MotoGP wajibkan beg udara mulai musim 2018

Mulai tahun 2018 ini, penggunaan sut perlumbaan yang dilengkapi beg udara adalah diwajibkan bagi semua kelas dalam Kejohanan Dunia FIM MotoGP™. Ia nya mesti digunakan dalam setiap sesi oleh semua penunggang tetap, dan mesti berfungsi apabila berada di litar. Hanya pelumba Wildcard yang diberikan pengecualian, dan pelumba pengganti juga dikecualikan daripada peraturan tersebut untuk dua penampilan awal mereka sahaja. Selepas itu, sut pelumba turut gantian tertakluk kepada keperluan dan spesifikasi yang sama seperti peserta tetap.
Beg udara yang digunakan harus melindungi dan melindungi sekurang-kurangnya bahu dan tulang selangka. Pemakaian pelindung belakang adalah pilihan, walau bagaimanapun, jika pasukan memilih untuk menggunakan pelindung belakang, ia harus melindungi keseluruhan tulang belakang. Variasi kecil mengikut spesifikasi setiap sistem adalah dibenarkan, seperti variasi untuk menampung morfologi yang berbeza bagi setiap pelumba, tetapi bidang utama dan garis panduan yang sama disediakan untuk setiap pengeluar.
Setiap sistem beg udara mesti lulus satu siri ujian untuk membuktikan ia mematuhi peraturan sepenuhnya. Peraturan ini mencakupi penggunaan bateri dan elektronik, masa penggunaan dan inflasi, dan pengaktifan tidak disengajakan juga merupakan faktor penting yang diambil kira.

Pengaktifan beg udara yang tidak disengajakan juga tidak boleh menyebabkan penunggang menunggang atau menghalang penunggang dari mengawal motosikal mereka. Di samping itu, sistem beg udara ini juga tidak boleh memerlukan tambahan sebarang peralatan untuk dipasang pada motosikal, dan mesti dicetuskan tanpa penunggang dihubungkan dengan jentera, dalam ertikata lain tanpa tali atau kabel yang terikat.
Setiap pengilang mesti mengesahkan sendiri dokumentasi rasmi untuk sut perlumbaan yang mengakui bahawa sistem mereka mematuhi peraturan dan mencapai piawaian sepenuhnya. Mereka juga harus mengisytiharkan kebolehpercayaan sistem mereka berdasarkan ujian dalaman.

Peraturan ini menandakan satu lagi langkah ke arah peningkatan pengendali keselamatan, dan FIM, IRTA dan Dorna semua komited untuk memastikan MotoGP™ adalah sentiasa selamat dengan sebaik mungkin.

No comments: