Skuter Yamaha bermula seawal 60an

Sejarah pembinaan skuter Yamaha bermula sejak tahun 1960 dengan dengan skuter SC-1 (175cc 2-lejang yang hanya terdapat di Jepun), siri V (bergaya moped) dan kemunculan Yamaha Passola pada tahun 1977.
Yamaha Riva 1983
Pada tahun 1982, Skuter Salient (CA50) 50cc dan 80cc Beluga (CV80) menjadi skuter moden pertama yang dijual Yamaha di dunia. Skuter ini direka untuk menjadi skuter generasi akan datang dengan panel badan plastik tahan lenturan, penghantaran CVT dan suntikan bahanapi. Ciri-ciri ini menjadikan skuter ini mudah dikendalikan untuk mendapat permintaan yang lebih luas.
Yamaha Riva 180
Yamaha Riva 180 kemudiannya muncul setahun selepas Yamaha mengeluarkan skuter CA50 dan CV80 di pasaran Amerika Syarikat. Skuter ini mampu mencapai kelajuan tertinggi sekitar 121 kmj. Riva 180 merupakan skuter yang baik tetapi ia dikenali sukar dihidupkan. Sistem pencekik auto yang digunakan agak terlalu rumit untuk kebanyakan skuter Riva, dan sering tidak berfungsi jika anda mengeluarkannya dari garaj selepas tempoh yang agak lama.

Tahun 1984 menyaksikan kemunculan versi skuter CV80 Beluga yang dikemas kini dengan pelbagai peningkatan termasuk kelajuan yang lebih tinggi sekitar 72 kmj. Peningkatan ini termasuklah karburetor yang lebih besar, silinder baru dan ekzos yang direka bentuk semula.
Yamaha Beluga 125
Pada tahun 1985, Yamaha mengeluarkan skuter CV80 yang lebih berprestasi lebih baik, dan Yamaha menambah tongkat sisi atau kickstand yang berguna. Tahun itu juga menyaksikan pengenalan semua Riva 125 (XC125) baharu, yang juga dipanggil Beluga 125 atau Riva 125. Riva 50 dan Riva 125 sebenarnya dijual di bawah nama Beluga 50 dan Beluga 125 di Eropah, jadi ia agak membingungkan mengapa Yamaha tidak dapat menggunakan nama yang konsisten untuk semua pasarannya.

Yamaha juga menambah satu lagi skuter 50cc dalam tahun 1986, iaitu skuter Jog yang kecil dan unik (CE50). Siri Jog ini akhirnya menjadi salah satu barisan model skuter paling popular sepanjang masa dan enjin 50cc Minerelli yang digunakannya masih boleh didapati pada sebahagian besar skuter 50cc 2-lejang. Di beberapa pasaran dunia, Yamaha merujuk model Jog sebagai ahli barisan skuter Riva. Dalam beberapa penerbitan Yamaha, ia turut dikenali sebagai 'Riva Jog'.
Yamaha Riva Jog
Selepas tiga tahun, pengeluaran Riva 180 dihentikan pada tahun 1986, tetapi ia kembali pada tahun 1987 dalam bentuk yang dikemas kini. Yamaha juga mengeluarkan versi khas Riva 125'Z' dengan cat, rim dan pelana mewah.
Yamaha Razz
Skuter Salient / Riva 50 telah digantikan oleh model Razz (SH50) pada tahun 1987. Seperti Jog, Yamaha menganggap Razz sebagai ahli keluarga Riva dan sering menyebutnya 'Riva Razz' dalam pemasaran mereka. Razz merupakan skuter peringkat kemasukan dalam barisan Yamaha, dan tidak seperti Jog, Razz hanya mempunyai satu cermin dan penghantaran atu kelajuan. Penghantaran kelajuan tunggal ini bermakna kelajuan tertinggi hanya terhad kepada 48 kmj dan ia tidak mudah dimodifikasi untuk dinaikkan lebih tinggi.

Selepas bertahun-tahun ketiadaannya, Riva terbesar kembali dalam bentuk dikemaskini. Yamaha meningkatkan Riva ini ke 200cc dan dengan tepat menukar namanya ke Riva 200 (XC200). Dengan tambahan 20cc, skuter ini kini menjadi pesaing yang lebih baik kepada Honda 250cc Elite. Selain tambahan kepada kenaikan sesaran enjin, skuter ini mendapat tupang depan yang berlainan dan beberapa penambahbaikan visual dan mekanikal yang lain. Yamaha juga menawarkan versi mewah iaitu XC200Z dengan cat, roda dan pelana yang dinaik taraf.
CG Jog
Untuk tahun 1988, Jog telah direka semula dengan kerangka dan badan baru, dan kod model telah ditukar kepada CG50. Walaupun dengan penampilan baru, CG50 terus menggunakan motor menegak yang sama seperti CE50 Jog sebelumnya. CG50 Jog berkongsi beberapa peralatan dengan adiknya Razz, seperti lampu depan berbilang, tupang, rim dan lampu belakang.

Skuter 80cc Beluga / Riva 80 dihentikan untuk tahun 1988, memandangkan peraturan pelesenan yang menjadikan 50cc lebih menarik. Model CW50 kemudiannya pula telah dikeluarkan ke pasaran Amerika Utara sebagai model tahun 1989 di bawah lencana Zuma yang kini menjadi legenda. Semasa tahun-tahun awalnya, Yamaha menggunakan nama Zuma di Amerika Syarikat dan Kanada.
Zuma
-- bersambung ke bahagian dua --

No comments: