PETRONAS dan SIC bentuk pasukan PETRONAS Sprinta Racing 2018

 PETRONAS dan Litar Antarabangsa Sepang (SIC) telah memeterai satu perkongsian strategik ke arah kemajuan  bakat dua roda Malaysia dan juga Asia.

Kedua-dua pihak telah sepakat untuk membentuk pasukan 'PETRONAS Sprinta Racing' yang akan memberi tumpuan kepada pembangunan bakat dalam kejohanan dua roda global. Perkongsian ini akan diteruskan dengan usaha bersama Program Pembangunan Bakat PETRONAS (TDP) dan Program Pembangunan Bakat SIC (SICTD) untuk memupuk bakat muda masa depan yang semakin meningkat jumlahnya dari platform Cub Prix Malaysia, Kejohanan Asia Road Racing dan Piala Asia Talent untuk meneruskan kerjaya mereka di kejohanan Moto2™ dan Moto3™.

Ini diharapkan bukan sahaja akan dapat membantu mempertingkatkan lai kedudukan sukan dua roda Malaysia dan Asia, tetapi juga akan membawa nama negara dengan bakat yang bertanding di kelas MotoGP™ utama dalam masa terdekat.

SIC akan menumpukan usahanya untuk mengurus sepenuhnya pasukan dan pelumba, sementara PETRONAS akan memfokuskan usahanya untuk memperluaskan kebolehlihatan jenamanya dalam MotoGP™ yang mempunyai banyak pengikut di peringkat global. Perkongsian itu juga dijangka membuka jalan untuk membina hubungan yang lebih kukuh bagi jenama pelincir motosikal PETRONAS, PETRONAS Sprinta, di luar negara terutamanya dalam pasaran tumpuan seperti Malaysia, India, China dan Vietnam.

SIC akan menguruskan keseluruhan operasi pasukan dan prestasi pelumba termasuk Hafizh Syahrin, pesaing tunggal pasukan dalam kelas perlumbaan Moto2™ di Grand Prix Motosikal Dunia (MotoGP™) tahun hadapan, serta penunggang pasukan Moto3™ mereka iaitu Adam Norrodin dan Ayumu Sasaki yang sedia berada di bawah sayap SIC. Pasukan ini disokong oleh bekas pelumba Grand Prix, Johan Stigefelt yang mempunyai pengalaman luas dalam Kejohanan Dunia Superbike, Moto2 ™ dan Kejohanan Dunia Moto3™.

Hafizh Syahrin diberikan sasaran untuk pencapaian kedudukan keseluruhan lima teratas bagi musim 2018 untuk dipertimbangkan bagi mengangkat dirinya ke kelas perdana MotoGP dalam tahun 2019. Manakala Adam pula disasarkan untuk berada dalam kelompok kesepuluh teratas bagi dipertimbangkan untuk mengisi kekosongan tempat Hafizh dalam Moto2™ dalam tahun 2019. Ayumu pula diharapkan akan mampu menjadi Top Rookie kelak.

Naib Presiden, Pemasaran Hiliran, PETRONAS, Dato 'Sri Syed Zainal Abidin Syed M Tahir berkata, "PETRONAS gembira untuk mengumumkan projek baru Moto2 dan Moto3 ini dengan Litar Antarabangsa Sepang (SIC). Kami percaya perkongsian ini adalah perkembangan semula jadi untuk komitmen jangka panjang kami dalam membangunkan bakat kerana ia menyediakan platform yang mampan bagi para pelumba untuk bergerak dari kejohanan tempatan ke peringkat antarabangsa melalui SIC yang mempunyai sumber dan pengalaman dalam menguruskan pasukan perlumbaan. Bagi PETRONAS, matlamat kami adalah untuk meningkatkan kebolehlihatan global kami melalui MotoGP™, yang berpotensi untuk memberi kesan positif terhadap jualan dan kesedaran jenama. Kami yakin bahawa PETRONAS, SIC dan seluruh masyarakat perlumbaan motosikal Asia boleh mendapat manfaat daripada perkongsian ini. "

Pengerusi Litar Antarabangsa Sepang, Tan Sri Azman Yahya pula mengulas bahawa, "Kami di SIC gembira dengan kerjasama strategik ini. Kedua-dua pihak iaitu PETRONAS dan SIC berkongsi matlamat bersama untuk membangunkan bakat untuk sukan bermotor. Sudah tiba masanya bagi kedua-dua pihak untuk menyertai usaha demikian dan kami gembira kerana PETRONAS sejajar dengan wawasan kami untuk kemajuan sukan bermotor di Malaysia. SIC akan memainkan peranan penting dalam mengurus dan mengawasi operasi kedua-dua pasukan dalam kejohanan Moto2 dan Moto3. Dengan pengalaman dan pengetahuan teknikal kami, kami telah mencipta satu ekosistem yang akan bertindak sebagai sistem sokongan bagi pelumba-pelumba ini dalam dan luar litar lumba. Kami berharap kerjasama dengan PETRONAS ini akan membuka pintu kepada bakat motorsport yang akan datang untuk mencapai karier mereka dalam perlumbaan kejohanan dunia."No comments: