Litar Sepang umum aktiviti 2018


Litar Antarabangsa Sepang (SIC) telah mengumumkan susunan aktiviti perlumbaan tempatan mereka untuk kalendar 2018 bagi memangkinkan sukan bermotor tempatan. Siri Kejohanan Malaysia (MCS) kembali dengan lima pusingan  bermula dari 30 Mac, manakala peminat perlumbaan dua roda akan menikmati Kejohanan Superbike Malaysia (MSBK) dari 12 Mei, juga untuk lima pusingan. 

Acara baharu yang menarik bagi musim ini adalah pengenalan e-MCS, yang merupakan versi e-Sport bagi perlumbaan MCS di mana peserta bertanding dalam simulator bersamaan dengan perlumbaan sebenar di litar untuk mendapatkan hadiah muktamad - iaitu berpeluang mendapat tempat untuk menyertai secara sebenar dalam perlumbaan MCS untuk musim 2019.

Ia akan berjalan searing bersama semasa pusingan MCS, dan pusingan kelayakan yang akan diadakan di The Rift di
Midvalley dua minggu sebelum setiap pusingan.

Rift adalah pusat hiburan hibrid VR terbesar di Asia, meliputi 40,000 kaki persegi di Mid Valley Megamall. The Rift mempamerkan lebih daripada sedozen tpermainan kelas dunia, termasuk bilik perlumbaan yang berdedikasi. Dengan tagline "Enter The Rift, Exit Reality", taman hiburan ini menawarkan se jumlah 25 permainan dunia realiti maya.

Sepuluh pelumba terpantas selepas pusingan kelayakan akan bersaing untuk kejohanan di SIC dan sepanjang 5 pusingan, tiga pelumba teratas akan bertarung dalam penentuan  perlumbaan sebenar kereta.

Ketua Pegawai Eksekutif SIC  Dato' Razlan Razali menjelaskan adalah penting untuk menganjurkan setempat
perlumbaan di litar tempatan yang terkenal itu dan bagaimana usaha baru ini ke dalam e-Sukan boleh menjadi platform unto menemukan bakat baru dan menarik peminat lumba ke litar.

"Adalah jelas bahawa kita akan dapat mencungkil dan mengembangkan bakat dari acara tempatan dan saya gembira kerana hari ini kita akan melancarkan musim baru Siri Kejohanan Malaysia dan Kejohanan Superbike Malaysia, " kata Razlan.

"Perlumbaan di rumah seperti ini adalah penting untuk menyediakan platform permulaan untuk pemandu, pengendara, jurutera dan mekanik untuk merasai persaingan.
"Tetapi saya sangat teruja dengan inisiatif baru kami dalam e-MCS , ssebagai salah satu inisiatif pemasaran kami melalui pelbagai aspek. Dengan hadiah utama memenangi kerusi untuk berlumba di MCS, siapa tahu kita mungkin dapat menemui bakat baru dalam perlumbaan, " tambahnya.

E-MCS dimungkinkan melalui perkongsian dengan RaceRoom, pembekal utama dalam permainan simulasi kereta lumba. Dengan salah satu mesin simulator terbaik dengan pengalaman sebenar, SIC melakukan percubaan dengan simulator RaceRooms semasa pusingan Sepang
Siri Le Mans Asia baru-baru ini dengan kejayaan besar. "

Pemenang e-MCS akan berlumba pada tahun 2019 sengam  pasukan Dream Chaser, yang merupakan satu lagi inisiatif oleh SIC untuk mewujudkan satu platform untuk mengasuh dan memberi inspirasi kepada golongan muda
berbakat, dan juga untuk membolehkan mereka belajar dari pemandu Malaysia dan antarabangsa yang terpilih. Pasukan ini mempunyai pengalaman luas dalam perlumbaan Sepang 1,000KM, Cabaran Toyota Gazoo Vios dan Festival Kelajuan Malaysia. Pemandu untuk pasukan itu ialah Mitchell
Cheah, Mark Darwin, Brendan Paul Anthony dan Geraldine Read.

Kecemerlangan berterusan juga disasarkan menerusi Siri Kejohanan Malaysia (MCS) dan Kejohanan Superbike Malaysia  (MSBK) iaitu siri perlumbaan nasional yang  dianjurkan oleh SIC sebagai satu inisiatif untuk mempromosikan dan membangunkan sukan bermotor di Malaysia. Memaparkan pasukan pemandu dan perlumbaan terkenal Malaysia, MCS menjalankan Kejohanan Kereta Touring Pengeluaran di atas 1900cc dan seterusnya, kejohanan Touring Car Malaysia (MTC) untuk kelas 1600cc.

Tambahan baru musim ini adalah kelas Pengeluaran (Sport Production class). Dalam edisi terakhir MCS, Mitchell Cheah membawa pulang kejuaraan Touring Pengeluaran , sementara itu, NickMah dan Chris O'Shannessy dinobatkan sebagai juara Touring Car Malaysia. Mitchell juga memenangi TCR Asia Shootout baru-baru ini dan akan berlumba dalam kejohanan TCR Asia dalam inisiatif Pembangunan Bakat Motorsports dengan pasukan Liqui Moly Team Engstler tahun ini, dengan sasaran bersaing dalam FIA World Touring Car Cup. SIC akan meneruskan inisiatif untuk meletakkan pemandu di TCR Asia menerusi Program Shootout TCR kerana ingin melihat lebih banyak bakat tempatan ke tahap yang lebih tinggi. 

MSBK mengikuti peraturan perlumbaan WSBK, yang menawarkan Kejohanan Superbike 1000cc dan Kejohanan Superstock 1000cc untuk motosikal pengeluaran sepenuhnya. Kejohanan Supersport juga mengikut peraturan perlumbaan WorldSeries 600cc di WSBK. Sebagai siri pelbagai serampang, MSBK juga mempunyai siri bagi motosikal kelas bawah seperti Piala Terbuka 250, yang diperkenalkan pada tahun 2016 dan KTM RC Cup, yang diperkenalkan pada tahun lepas. 

Mohd Farid Badrul Hisam seolah tidak dicabar dalam kategori Superbike kerana dia mengambil mahkota walaupun berbaki satu pusingan lagi. Jonathan Serrapica dari Switzerland memenangi kelas Superstock manakala penunggang Jerman Ismael Smalji meraih mahkota Supersport. Pelumba tempatan, Muhammad Aiman ​​Tahiruddin memenangi kelas Open 250. Sebagai langkah untuk melengkapkan program Impian ke MotoGP - program pencarian bakat olehSIC - 5 pelumba terpilih: Danial El Fahim, Muhammad Harith Haziq, Muhammad Izam Ikmal, Mohd Daniel Syahmi dan Muhammad Idil Fitri, akan bertanding dalam kategori Terbuka 250. Perlumbaan di MSBK akan menjadi sebahagian daripada trajektori mereka sebelum bergerak ke kejuaraan peringkat lebih tinggi. SIC juga akan terus menganjurkan perlumbaan ketahanan Endurance Race 1,000km pada 21-25 November.

MCS, MSBK dan S1K tahun lepas disiarkan secara langsung di Facebook dan menerima sokongan daripada peminat, di mana video secara langsung dan dirakam pada perlumbaan mencapai 5 juta orang di media sosial. SIC telah meningkatkan keupayaan tayangan siaran mereka untuk memastikan penonton di luar sana dapat menikmati perlumbaan yang sangat menarik ini dari mana sahaja mereka berada dan ini seterusnya memberikan peluang yang sempurna untuk menonjolkan jenama mereka dengan SIC.

MALAYSIA CHAMPIONSHIP SERIES  e-MCS
Round 1: 31 March-1April
Round 2: 14 April-15 April
Round 3: 14 July-15 July
Round 4: 25 Aug-26 Aug
Round 5: 29 Sept- 30 Sept
e-MCS Qualifying (The Rift, Midvalley)
Round 1: 12 March-25 March
Round 2: 26 March-8 April
Round 3: 18 June-1 July
Round 4: 5 Aug-19 Aug
Round 5: 3 Sept-16 Sept

MALAYSIA SUPERBIKE CHAMPIONSHIP
Round 1: 11-13 May
Round 2: 27-29 July
Round 3: September 14-16
Round 4 & 5: October 5-7

SEPANG1000KM
November 21-25

2017 Winners SIC Local Races
MALAYSIA CHAMPIONSHIP SERIES (MCS)
Touring Production(TP)
1.Mitchell Cheah – N1 Racing
2.Abdul Kaathir, Lai Wee Sing – R Engineering
3.Baron Sim & Calvin Wong – R Engineering
Malaysia Touring Production(MTC)
1.Mah Siew Chean & Chris O’Shannessy – Tedco Racing
2.Kenny Lee Wan Yuen & Neo Cheng Hen
3.Tang Tien Foo Roy
MALAYSIA SUPERBIKE CHAMPIONSHIP (MSBK)
Superbike
1.Muhammad Farid Badrul Hisam – HKM Times Bikes Racing Team\
2.Rajini Krishnan K – Chia PJ Kawasaki
3.Khoo Chee Yen – Team Hiap Aik Suzuki Racing
Superstock
1.Jonathan Serrapica
2.Mohd Hafiz Nor Azman – Fastthrottle Motorsports
3.Nasarudin Mat Yusop –
Supersport
1.Ismael Smajli – BikeART
2.Khurana Dhiraj
3.M.Iqbal Quzaimy Azhar – ARD Performance Motorsports
Open 250
1.Muhammad Aiman Tahiruddin
2.Luth Harith Erwan – Team Suzuka Oil Racing
3.Muhammad Jazil Juraimi – Chia PJ Kawasaki
SEPANG 1000KM
1.Admi Shahrul & James Veerapen – Proton R3
2.Tengku Djan Ley, Keifli Othman, Patrick Tam - Maxxoil Mayhem Team Nanoplus
3.Fitra Eri, Chris O’Shannesy, Nick Mah - Tedco racing
No comments: