Bila rider MotoGP pegang raket badminton....

Apa yang berlaku bila dua juara dunia MotoGP lima kali dan pemenang dua pingat Olimpik badminton masuk ke gelanggang yang sama? Berkongsi semangat kompetitif juara-juara ini, penganjur Grand Prix Motosikal Shell Malaysia 2017, iautu Litar Antarabangsa Sepang (SIC) telah melancarkan satu majlis khas yang mempertemukan pasangan juara MotoGP Marc Marquez dan Jorge Lorenzo dengan pemenang pingat perak Olimpik Atlanta 1996 Rashid Sidek dan pemenang pingat perak Yap Kim Hock dalam satu perlawanan badminton persahabatan.

Ada videonya. Nanti kami proses dan muatnaik. Rajin rajinlah menjengah FB Motorev yaa......

Bertempat di Velodrome Kebangsaan di Nilai, Negeri Sembilan, pelumba MotoGP memoamerkan sifat hebat mereka dalam perlawanan badminton persahabatan sebagai sebahagian daripada aktiviti promosi untuk Grand Malaysia Motorcycle Grand Prix ​​2017 dari 27-29 Oktober.
Ketua Pegawai Eksekutif Litar Antarabangsa Sepang, Dato 'Razian Razali berkata setiap tahun, penganjur dan Litar Antarabangsa Sepang akan menganjurkan acara Pre-MotoGPTM yang berbeza dengan pertaruhan promosi mereka tahun ini.
"Kami mempunyai aktiviti pelbagai seperti perlumbaan go-kart dan acara berbasikal di masa lalu tetapi kami merasakan bahawa kami perlu melakukan sesuatu yang unik tahun ini untuk Grand Prix Motosikal Shell Malaysia 2017. Kedua-dua pemain badminton ini semasa zaman kegemilangan mereka dianggap sebagai ikon dan wira sukan kebangsaan," kata Dato 'Razlan.
Marquez kini mendahului kejuaraan MotoGP dengan 269 mata dan perlu mengatasi Dovizioso di Sepang untuk mendapat ruang yang selesa. Dovizioso kini mempunyai 236 mata di tempat kedua - sebelum perlawanan akhir di Valencia. Lorenzo yang merupakan juara keseluruhan 2015 kini ketujuh dalam kedudukan.

Grand Prix Motosikal Shell Malaysia 2017 adalah pusingan kedua terakhir kejohanan dunia sebelum final di Valencia bulan depan. Acara 2017 di Litar Antarabangsa Sepang dijangka menjadi satu lagi pusingan menarik kerana tiket untuk acara itu telah dijual dua bulan menjelang acara itu.

No comments: