Laluan lebuhraya jajaran E37 KL-Seremban kini percuma!


Lembaga Lebuhraya Malaysia ingin memaklumkan bahawa bermula 12.01. 1 Jun 2018 tiada lagi bayaran tol dikutip bagi Jajaran Kuala Lumpur - Seremban Expressway dan Salak Expressway (yang dahulunya dikenali sebagai sebahagian daripada Jajaran Lebuhraya Metramac
0 di Plaza Tol Sungai Besi kendalian Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS).

Jajaran Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban Expressway E37 adalah lebuh raya utama di Kuala Lumpur, Malaysia sepanjang 8.1 km (5.0 batu) yang menghubungkan Kuala Lumpur di utara ke Seremban, Negeri Sembilan di selatan.

Jalan raya ini dikendalikan oleh ANIH Berhad (dahulunya dikenali sebagai Metramac Corporation (MetaCorp)). Kadar tolnya dikutip oleh PLUS bagi Metramac, akibatnya kadar tol di Plaza Tol Sungai Besi sebenarnya adalah termasuk bayaran tambahan untuk jajaran Kuala Lumpur -Seremban Expressway ini.

Pada tahun 2007, lebuh raya itu telah diberikan nombor laluan sendiri E37 bersama-sama dengan Lebuhraya Salak.

Jajaran ini bermula dari persimpangan Razak Mansion sehinggalah betul-betul di hadapan plaza tol Sungai Besi di Laluan Selatan Selatan Lebuhraya E2. Titik terakhirnya (KM8.1) juga merupakan titik terakhir Lebuhraya Utara-Selatan E2 (KM310.8).

lni bermakna, dengan penamatan tempoh Konsesi jajaran tersebut bayaran tol di semua laluan keluar dan masuk di Plaza Tol Sungai Besi dikurangkan (di antara RM 0.40 hingga RM1.70) bergantung pada jarak perjalanan dan kelss kenderaan.

Penamatan ini sekali gus akan memberi manfaat kepada hampir 130.000 kenderaan yang menggunakan plaza tol berkenaan setiap hari. Pengguna yang melalui Plaza Tol Sungai Besi kini hanya perlu membayar tol mengikut jajaran Lebuhraya PLUS yang dilalui mereka sahaja.
Pengguna lebuh raya boleh mendapatkan kadar kutipan tol yang baharu menerusi laman web atau aplikasi PLUS Mobile App.

No comments: