Anak Malaysia berjaya sertai perlumbaan Le Mans 24 jam

  Nabil Jeffri, Weiron Tan dan Jazeman Jaafar,
Trio Malaysia Jazeman Jaafar, Weiron Tan dan Nabil Jeffri bakal mencatat nama mereka dalam lakaran sejarah sebagai para pemandu pertama Malaysia untuk berlumba dalam perlumbaan berprestij 24 Jam Le Mans dari 16-17 Jun ini.

Mereka akan bersaing untuk pasukan Jackie Chan DC X JOTA Racing team di Le Mans pada pusingan kedua FIA World Endurance Championship (WEC). Trio itu berjaya mengungguli tempat ketiga dalam kelas mereka (LMP2) pada pusingan pertama di Spa-Francorchamps di Belgium pada 5 Mei, 2018 lepas.

Jazeman Jaafar, Weiron Tan dan Nabil Jeffri yang merupakan produk dari program Pembangunan Bakat SIC ditemui pada satu majlis berbuka puasa dengan anak anak dari Pusat Jagaan Kasih Mahligai Zadut Taqwa di Pusat Konvensyen KL hari semalam.

Perlumbaan ketahanan 24 Jam Le Mans adalah perlumbaan kereta ketahanan tertua di dunia yang telah diadakan setiap tahun sejak tahun 1923. Ia merpakan sebahagian daripada acara FIA World Endurance Championship (WEC), dan berlangsung di Circuit de la Sarthe dengan campuran jalan raya awam tertutup dan sebahagian khusus litar lumba. Pemandu dan kereta mestilah dapat melalui ketahanan perlumbaan selama 24 jam sambil mengelakkan kegagalan mekanikal.
Pada sesi iftar tahun ini, SIC menjemput 25 kanak-kanak dan penjaga dari Pusat Jagaan Mahligai Kasih Zadut Taqwa. Pusat kebajikan yang beroperasi di Shah Alam sejak tahun 2014, dan menempatkan sejumlah 64 orang termasuk anak-anak yatim dan orang kurang upaya.

Beberapa kelas akan bersaing dalam Le Mans 24 Jam iaitu:
LMP1 (Prototaip Le Mans 1) Memaparkan kereta prototaip kokpit tertutup, ini adalah kelas utama dalam WEC. Kereta ini dikuasakan oleh enjin hibrid atau bukan hibrid.
LMP2 (Prototaip Le Mans 2) Memaparkan kereta prototaip kokpit tertutup dan dikuasakan enjin Gibson 4.2L V8 yang menghasilkan 600hp.
LMGTE (Le Mans Grand Touring Endurance) Menggunakan kereta sports dua pintu jalan raya yang sah. Nama-nama terbesar dalam industri kereta akan bersaing termasuk Ferrari, Ford, Aston Martin, Porsche, BMW dan Chevrolet.

No comments: