Boeing 777X guna tayar Goodyear

Syarikat Boeing telah memperakui tayar penerbangan Radial ultra-ringan Goodyear untuk pesawat 777Xnya. Dengan ini, Goodyear Flight Radial menjadi produk pertama yang menerima pensijilan sebagai salah satu peralatan sistem Boeing untuk 777X.

Tayar radial penerbangan Flight Radial ini merupakan salah satu daripada produk penerbangan Goodyear yang paling canggih, mempamerkan teknologi Goodyear Featherweight Alloy Core Bead Technology, yang terbaharu dalam teknologi radial ringan pesawat  penerbangan Goodyear, untuk pengurangan berat badan dan mengurangkan kos operasi. Tayar ini juga mengandungi talisawat bunga kuat dan tegar dengan getah yang dipertingkatkan untuk kestabilan dimensi, hayat perkhidmatan yang lebih lama dan peningkatan rintangan pemotongan serta beberapa ciri-ciri lain.Boeing telah memilih tayar Flight Radial untuk tayar hadapan dan gear pendaratan utama 777X, yang dijadualkan untuk penghantaran kepada pelanggan pada tahun 2020.
 "Flight Radial yang memperoleh pensijilan sebahagian sistem pertama untuk pesawat maju ini merupakan pencapaian yang luar biasa dan bukti teknologi dan kemampuan tayar penerbangan Goodyear yang maju," kata Pengerusi, Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Goodyear, Richard J. Kramer. "Kami komited untuk membekalkan produk dan perkhidmatan premium kepada Boeing dan berharap untuk melengkapkan Boeing 777X dengan tayar Radial Penerbangan kami."

Goodyear adalah antara syarikat tayar terbesar di dunia dan pembekal utama tayar penerbangan untuk pesawat komersial, tentera dan pesawat udara am. Ia menggaji kira-kira 65,000 orang dan mengeluarkan produknya di 47 kemudahan di 21 negara di seluruh dunia. Dua Pusat Inovasinya di Akron, Ohio dan Colmar-Berg, Luxemburg berusaha untuk membangunkan produk dan perkhidmatan terkini yang menetapkan piawaian teknologi dan prestasi bagi industri. Untuk maklumat lanjut mengenai Goodyear dan produknya, pergi ke www.goodyear.com/corporate.

Untuk maklumat lanjut mengenai tayar penerbangan Goodyear, retreading dan perkhidmatan, lawati www.goodyearaviation.com.

No comments: