'Impian Ke MotoGP' terima sambutan menggalakkan

Inisiatif baharu oleh Litar Antarabangsa Sepang (SIC) iaitu program 'Impian ke MotoGP' telah menerima hampir 300 pemohonan untuk program perintis pencarian bakat baru sukan bermotor. Sasaran program ini adalah untuk membawa lima pelumba ke peringkat antarabangsa, dengan mengasah bakat pelumba tempatan dan membentuk mereka menjadi pelumba bertaraf dunia.

Program ini telah dilancarkan secara rasmi pada 18 Disember tahun lepas, dan pemohon yang berjaya akan berpeluang untuk bersaing dalam perlumbaan kejohanan antarabangsa sambil mengoptimumkan aset dan sumber yang ada di SIC, termasuk menimba ilmu dari penunggang SIC Adam Norrodin, Ayumu Sasaki dan HafizhSyahrin Abdullah. Pendaftaran telah ditutup pada 31 Disember lepas.
Ketua Pegawai Eksekutif Litar Antarabangsa Sepang, Dato 'Razlan Razali berkata, "Saya sangat teruja dengan minat untuk program ini dengan hampir 300 pemohon berdaftar. Bilangan pemohon menunjukkan kredibiliti usaha yang kita cuba lakukan yang mengalih bakat akar umbi menjadi pelumba kejohanan dunia".

Program yang dibuka kepada penunggang berusia antara 13 hingga 15 tahun yang akan diuji, disaring dan kemudian dipilih ke Fasa 2 dari 13-14 Januari di trek go-kart SIC. Dari sana, lima calon akan menjalani satu siri ujian lanjut dengan jentera produksi 250cc dan jentera perlumbaan Honda NSF250RR SIC.

Ujian dan pemilihan akan dilakukan oleh bekas penunggang Moto3 dan World Supersports, Zulfahmi
Khairuddin dan bekas juara Asia Road Racing Grand Prix, Ahmad Zamani Baharudin.

Setelah selesai ujian, dua pelumba terbaik akan diserap sebagai pasukan junior elit yang akan bersaing sama ada dalam Kejohanan CEV Sepanyol atau Kejohanan Dunia Junior bermula dengan pusingan pertama di Estoril, Portugal, pada bulan Mac. Pada masa yang sama, pasukan junior elit akan mempunyai
pilihan untuk bertanding dalam Kejohanan MSBK dan Asia pada ruangan masa di antara pusingan Kejohanan CEV.

Tiga lagi calon yang berjaya akan berlumba dalam dua siri yang berbeza sepanjang tahun - iaitu dalam Malaysian Cub Prix di bawah kategori Wira dan KTM RC390 Cup Asia sebelum mereka boleh beralih ke pentas antarabangsa. Semua pelumba akan menyertai program ini sekurang-kurangnya selama 3 tahun.
Walaupun sibuk dengan latihannya, Zulfahmi gembira menjadi sebahagian daripada inisiatif itu."Saya gembira dapat berkongsi pengetahuan saya dengan pelumba muda ini. Selepas bertahun-tahun berlumba di peringkat antarabangsa, saya rasa saya mempunyai ilmu yang cukup untuk menyumbang kepada membimbing generasi muda dan melihat Motorsport Malaysia bergerak ke arah baru," kata Zulfahmi.

Ahmad Zamani pula mengulas bahawa "Ini adalah platform sempurna untuk penunggang yang bercita-cita yang kuat untuk maju ke peringkat antarabangsa. Saya percaya kita akan melihat pelumba yang lebih berkualiti akan
dikenalpasti dengan inisiatif seperti ini."

Kalendar Perlumbaan Repsol FIM CEV
25 Mac 2018 Estoril, Portugal
29 April 2018 Valencia, Sepanyol
19 Mei 2018 Le Mans, Perancis
10 Jun 2018 Barcelona, ​​Sepanyol
29 Julai 2018 Aragon, Sepanyol
30 September 2018 Jerez, Sepanyol
14 Oktober 2018 Albacete, Sepanyol
25 November 2018 Valencia, Sepanyol

No comments: