Zarco Yamaha terbaik 2018, Poncharal puas hati prestasi Hafizh

GP Jerez nyata sebuat perlumbaan yang sangat sengit, namun nasib mungkin berpihak kepada Johann Zarco apabila meraih podium keduanya bagi musim 2018. Bintang Monster Yamaha Tech3, yang menyempurnakan perlumbaan keempat musim ini sebagai pelumba Yamaha terbaik dalam MotoGP 2018, dan kini mengambil tempat kedua dalam kedudukan keseluruhan Kejohanan Dunia, kurang dari dua minggu sebelum pusingan di halaman sendiri Tech3 Team dan pelumba Perancis tersebut.

Pada masa yang sama, Hafizh Syahrin terus menyampaikan prestasi yang luar biasa sebagai pelumba mencabar hingga berakhirnya perlumbaan 27 pusingan yang amat sengit di Litar Jerez. Hafizh terlepas sipi dari kedudukan kutipan mata. Rookie MotoGP ini menderita sakit selepas kemalangan basikal pada hari Isnin, tetapi berjaya melihat bendera penamat, sementara memperoleh lebih banyak pengalaman dalam kelas perdana.


"Kadang-kadang saya memerlukan sedikit nasib dan hari ini bagus, bermula dari posisi ketiga adalah peluang yang baik," ulas Johann Zarco. "Saya mungkin sedikit lebih pantas daripada Pedrosa pada mulanya, tetapi dia lebih baik dalam pecutan dan saya tidak pernah mempunyai cukup ruang tetapi saya berada di tempat kelima dan berharap dapat menangkap kumpulan depan ini, walaupun Marquez akan mendahului, masih ada peluang untuk podium. Saya selalu mempercayai bahawa adalah mungkin untuk mengejar mereka. Apabila saya melihat mereka terhempas ketiga-tiganya bersama-sama, saya tidak percaya, saya berkata kepada diri saya, bertenang, kita mempunyai kelebihan yang besar, hanya tujuh pusingan berbaki dan penting untuk membawa jentera saya pulang, dengan tumpuan dan ketenangan. 20 mata dalam Kejohanan ini sememangnya hebat."

Hafizh Syahrin pula agak berpuas hati dengan prestasinya di Jerez. "Saya telah menyudahkan perlumbaan keempat di Jerez, tetapi saya bergelut dengan tubuh saya, kerana saya menderita dari hari Jumaat dan hari ini saya sejujurnya saya ​​lebih buruk daripada semalam, oleh sebab itu saya benar-benar bertaryng dengan diri saya di tengah perlumbaan. Saya seolah olah tidak mempunyai sebarang tenaga untuk menunggang motosikal dengan betul kerana kesakitan saya. Mungkin saya menggunakan terlalu banyak tenaga saya pada mulanya.Bagaimanapun, saya gembira dengan pasukan, kerana mereka melakukan kerja yang sangat baik! Maaf pada mereka, tetapi sasaran kami adalah untuk mencuba menyelesaikan perlumbaan dan untuk belajar seberapa banyak yang mungkin, dan itulah yang sebenarnya apa yang telah kami lakukan. Selain itu, kami sangat hampir dengan kutipan mata. Saya akan berusaha untuk berlumba dengan baik untuk Grand Prix tuan rumah pasukan kami di Le Mans kelak."
Pengurus pasukan Monster Yamaha Tech3, Hervé pncharal tentunya amat gembira dengan prestasi anak buahnya. "Ia merupakan satu perlumbaan yang sukar dipercayai dan ini adalah apa yang berlaku di MotoGP. Sehingga bendera penamat turun, anda tidak tahu apa yang akan berlaku. Johann berlumba dengan hebat, dan tiada apa yang boleh dilakukannya lagi. Kami nampak dan menyedari bahawa bahawa mereka yang di hadapan kami berada di atas mereka yang lain. Kami mengejar dan meningkatkan jurang kepada yang berikut. Kelima agak baik, tapi apa yang berlaku, telah berlaku. Bagi saya, ia adalah satu insiden perlumbaan, nasib kurang baik untuk Dovizioso, Lorenzo dan Pedrosa, tetapi ia adalah sebahagian daripada lumrah perlumbaan. Terima kasih kepada itu dan dengan konsistensi Johann yang tidak pernah berputus asa, kami berjaya mendapatkan tempat kedua buat kali kedua tahun ini, ditambah kedua dalam kedudukan keseluruhan, yang menjadikan kami sangat gembira dan menunjukkan, tidak kira jentera apa yang anda ada, yang penting, rpm, enjin - ia adalah persoalan mengenai manusia, jentera dan pasukan. Saya sangat bangga bahawa Monster Yamaha Tech3 dapat memembuktikannya dan memberi harapan kepada semua orang di grid, yang anda juga boleh melakukannya. Kerja yang hebat dari krew kami, pekerjaan yang hebat dari Johann seperti biasa, terima kasih Yamaha dan juga Michelin untuk pakej teknikal yang baik."

"Hafizh adalah cerita lain, dia mempunyai hujung minggu yang sangat sukar. Secara jujur, saya memberitahunya pada malam Jumaat, bahawa saya tidak fikir ia adalah bijak untuk berlumba dan lebih baik untuk pulih dan bersedia untuk pusingan seterusnya di Perancis, tetapi dia memberitahu saya dia mahu berlumba terus. Dia nyaris mencatat mata dengan satu kedudukan, yang juga menunjukkan tekadnya yang besar. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada beliau kerana ini. Dia berada dalam kesakitan yang amat sangat, tetapi dia masih berlumba yang baik, jadi saya harap dia tidak akan berbasikal lajak menuruni bukit lagi, dan kami akan kembali dengan kecergasan penuh untuk Grand Prix Perancis di Le Mans, di mana terdapat ramai orang datang untuk menyokong Johann dan seluruh pasukan Tech3."

Kita nantikan aksi mereka kurang dari dua minggu lagi.

No comments: