Yamaha Balik Kampung Kali Ke-20 dianjurkan

Hong Leong Yamaha Motor telah menganjurkan acara tahunan mereka iaitu Kempen keselamatan jalanraya "Yamaha Balik Kampung" selama 20 tahun. Acara tahun ini telah diadakan di  di Plaza Tol Sungai Besi Arah Selatan dengan tema  yang membawa tema "20 Tahun Bersama Menjana Keselamatan Jalan Raya". Ia merupakan kerjasama di antara Hong Leong Yamaha Motor, Malaysia Motorcycle & Scooter Dealer Association (MMSDA), serta JPJ, JKJR, MIROS, PLUS, PDRM, P&O Insurance, AEON Credit, KHI Helmet dan FKR.
Menteri Pengangkutan Malaysia YB Anthony Loke Siew Fook,
Majlis ini turut dihadiri oleh Menteri Pengangkutan Malaysia yang baharu iaitu YB Anthony Loke Siew Fook, yang telah merasmikan acara tersebut. Dalam teks ucapannya, Menteri Pengangkutan turut menekankan aspek pembudayaan keselamatan jalanraya di kalangan semua pengguna jalanraya Malaysia dalam usaha mengurangkan kadar kemalangan. Pendidikan awal tentang keselamatan jalan raya iaitu di sekolah turut akan diberikan perhatian khusus.
Pengarah Urusan Yamaha Motor Dato Jim Khor
Seperti lazimnya pihak Hong Leong Yamaha Motor telah menyediakan aktiviti pemeriksaan 7-perkara pada motosikal tidak mengira jenama, dan juga disokong oleh program penukaran topi keledar secara percuma oleh KHI Helmets, pemeriksaan palam pencucuh oleh NGK dan juga pemeriksaan tayar oleh FKR, di samping gerai gerai pameran yang lain.

 


Teks ucapan Menteri Pengangkutan dilampirkan di bawah ini untuk bacaan anda:

Yang Dihormati Encik Wee Hong, Chairman of Malaysia Motorcycle & Scooter Dealers Association (MMSDA)
Yang Berbahagia Dato Jim Khor, Managing Director, Hong Leong Yamaha Motor
Yang Berbahagia Dato’ Rosli bin Isa, KP JKJR.

Dato’-Dato’, penganjur majlis, rakan-rakan strategik keselamatan jalan raya daripada pihak swasta dan badan-badan bukan kerajaan, para media dan hadirin yang dihormati sekalian.

Terima kasih Pengacara Majlis
Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Terlebih dahulu, saya ingin ucapkan terima kasih kepada hadirin sekelian kerana pada pagi ini, kita dapat  bersama bagi menjayakan program “ 20 th YAMAHA BALIK KAMPUNG ROAD SAFETY CAMPAIGN ”.

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada Hong Leong Yamaha Motor Sdn Bhd selaku penganjur dan lain-lain agensi yang turut sama membantu menjayakan program kali ini. Saya yakin tanpa kerjasama erat semua pihak, program ini mungkin tidak dapat dilaksanakan dengan jayanya.

Tuan-tuan, puan-puan,
Negara kita kini semakin megah berdiri untuk menjadi ke arah negara maju, dengan ekonomi semakin berkembang pesat dan pelbagai bentuk pembangunan diusahakan seluruh pelusuk negara. Selaras dengan ini, tidak dapat kita nafikan, populasi juga kian bertambah, begitu juga bilangan kenderaan berdaftar yang berada di atas jalan raya.

Apabila situasi ini berlaku, kita seharusnya lebih memikirkan konsep keselamatan di mana-mana sahaja, dan yang paling utama yang ingin kita tujui kali ini adalah pembudayaan keselamatan jalan raya. Ia merupakan satu aspek penting bagi memastikan keamanan dan keharmonian negara berada pada tahap yang selesa. Jika dilihat hari ini, pelbagai berita kemalangan dipaparkan di dada-dada akhbar, di kaca televisyen, selain di radio. Terlalu ramai yang cedera parah, hilang anggota badan, dan ramai juga yang kehilangan nyawa. Mungkin mereka ini orang yang kita kenal, saudara mara, rakan taulan dan ada yang berlaku dalam keluarga sendiri.

Pelbagai Kempen Keselamatan Jalan Raya telah dilaksanakan oleh kerajaan secara berterusan tetapi sikap dan mentaliti pengguna jalan raya masih berada di tahap yang rendah. Kerjasama orang ramai atau pun pengguna jalan raya perlu bermula dengan mendidik dan mendisiplinkan ahli keluarga terdekat supaya memberi perhatian dan mematuhi peraturan jalan raya.

Tuan-tuan, puan-puan,
Nyawa itu sungguh berharga dan tidak dapat digantikan dengan wang ringgit. Kita tidak mahu nyawa kita ini hilang dengan sia-sia di dalam kemalangan jalan raya. Kita hendaklah mensasarkan jumlah kematian sifar di jalan raya. Kedengaran agak mustahil untuk dilaksanakan namun kita hendaklah sentiasa percaya yang suatu hari nanti kita akan dapat mencapai sasaran tersebut.

Majoriti yang maut di jalan raya adalah dari kalangan penunggang dan pembonceng motosikal. Berdasarkan perangkaan kes kematian yang dikeluarkan oleh PDRM, pada 2017 ialah sebanyak 6740 kes kematian dicatatkan yang mana melibatkan penunggang dan pembonceng motosikal ialah 4348 kes kematian.


Ada juga sesetengah pihak yang mengatakan bahawa pelaburan terhadap tahap keselamatan jalan raya hanya menelan lebih banyak kos atau keuntungan. Tetapi hakikatnya, pelaburan terhadap keselamatan jalan raya ini lebih membawa kepada keuntungan daripada kerugian. Bayangkan jika tidak ramai orang yang terlibat dengan kemalangan jalan raya, sudah tentu tiada banyak kenderaan untuk dibaiki, tiada tuntutan kemalangan dan sudah tentu perkara-perkara tersebut akan mengurangkan penggunaan wang untuk menanggung kos-kos kemalangan tersebut.


Bagi pemandu yang memandu dalam tempoh masa yang lama serta berjarak jauh, risiko untuk mengantuk dan kepenatan amat tinggi, mengakibatkan hilang tumpuan ketika memandu. Kebanyakan kemalangan juga berlaku pada lewat tengah malam dan awal pagi, ketika badan kita sepatutnya dalam keadaan rehat sepenuhnya. Atas inisiatif pihak Hong Leong Yamaha Motor Sdn Bhd ini, kita amat menyokong penuh usaha memberikan kesedaran berterusan kepada pengguna jalan raya yang menggunakan jalan raya atau lebuh raya ini, terutamanya mereka yang ingin balik ke kampung masing-masing.

Tuan-tuan, puan-puan,
Sehubungan ini, marilah kita semua pastikan tahap keselamatan adalah paling diutamakan. Baik dari segi fizikal tubuh badan kita, perlu cergas dan kuat untuk berada di jalan raya. Periksa tali pinggang keledar dan pakai bagi yang berkenderaan besar. Begitu juga dengan penunggang dan pembonceng motosikal, pastikan pakai topi keledar yang ada piawaian keselamatan seperti SIRIM, pakai dan klik dengan betul. Periksa juga keadaan kenderaan anda, terutamanya motosikal agar dapat berfungsi sempurna selain boleh mengurangkan risiko kemalangan jalan raya.

Gaya memandu dan menunggang juga perlu diberi tumpuan utama. Elakkan memotong dengan melulu, kepada yang bermotosikal, jangan mencelah-celah kenderaan, jangan menunggang secara berbahaya serta melebihi had laju, dan jangan mengekori kenderaan lain terlalu rapat. Akibat kecuaian sesaat, hari raya mungkin bertukar menjadi tragedi hitam yang sukar dilupakan sepanjang hayat.

Akhir kata, saya sekali lagi merakamkan sekalung tahniah kepada semua yang terlibat pada hari ini serta semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak di dalam menjayakan program pada hari ini.

Sekian, terima kasih.

YB LOKE SIEW FOOK

No comments: