Hanya dua pelumba Idemitsu Honda Givi Yuzy Racing di Jempol?

Pasukan Idemitsu Honda Givi Yuzy Racing bakal mempertaruhkan dua pelumba sahaja bagi menghadapi saingan CP150 pada pusingan kesembilan Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS di Jempol, Negeri Sembilan, 17 dan 18 November ini.

Hanya Azroy Hakeem Anuar dan Amirul Ariff Musa akan turun beraksi dalam kategori CP150 sementara Harith Farhan Baharin tidak dapat beraksi setelah menjalani pembedahan lutut baru baru ini. Md Aiman Azman dan Shahrol Syazraz Shahrol Yuzy pula kekal membawa cabaran dalam kategori CP115.
 Pengurus pasukan, Shahrol Yuzy Ahmad Zaini menjelaskan ketiadaan Harith tidak menjejaskan strategi pasukan dan akui Harith berkemungkinan turut tidak dapat  beraksi pada pusingan penutup tirai musim 2018 di Johor, Disember depan.

"Kecederaan Harith sudah agak lama, jadi keputusan melakukan pembedahan ketika ini adalah tepat sebagai persediaan untuk menghadapi musim 2019 nanti dan kita juga harapkan dia dapat pulih dengan segera," jelas Yuzy.
 Tambahnya, "Cuma strategi awal kami pada minggu ini adalah untuk meletakkan pelumba berpengalaman, Mohd Zaqhwan Zaidi sebagai pengganti di Jempol memandangkan saingan Kejuaraan Seluruh Jepun yang disertainya pada musim ini telah tamat.

“Malangnya, Zaqhwan terjatuh dan tangannya mengalami kecederaan pada perlumbaan terakhir kategori 1000cc di Jepun baru-baru ini. Jadi dia tidak dapat beraksi pada minggu ini. Kemungkinan dia akan berlumba di Johor nanti andaikata Harith masih belum sembuh sepenuhnya."
 

SIC Junior Team AFB Tech Racing kekal yakin walau tanpa Danial


Pengurus pasukan SIC Junior Team AFB Tech Racing, Ahmad Fuad Baharudin percaya pasukannya tetap akan tampil dengan aksi terbaik meskipun ketiadaan pelumba utama, Md Danial Syahmi dalam saingan WIRA KBS pada Pusingan 9 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS di Jempol, Negeri Sembilan, hujung minggu ini.


Danial yang ketika ini berada di kedudukan kedua keseluruhan berkongsi 133 mata bersama pendahulu, Md Syarifuddin Azman terpaksa melupakan perlumbaan minggu ini kerana sedang menjalani rawatan akibat kemalangan sewaktu perlumbaan Idemitsu Asia Talent baru-baru ini. 
 Bagaimanapun Ahmad Fuad yakin pelumba-pelumbanya yang lain seperti  Harith Haziq Zamri, Danel El Fahim, dan Md Sharul Ezwan Md Sharil mampu memberikan cabaran dan seterusnya dapat menamatkan saingan di atas podium. 

"Memang satu merugian besar kepada pasukan dengan ketiadaan Danial dan juga kerugian kepada dirinya sendiri. Namun begitu, situasi ini tidak boleh dielakkan dalam dunia perlumbaan. Apa sahaja boleh berlaku. Kami doakan dia cepat sembuh dan menjadikan insiden ini untuk dia bangkit lebih kuat pada masa akan datang," jelas Ahmad Fuad. 
 "Harith merupakan antara pelumba yang pernah menaiki podium pada musim ini meskipun penggal pertama dia beraksi dalam kategori WIRA KBS. Tidak mustahil dia mampu mengulanginya pada minggu ini." 

Mengulas kekosongan yang ditinggalkan Danial, Ahmad Fuad berkata, "Kami tidak menggantikan tempat Danial dengan pelumba lain cuma pada minggu ini, pelumba CP115 kami, Md Idil Fitri akan beraksi dalam kategori WIRA KBS. Dengan pengalaman beraksi bersama jentera yang lebih laju sebelum ini, tidak mustahil dia mampu menempatkan diri di atas podium."