ShellSelamatSampai sasar golongan muda


Melentur buluh biar dari rebungnya. Itulah hasrat Shell Malaysia dalam menerapkan kesedaran keselamatan jalan raya. Edisi tahun 2018 ditunjangi empat program utama yang bertujuan menekankan kepentingan keselamatan jalan raya di kalangan penunggang muda dan belia.

Shell Malaysia Road Safety Movement atau lebih dikenali sebagai #ShellSelamatSampai (#SSS) adalah program pelaburan sosial oleh Shell Malaysia yang menggerakkan kesedaran keselamatan jalan raya dan perubahan tingkah laku secara menyeluruh di kalangan penunggang motosikal dan belia. Golongan ini dikenalpasti sebagai golongan yang menyumbangkan kadar kematian tertinggi dalam statistik kemalangan jalan raya di Malaysia. Empat program utama tahun ini, #ShellSelamatSampai (#SSS) terdiri daripada #SSS School Outreach, #SSS MyLesen, #SSS School Challenge dan #SSS Varsity Challenge.
Program #SSS School Outreach akan menyaksikan usaha Shell Malaysia untuk menyampaikan mesej zon bebas kemalangan ‘Goal Zero’ melalui pertunjukan jelajah yang menyeronokkan, mempunyai unsur pendidikan dan interaktif kepada 20 buah sekolah di seluruh negara.

Dalam program #SSS MyLesen, Shell akan menaja 40 orang pelajar Sabah dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Badin di Tuaran dan SMK Inanam di Kota Kinabalu untuk mendapatkan lesen motosikal yang sah. Pelajar yang terpilih akan berpeluang untuk menjalani latihan penunggangan berhemah, kesedaran keselamatan jalan raya dan bagaimana menghadapi kecemasan, serta bengkel penyenggaraan motosikal oleh Shell Advance. Program ini adalah kerjasama antara Shell Malaysia dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), polis trafik (PDRM) dan Kementerian Pendidikan.

Sementara itu, #SSS Varsity Challenge bertujuan mencabar penuntut di enam universiti terpilih di seluruh negara, iaitu Curtin University, Monash University, Universiti Malaysia Sabah, Universiti Malaysia Sarawak, Universiti Sains Malaysia dan Universiti Teknologi Mara, untuk menghasilkan prototaip atau peranti teknikal bagi tujuan campur tangan keselamatan jalan raya yang dapat membantu mengelakkan kemalangan yang berkaitan dengan jalan raya di kalangan pengguna jalan raya. Hadiah Utama iaitu wang tunai sejumlah RM10,000 menanti projek yang paling mengesankan, kreatif dan mampan.
Pada tahun ini, 20 buah sekolah yang terpilih di seluruh negara akan turut mengambil bahagian dalam #SSS School Challenge, yang mempunyai objektif dan ganjaran yang sama dengan #SSS Varsity Challenge.

Buat julung kalinya, Shell Advance, jenama minyak enjin motosikal yang terkemuka di Malaysia, akan terlibat secara aktif dengan mengadakan bengkel penyenggaraan motosikal untuk memupuk kebiasaan penyenggaraan yang proaktif dan amalan pelinciran yang sewajarnya. Kenderaan yang disenggara dengan baik, termasuklah motosikal, adalah sangat penting dalam mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.

Sejak tahun 1957, Shell Malaysia merupakan pendukung yang kuat bagi peningkatan budaya keselamatan jalan raya di kalangan rakyat Malaysia. Untuk maklumat lanjut mengenai #ShellSelamatSampai, sila layari www.shell.com.my.

Zulfahmi tamat ke27 di GP Amerika

Penunggang pasukan SIC Racing Zulfahmi Khairuddin menamatkan Grand Prix Amerika di tempat ke-27 semalam, mengakhiri hujung minggu yang amat sukar bagi rookie Moto2 Malaysia terebut.

"Ia adalah perlumbaan yang sukar untuk Fahmi. Kami tahu datang ke sini bahawa ia akan menjadi sukar kerana ia adalah trek yang sangat teknikal dan mencabar untuk penunggang; ia pastinya bukan satu litar mudah untuk seorang rookie untuk menguasainya. Ia menggabungkan banyak mata yang berbeza keupayaan menunggang," kata Pengurus Pasukan, Johan Stigefelt.

Ianya tentu lebih sukar bagi Fahmi yang agak baru dengan motosikal ini dan masih perlu banyak belajar untuk memahami cara menunggang basikal dengan baik.

"Masa pusingan yang dicatatnya dalam perlumbaan juga sangat perlahan, jadi kita perlu melihat perkara ini dan cuba memahami mengapa dia bergelut begitu hari ini, " tambah Johan.

Kami berharap dapat membuat lebih banyak kemajuan di sini, jadi ia agak mengecewakan. Walau bagaimanapun, kami akan berusaha memperbaiki diri untuk perlumbaan seterusnya. "

Ramdan raih podium SuperSports 600

Aksi Ramdan dalam saingan SuperSports 600cc
Mohd Ramdan Mohd Rosli berjaya meraih podium pertamanya dalam saingan SuperSports 600cc apabila berjaya menamatkan Perlumbaan 2 di tempat ketiga pada Pusingan 2 Kejuaraan Motosikal Asia FIM yang berakhir di Litar The Bend Motorsport Park, Australia, hari ini.

Selepas Perlumbaan 1 semalam dibatalkan, Perlumbaan 2 turut menyaksikan pelbagai drama apabila perlumbaan turut diberhentikan pada pusingan kelima setelah bendera merah dikibarkan disebabkan kemalangan yang menimpa Irfan Ardiansyah.

Sebaik perlumbaan dimulakan semula sebanyak lapan pusingan, rakan sepasukan Ramdan, Kasma Daniel Kasmayuddin berjaya memecut laju untuk memimpin perlumbaan sebelum sedikit terkeluar daripada litar menyebabkannya kercicir ke kedudukan keempat.
Kasma tamat ketiga
 Yuki Ito yang berada di belakang menggunakan peluang untuk mendahului perlumbaan sehingga ke garisan penamat dengan masa keseluruhan 15’42.605s diikuti Ratthapong Wilairot (Yamaha Thailand Racing Team) kedua dengan masa 15’44.207s.

Pelumba pasukan Hong Leong Yamaha Malaysia yang bermula dari kelompok pertengahan itu berjaya menamatkan lapan pusingan perlumbaan dengan masa keseluruhan 15’49.587s.

“Saya sangat gembira dengan kemenangan ini setelah melalui minggu yang agak sukar. Jentera saya pada peringkat awal tidak berada dalam keadaan terbaik, dan setiap sesi juga sangat sukar. Terima kasih kepada pasukan yang telah membantu menyelesaikan masalah jentera dan dapat meraih podium minggu ini,” jelas Ramdan.

Anthony West yang tidak beraksi pada minggu ini kekal mendahului senarai keseluruhan dengan 45 mata diikuti Ito kedua, 42 mata dan Azan Shah Kamaruzaman ketiga dengan 38 mata setelah sekadar menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-10.
 Sementara itu, trio UMA Racing Yamaha Maju Motor Asia Team mempamer aksi bertenaga apabila menguasai ketiga-tiga kedudukan podium bagi kategori Uunderbone 150cc.

Md Haziq Md Fairues yang gagal menamatkan sebarang perlumbaan sepanjang tiga perlumbaan lepas memenangi perlumbaan setelah menamatkan tujuh pusingan perlumbaan secara bersendirian dengan masa keseluruhan 16’07.730s diikuti pelumba wildcard, McKinley Kyle Paz dari Filipina kedua dengan masa masa 16’13.985s. Juara bertahan, Md Akid Aziz menamatkan perlumbaan di tempat ketiga dengan masa 16’20.328s.
Md Haziq Md Fairues
 Md Izzat Zaidi (RCB Yamaha YY Pang Racing) yang menamatkan perlumbaan di tempat ketujuh kekal mendahuui senarai keseluruhan dengan mengumpul 67 mata diikuti Md Helmi Azman (SCK Rapido Hi Rev Honda Racing Team) di tangga kedua dengan 56 mata manakala Md Affendi Rosli (Team One For All) ketiga, 44 mata.

Dalam saingan Asia Production 250cc, pentas podium dikuasai oleh tiga pelumba Astra Honda Racing Team. Gelaran juara milik Rheza Danica Ahrens (15:01.965s), kedua Mario Suryo Aji (15:05.125s) dan ketiga Awhin Sanjaya (15:10.375s).

Rheza dan Mario turut mendahului kedudukan keseluruhan dengan mengumpul 73 mata dan 66 mata manakala Anupab Sarmoon (YAMAHA Thailand Racing TEAM) di kedudukan ketiga dengan 62 mata.

KEPUTUSAN PERLUMBAAN 2

SuperSports 600cc
1 Yuki ITO (JPN) Yamaha Racing Team Asean 15:42.605s
2 Ratthapong WILAIROT (THA) Yamaha Thailand Racing Team 15:44.207s
3 Md Ramdan ROSLI (MAS) Hong Leong Yamaha Malaysia 15:49.587s
4 Keisuke KURIHARA (JPN) A.P. Honda Racing Thailand 15:51.135s
5 Keminth KUBO (THA) Yamaha Racing Team Asean 15:51.670s

Kedudukan Keseluruhan
1 Anthony West (AUS) Webike IKAZUCHI Racing 45 mata
2 Yuki Ito (JPN)  Yamaha Racing Asean 42 mata
3 Azlan Shah Kamaruzaman (MAS) Manual Tech KYT Kawasaki Racing 38 mata
4 Ratthapong Wilairot (THA) YAMAHA Thailand Racing TEAM  32 mata
5 Keminth Kubo (JPN) Yamaha Racing Asean 27 mata

AP250
1 Rheza Danica AHRENS (INA) Astra Honda Racing Team 15:01.965s
2 Mario Suryo AJI (INA) Astra Honda Racing Team 15:05.125s
3 Awhin SANJAYA (INA) Astra Honda Racing Team 15:10.375s
4 Anupab SARMOON (THA) Yamaha Thailand Racing Team 15:10.391s
5 Andy Muhammad FADLY (INA) Manual Tech KYT Kawasaki Racing 15:10.401s
Kedudukan Keseluruhan
1 Rheza Danica Ahren (INA) Astra Honda Racing Team 73 mata
2 Mario Suryo Aji (INA) Astra Honda Racing Team 66 mata
3 Anupab Sarmoon (THA) YAMAHA Thailand Racing TEAM 62 mata
4 Muklada Sarapuech (THA) AP Honda Racing Thailand 51 mata
5 Rafid Topan Sucipto (INA) Yamaha Yamalube KYT TJM WR Super battery 46 mata

UB150
1 Md Haziq Md FAIRUES (MAS) UMA Racing Yamaha Maju Motor Asia Team 16:07.730s
2 McKinley Kyle PAZ (PHI) UMA Racing Yamaha Maju Motor Asia Team 16:13.985s
3 Md Akid AZIZ (MAS) UMA Racing Yamaha Maju Motor Asia Team 16:20.328s
4 Syahrul AMIN (INA) Yamaha Yamalube SND Factory 16:20.384s
5 Gupita KRESNA (INA) Yamaha Yamalube SND Factory 16:20.394s

Kedudukan Keseluruhan
1 Md Izzat Zaidi (MAS) RCB Yamaha YY Pang Racing 67 mata
2 Md Helmi Azman (MAS) SCK Rapido Hi Rev Honda Racing Team 56 mata
3 Md Affendi Rosli (MAS) Team One For All 44 mata
4 Syahrul Amin  (INA) Yamaha Yamalube SND Factory 41 mata
5 Md Akid Aziz (MAS) UMA Racing Yamaha Maju Motor Asia Team 41 mata