Walau bagaimanapun, pasukan persendirian kini boleh membeli peralatan pengilang pada harga khas yang ditetapkan.

Bagi pasukan seperti Puccetti Kawasaki, penetapan harga kas ini adalah satu rahmat. Dalam pertandingan pertama WorldSBK, skuad Itali itu telah menaiki podium dengan Leon Haslam di Donington Park. Walau bagaimanapun, secara umum, pasukan itu berada pada kedudukan yang kurang baik berbanding pasukan pengilang.
"Kami menawarkan peluang untuk mengongsi bahagian utama enjin dan casis bersama dengan pasukan persendirian," kata wakil FIM, Scott Smart.

Musim lepas ini, Puccetti menjalankan program pembangunan enjin lengkap. Sekarang, Puccetti dan pasukan lain-lain hanya perlu membeli bahagian-bahagian yang berkaitan dan memasangnya pada jentera mereka.

Kawasaki dan Ducati telah menang selama bertahun-tahun kerana merka itu telah melabur sumber paling banyak dalam siri ini. Dorna dan FIM, yang menyusun peraturan baru, berminat untuk menunjukkan bahawa pelaburan adalah kunci untuk menang.

Bagi Scott Smart, yang ditugaskan untuk menulis peraturan, matlamatnya adalah untuk mewujudkan lapangan permainan lebih adil dan perlumbaan yang lebih sengit. Hasratnya adalah untuk membekalkan semua pasukan dengan peralatan yang sama seperti pengilang, mewujudkan jentera yang lebih kompetitif dan mengurangkan kos.

"Terdapat banyak manfaat kepada perubahan ini, tetapi faktor terbesar di sebalik peraturannya ialah kami mahukan perlumbaan yang lebih menarik," kata Smart. "Peraturan 2018 akan membolehkan pasukan persendirian mempunyai akses kepada enjin yang sama dan kuasa pasukan kilang.

Yamaha merupakan salah satu pasukan yang akan menerima menafaat paling besar dengan peraturan baharu ini. Selepas membuat kemajuan besar pada separuh kedua musim 2017, YZF-R1 menghasilkan enam podium tetapi tiada kemenangan. Namun enjin satah-lintang atau crossplane Yamaha mungkin tidak akan kenakan sekatan penalti seperti yang lain.

"Ini akan menjadikan mereka lebih kompetitif tetapi juga meningkatkan kebolehpercayaan. Rpm yang lebih rendah akan bermakna bahawa kehidupan enjin akan bertambah baik. Pasukan persendirian yang kuat yang mempunyai jentera lumba yang betul dan mekanik yang baik boleh menjadi kompetitif.
"Apabila kami menukar saingan Supersport supaya elektronik boleh menjadi tahap kit yang mampu milik, sesetengah pasukan dapat membuat langkah besar ke hadapan dalam kelas terbebut," tambah Smart. "Kami menjangkakan perkara yang sama akan berlaku dengan perubahan ini."

Ketua Eksekutif Dorna, Carmelo Ezpeleta berkomentar sebelum pusingan Amerika siri ini pada Julai lalu di Mazda Raceway Laguna Seca, bahawa WorldSBK akan kembali kepada peraturan STK1000 dan kawalan ECU akan digunakan.
"Pengilang menggunakan kelebihan platform Superbike Dunia untuk membangunkan sistem elektronik mereka kerana mereka tidak dibenarkan berbuat demikian dalam MotoGP lagi," kata Smart. "Jika kita mengenakan kawalan ECU, kita boleh kehilangan kelebihan tersebut."

Di bawah peraturan baru, pasukan kilang perlu mendapat mata konsesi sebelum membangunkan bahagian baharu. Pemimpin kejohanan tidak dapat membuat perubahan, tetapi selepas tiga pusingan pengeluar dengan beberapa poin tertentu akan dibenarkan variasi enjinnya yang baru.

Azlan kian rapati Zaqhwan untuk takhta kejuaraan ARRC 2017

 Persaingan gelaran juara keseluruhan SuperSports 600cc semakin sengit dan mendebarkan diantara dua pelumba negara, Mohd Zaqhwan Zaidi dan Azlan Shah Kamaruzaman. Kini hanya lima mata memisahkan kedudukan mereka setelah Perlumbaan 1 Pusingan 6 Kejuaraan Motosikal Asia Idemitsu (ARRC) berakhir di Litar Antarabangsa Chang, Buriram, Thailand semalam.

Zaqhwan (Musashi Boon Siew Honda) yang hadir ke Thailand sebagai pendahulu gagal mengekalkan kelebihan apabila sekadar menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-10 untuk mengumpul 144 mata keseluruhan manakala rakan senegara, Azlan (Manual Tech KYT Kawasaki Racing) berjaya merapatkan jurang kepada lima mata setelah menamatkan perlumbaan di kedudukan kelima untuk naik ke tangga ketiga keseluruhan dengan 139 mata.

Pelumba Jepun, Taiga Hada (RAMA Honda by NTS T.Pro Ten10 menjadi pemisah diantara dua pelumba negara apabila berada di kedudukan kedua dengan 141 mata setelah menamatkan perlumbaan di kedudukan kesembilan.
 Dalam pada itu, pertarungan sengit 18 pusingan Perlumbaan 1 dikuasai oleh pelumba tuan rumah, Apiwat Wongthananon (Yamaha Thailand Racing Team) yang menamatkan perlumbaan dengan masa keseluruhan 29’58.173s setelah berjaya memintas pelumba berpengalaman, Anthony West (Akeno Speed Raing) pada selekoh terakhir perlumbaan. West di kedudukan kedua dengan masa 29’58.353s diikuti Thitipong Warokorn (Kawasaki Thailand Racing Team) ketiga dengan masa 29’58.488s.

“Aksi saya tidak begitu baik pada hari ini. Saya gagal mendapatkan keputusan yang diharapkan namun masih ada satu lagi perlumbaan akhir esok. Kami akan bersaing dan mencuba yang terbaik, untuk diri sendiri, pasukan dan juga negara,” jelas Zaqhwan yang mempunyai misi untuk memegang gelaran SuperSports 600cc buat kali ketiga.
 Sementara itu, penamat di tempat keempat mengesahkan status Gerry Salim (Astra Honda Racing Team) setelah mengumpul 199 mata keseluruhan meskipun masih berbaki satu perlumbaan akhir.

Perlumbaan 1 dimenangi oleh rakan sepasukan, Rheza Danica Ahrens dengan masa keseluruhan 19’07.754s diikuti pelumba tuan rumah, Anupab Sarmoon (Yamaha Thailand Racing Team) dengan masa  19’07.965s dan Tomoyoshi Koyama (RAMA Honda) ketiga, 19’08.111s
Anupab dan Koyama terus bersaing sengit untuk memburu gelaran naib juara dan ketiga keseluruhan setelah masing-masing mengumpul 168 mata dan 163 mata.

Dalam saingan Underbone 150cc, hasrat Mohd Akid Aziz untuk dinobatkan sebagai juara keseluruhan lebih awal tidak kesampaian setelah terjatuh pada pertengahan perlumbaan. Meskipun begitu, pelumba UMA Racing Yamaha Maju Motor itu masih mampu bangkit meneruskan perlumbaan dan tamat di kedudukan ke-11 untuk terus kekal sebagai pendahulu keseluruhan dengan 169 mata.

Perlumbaan 1 dimenangi Wahyu Aji Trilaksana (Yamaha Racing Indonesia) yang menamatkan lapan pusingan perlumbaan dengan masa keseluruhan 16’50.406s sekaligus masih berpeluang untuk memintas Akid seandainya menjuarai Perlumbaan 2 manakala Akid gagal memungut sebarang mata.
Md Amirul Ariff Musa (Yuzy Honda Vietnam Racing Team) muncul naib juara perlumbaan dengan masa 16’50.884s diikuti rakan sepasukan Akid, Md Haziq Fairues ketiga, 16’50.984s.

Keputusan Perlumbaan 1
SuperSports 600cc
1 Apiwat Wongthananon (THA) Yamaha Thailand Racing Team 29’58.173s
2 Anthony West (AUS) Akeno Speed Racing 29’58.353s       
3 Thitipong Warokorn (THA) Kawasaki Thailand Racing Team 29’58.488s
4 Chalermpol Polaimai (THA) Yamaha Thailand Racing Team 29’58.670s
5 Azlan Shah Kamaruzaman (MAS)  Manual Tech KYT Kawasaki Racing 29’59.564s

Kedudukan Keseluruhan
1 Md Zaqhwan Zaidi (MAS) MUSASHi Boon Siew Honda Racing 144 mata
2 Taiga Hada (JPN) RAMA Honda by NTS T.Pro Ten 10 141 mata
3 Azlan Shah Kamaruzaman (MAS) Manual Tech KYT Kawasaki Racing 139 mata
4 Yuki Ito (JPN) Yamaha Racing   134 mata
5 Ahmad Yudhistira (INA) Manual Tech KYT Kawasaki Racing 119 mata

Asia Production 250cc
1 Rheza Danica Ahrens (INA) Astra Honda Racing Team 19’07.754s
2 Anupab Sarmoon (THA) Yamaha Thailand Racing Team 19’07.965s
3 Tomoyoshi Koyama (JPN) RAMA Honda 19’08.111s
4 Gerry Salim (INA) Astra Honda Racing Team 19’14.884s
5 Vorapong Malahuan (THA) AP Honda Racing Thailand 19’14.959s

Kedudukan Keseluruhan
1 Gerry Salim (INA) Astra Honda Racing Team 199 mata
2 Anupab Sarmoon (THA) Yamaha Thailand Racing Team 168 mata
3 Tomoyoshi Koyama (JPN) RAMA Honda 163 mata
4 Rheza Danica Ahrens (INA) Astra Honda Racing Team 149 mata
5 Takehiro Yamamoto (JPN) Supra Studio HONDA IKAZUCHI Racing Team 136 mata

Underbone 150cc
1 Wahyu Aji Trilaksana (INA) Yamaha Racing Indonesia 16’50.406s
2 Md AMirul Ariff Musa (MAS) Yuzy Honda Vietnam Racing 16’50.884s
3 Md Haziq Fairues (MAS) UMA Racing Yamaha Maju Motor 16’50.984s
4 Md Muzakkir Mohamed (MAS) SCK Rapido Hi-Rev Honda Racing 16’51.024s
5 Owie NNurhuda (INA) SND Factory Indonesia 16’51.786s

Kedudukan Keseluruhan
1 Md Akid Aziz (MAS) UMA Racing Yamaha Maju Motor 169 mata
2 Wahyu Aji Trilaksana (INA) Yamaha Racing Indonesia 145 mata
3 Md Haziq Md Fairues (MAS) UMA Racing Yamaha Maju Motor 132 mata
4 Md Helmi Azman (MAS) ONEXOX TKKR Racing Team 118 mata
5 Md Izzat Zaidi (MAS) RCB KAGE Motobatt Yamaha YY Pang Racing Team 110 mata