Pasukan SIC Racing berkembang ke kelas Moto2


Pasukan Racing SIC hari ini telah mengumumkan barisan pelumba mereka untuk 2018. Pasukan tempatan ini akan meneruskan kesinambungan pelumba Moto3™ Adam Norrodin dan Ayumu Sasaki, dan seperti dijangka akan menyaksikan kehadiran pelumba negara Hafizh Syahrin yang akan bertanding dalam Kejohanan Moto2™.

Pasukan ini berkembang ke kategori kelas pertengahan tersebut untuk musim 2018 menerusi jalinan kerjasama baharu di antara Litar Antarabangsa Sepang [SIC] dan Petronas.

Kedua-dua pihak akan membentuk pasukan 'PETRONAS Sprinta Racing' yang akan memberi tumpuan kepada pembangunan bakat untuk bersaing dalam kejohanan dua roda global. Perkongsian ini akan diteruskan dengan usaha sama Program Pembangunan Bakat PETRONAS (TDP) dan Program Pembangunan Bakat SIC (SICTD) untuk memupuk bakat masa depan yang semakin meningkat dari Cub Prix Malaysia, Kejohanan Asia Road Racing dan Piala Asia Talent untuk meneruskan kerjaya mereka di kejohanan Moto2™ dan Moto3™.

Pengurus pasukan baharu ini, Jogan Stigefelt sangat gembira untuk mengumumkan penerusan cabaran oleh Adam Norrodin dan Ayumu Sasaki dalam Moto3 tahun depan dan juga perkembangan pasukan tersebut ke kelas Moto2 untuk 2018 dengan Hafizh Syahrin. Adam dan Ayumu telah mempersembahkan banyak kemajuan dan mereka telah bertambah baik sepanjang musim dan terus belajar dari kesilapan dan pencapaian mereka.
Pasukan ini juga akan meneruskan kerjasamanya dengan Honda bagi tahun ketiga dengan jentera NSF250RW sejak dua tahun yang lalu. Pastinya pasukan ini akan lebih kuat dalam aspek teknikal bagi tahun depan. Moto2 akan menjadi cabaran hebat dan mereka sangat teruja kerana diberi kesempatan untuk memperkembangkan pasukan. Kali terakhir pasukan ini berada di kelas pertengahan tersebut adalah dalam tahun 2014 dengan Johann Zarco dan Josh Herrin, jadi pasukan ini nyata mampu melakukan yang terbaik dengan Hafizh. Mereka juga telah mengumpulkan krew yang sangat berpengetahuan untuknya tahun depan dengan pengalaman, pengetahuan dan CV yang mantap dengan hasil yang mengagumkan dengan pelumba sebelumnya. Nyata pasukan ini akan membolehkan Hafizh mengambil langkah seterusnya dalam kerjayanya dan mencapai keputusan yang mampu dicapainya.

"Mula-mula saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Pasukan Perlumbaan SIC kerana memberi saya peluang ini dan mempercayai saya." ujar Hafizh Syahrin apabila ditanya mengenai perkembangan ini. "Saya akan cuba yang terbaik untuk mereka pada tahun 2018.
Saya sangat gembira kerana saya akan terus berada dalam kelas Moto2 tahun depan dan dengan pasukan baru saya, saya sangat berharap dapat saya lakukan dengan lebih baik.
Saya telah bergelut sedikit pada tahun 2017 dan hanya mendapat dua podium; walaupun saya telah mencapai sasaran saya untuk tahun ini, saya mahukan yang lebih baik pada 2018. Podium akan sentiasa menjadi matlamat saya; untuk bertanding di depan dan bersaing untuk gelaran Kejohanan. Sekarang saya akan tetap fokus dan terus bekerja untuk tahun depan. Saya sangat gembira dan teruja untuk kerjasama baru ini. Saya percaya kita boleh melakukan kerja yang sangat baik bersama-sama pada 2018."

Adam Norrodin juga tidak kurang keterujaannya untuk berada dengan pasukan ini bagi tahun hadapan. "Ini akan menjadi tahun ketiga kami bersama. Kami telah bekerja keras sejak permulaan dan telah mencapai kemajuan yang baik sejak dua tahun yang lalu, jadi saya sangat teruja untuk meneruskan; Saya percaya tahun depan saya boleh mengambil langkah yang lebih besar dan benar-benar menjadi pesaing dalam Kejohanan Moto3. Saya sangat gembira dengan perkembangan pasukan ke dalam Moto2 dan perkongsian baru kami dengan Petronas. Ia nya adalah sangat baik untuk Hafizh Syahrin bersama kami, bukan sahaja kerana kami adalah kawan baik tetapi juga kerana pengalaman yang dia bawa bersamanya. Dia sentiasa membantu saya untuk bertenang dan berfokus dan saya banyak belajar darinya.

Bagi Ayumu Sasaki pula, tahun ini adalah tahun pembelajaran untuk beliau. "Sesetengah litar benar-benar begitu baharu kepada saya, krew saya baharu, begitu juga jentera saya semuanya masih asing. Saya terpaksa menyesuaikan terlalu banyak perkara yang berbeza. Sudah menjadi tahun yang sukar bagi saya kerana saya datang ke Kejohanan dunia dengan menjangkakan untuk melakukan yang lebih baik tetapi tahap persaingan dalam Moto3 adalah begitu tinggi dan lebih sukar untuk bertarung di bahagian depan. kami telah belajar banyak perkara musim ini dan berkembang sebagai satu pasukan, jadi saya sangat gembira dapat meneruskan pasukan yang sama dan kru yang sama sekali lagi tahun depan. Saya benar-benar mengharapkan musim 2018 kerana saya mempunyai lebih banyak keyakinan sekarang; Saya tahu apa yang diharapkan dan saya rasa saya telah berkembang banyak dalam Kejohanan sejak permulaan tahun rookie saya. Ia sangat menarik untuk disertai Petronas juga! Saya berharap dapat berbangga dan juga membayar balik jasa pasukan dan SIC [Litar Antarabangsa Sepang] di atas semua sokongan mereka dengan keputusan yang baik tahun depan. Saya kini fokus dan bersedia untuk bekerja lebih keras daripada sebelum ini; Saya akan melakukan lebih baik pada 2018."

No comments: