KTM 790 DUKE kini ditawarkan di Malaysia

KTM MALAYSIA mengumumkan bahawa selepas mendominasi pasaran sub-700cc Malaysia
dengan model silinder tunggal 690 Duke, model terbaharu syarikat tersebut iaitu KTM 790 DUKE telah tiba di negara ini.

Para jurutera KTM di Mattighofen, Austria berusahauntuk meneruskan penguasaan pasaran segmen sesaran sederhana 800 cc dengan pengganti yanglebih kemas dan lebih berkuasa dengan KTM 790 Duke ini.
Bergelar "The Scalpel", KTM 790 DUKE menggabungkan prestasi keseronokan praktikal untuk perjalanan harian dengan ergonomik yang sangat baik. Penunggang boleh mencelah melalui lalu lintas dalam perjalanan ke tempat kerja, melayan jalan selekoh berbukit atau litar lumba pada hujung minggu. Seperti lazimnya sebuah KTM, 790 DUKE juga "Siap Untuk Berlumba."
Jantung KTM 790 DUKE baharu ini merupakan enjin serba baharu 799cc LC8c DOHC dwi-silinder kembar-sebaris (ya, DUA SILINDER) dengan ciri-ciri 75° dengan sisihan kedudukan pin acioleng (crank offset) sebanyak 75 darjah, seiring dengan enjin 1290 cc 75° kembar-V. Nama LC8c jelas menyatakan ianya sebuah enjin sejukan cecair 8 injap.


 Jurutera KTM memilih format kembar-sebaris untuk
keserasian dan kesederhanaannya dan juga pengagihan berat yang lebih baik dan penjimatan berat yang lebih besar bagi mendapatkan nisbah kuasa-ke-berat yang lebih baik. Enjin baharu ini menghasilkan 105 bhp pada 9,000 RPM dan tork 87 Nm di sekitar 8,000 rpm. Terdapat dua aci pengimbang untuk membatalkan getaran untuk operasi enjin yang lebih lancar. Aci sesondolnya (camshafts) adalah jenis yang dipasang dan bukannya ditempa (forged) untuk menjimatkan berat. Tambahan pula, permukaan sesondol adalah dari jenis karbon seperti berlian (DLC) bagi geseran lebih rendah, dan meningkatkan ketahanan. Kawalan ketegangan hidraulik bagi rantai pemasanya memastikan pemasaan optimum injap dengan tepat.

Kotak gear enam kelajuan adalah dari jenis PASC (Power Assist Slipper Clutch) iaitu teknologi berdaftar KTM sendiri. PASC meningkatkan tekanan klac ketika pecutan, namun ringan dan membolehkan tuil klac dikendalikan hanya dengan satu jari sahaja. Ketika nyahpecutan atau membrek keras, tekanan klac dilegakan sedikit untuk mengelakkan sentapan roda belakang agar membelok lancar dan yakin.

Sistem ekzos yang baharu disusun sangat dekat
dengan casis untuk kelegaan tanah yang luar biasa. Ia juga direka dengan akustik tersendiri. Ekzos  belakang turut dilindungi untuk keselesaan pembonceng.

KTM 790 DUKE ini juga dilengkapi keangka baharu yang direka sekuat dan seringan mungkin. Keluli molibdenum berdinding nipis yang dikimpal untuk mendapatkan ketegaran bagi memberikan rasa sporty dengan maklum balas yang cukup kepada pelumba. Bahagian enjin juga merupakan sebahagian dari kerangkanya untuk mendapatkan pengurangan berat. Satu lagi faedah penggabungan bingkai baharu dengan enjin adalah ketinggian tempat duduknya yang serendah hanya 825 mm bagi keselesaan capaian kebanyakan penunggang. Hasil daripada semua langkah penjimatan berat KTM 790 DUKE ini menjadikan jumlah beratnya hanya seberat 169 kg kering.
KTM 790 DUKE menggunakan topang kartrij terbalik WP 43mm yang direka khusus untuknya. Gegelung spring progresif memastikan kelancaran operasi sepanjang pergerakannya yang sebanyak 140mm. Peredam stereng WP turut mengawal pergerakan akhir bahagian depan. Hendalnya boleh dilaraskan pada empat kedudukan. Suspensi belakang juga adalah penyerap kejutan WP yang dibantu redaman gas.
Pakej elektronik intuitif menjadikan KTM 790 DUKE yang paling komprehensif dari segi teknologi
motosikal 800cc. Ini termasuklah pendikit tunggang-dengan-wayar (RbW), Kawalan Daya Cengkaman (MTC) berasaskan sudut sendeng motosikal, ABS selekoh, kawalan gelinciran enjin (MSR) untuk mengawal brek enjin, dan pengalih-tangkas Quickshifter + untuk kedua-dua operasi naik dan juga turun gear, dengan fungsi auto-blip. KTM 790 DUKE ini juga mempunyai Paparan TFT warna penuh yang boleh digabung dengan Integrasi telefon pintar KTM MY RIDE.
KTM 790 DUKE mempunyai lampu LED terpisah ke kiri kanan yang pertama kali digunakan pada KTM 1290 Super Duke R dan KTM 390 Duke. Lampu belakang dan isyarat disepadukan ke dalam pemegang plat nombor untuk mengecilkan saiz dan rupabentuk "Siap Untuk Lumba". Keseluruhan ekor ini dapat ditanggalkan dengan mudah untuk tunggangan di litar lumba.
KTM 790 DUKE "The Scalpel" ini dibawa masuk siap dipasang sepenuhnya CBU dan berharga dari RM 64,800 (harga jualan asas dengan 0% GST tidak termasuk cukai jalan dan insurans).

KTM 790 DUKE TECHNICAL SPECIFICATIONS
ENGINE Liquid-cooled, DOHC, 8-valves, parallel-Twin
DISPLACEMENT 799 cc
BORE X STROKE 88.0 mm X 65.7 mm
MAX POWER 105 bhp (77 kW) @ 9000 RPM
MAX TORQUE 87 Nm @ 8000 RPM
LUBRICATION Forced lubrication with 2 oil pumps
TRANSMISSION 6-speed
CLUTCH PASCTM anti-hopping clutch, mechanically operated
PRIMARY GEAR
REDUCTION 39:75
SECONDARY GEAR
REDUCTION 16:41
FRAME Powdercoated Chromium-Molybdenum Steel frame using
engine as stressed member
FRONT SUSPENSION WP 43 mm upside-down open-cartridge forks, 140 mm travel
REAR SUSPENSION WP shock absorber with preload adjuster, 150 mm travel
FRONT BRAKE Dual 300 mm discs, dual four-piston radial calipers
REAR BRAKE Single 240 mm disc, single-piston floating caliper
ABS Bosch 9MP two-channel ABS incl. Supermoto mode
(disengageable)
STEERING HEAD ANGLE 66o
TRAIL 98 mm
WHEELBASE 1475 mm
GROUND CLEARANCE 186 mm
SEAT HEIGHT 825 mm
FUEL TANK CAPACITY 14 litres
DRY WEIGHT 169 kg

No comments: