Tiada tanda kapsul masa PLUS akan dibuka

Seperti yang mungkin sudah diketahui umum, sebuah kapsul masa telah ditanam sewaktu perasmian Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) pada 8 September 1994. Di dalamnya terkandung dokumen dokumen yang dikatakan akan dikeluarkan selepas tamat tempoh asal konsesi Lebuhraya PLUS iaitu pada 31 Mei 2018. Namun konsesi tersebut telah disambung beberapa kali sehingga tahun 2038 kelak.

Pun begitu, tinjauan kami di lokasi kapsul masa ini tiada menunjukan sebarang tanda atau upacara bahawa ianya akan digali dan dibuka. Malah tiada juga sebarang maklumat yang diumumkan oleh pihak PLUS setakat ini.
Kapsul masa ini merupakan kapsul masa Tun Mahathir yang terawal dijadualkan akan dibuka. 

Pada 12 Jun 1987, sewaktu merasmikan bangunan pusat membeli-belah Sunway Putra Mall, Tun M juga telah menanam sebuah kapsul masa yang dijadualkan untuk dibuka pada tahun 2087 iaitu 100 tahun akan datang. Pengurusan Sunway Putra Mall diberitakan memberitahu bahawa kapsul itu kini selamat tersimpan di pejabat Pengurus Besar bangunan tersebut.

Tun Mahathir juga telah menanam satu lagi kapsul masa di dasar Monumen Millenium di Putrajaya semasa menjawat jawatan Perdana Menteri, yang akan dikeluarkan pada tahun 2020 nanti.

No comments: