MSBK Akhir minggu ini

Kejohanan Superbike Pirelli Malaysia (MSBK) memasuki pusingan akhir hujung minggu ini. Saingan kini tertumpu di antara Jonathan Serrapica dan Mohd Hafiz Nor Azman dari Switzerland untuk memenangi Kejohanan Superstock, untuk menyertai juara bertahan musim ini - Muhammad Farid Badrul Hisam (Superbike) dan Ismael Smajli (Supersport) dari Jerman.

Pelumba Fast throttle Motorsports Mohd Hafiz kini berada di tempat kedua dengan 135 mata, 23 mata di belakang Serrapica (158) dalam kedudukan Superstock untuk berusaha memenangi mahkota MSBK pertamanya, dengan peluang merebut 50 mata yang ditawarkan hujung minggu ini. Mohd Hafiz telah berada di tahap tertinggi dalam tiga pusingan terakhir untuk menutup jurang dengan Serrapica.
Farid dan Smajli memasuki Pusingan 5 ini dengan memakai mahkota kejuaraan Superbike dan Supersport mereka yang telah diraih pada pusingan sebelumnya.

Dalam kategori Superbike, pemenang mahkota keseluruhan musim lepas Rajini Krishnan yang kini mengumpul 117 mata, dilihat tidak mampu menandingi kekuatan dan kemahiran bekas pelumba wildcard Malaysia Moto3, Muhammad Farid Badrul Hisam yang telah memperoleh 170 mata selepas empat pusingan. Kejohanan Superbike Malaysia ini juga akan tambah menarik dengan kehadiran pelumba Moto2, Hafizh Syahrin Abdullah, yang akan berlumba untuk SKM Speed. Hafizh, yang beraksi dalam Kejohanan Motosikal Dunia, telah memutuskan untuk berlumba dalam pusingan akhir dan berusaha mencatatkan masa pusingan terbaik 2:09 saat. Dia akan menghadapi cabaran sengit dari Muhammad Farid Badrul Hisam dan Rajini Krishnan yang pastinya memberikan cabaran yang sukar bagi semua pelumba.

Cerita yang sama juga berlaku dalam kejohanan Supersport, yang menyaksikan Smajli yang telah mengekalkan gelarannya dengan satu pusingan berbaki. Selepas empat pusingan, penunggang BikeART Kawasaki itu telah mengumpul 164.5 mata kejuaraan berbanding saingan terdekatnya, Khurana Dhiraj yang hanya berjaya mengumpul 104 mata.

Pertarungan untuk kejuaraan Terbuka 250 Terbuka masih hangat dengan pertandingan tiga penjuru antara  Muhammad Aiman ​​Tahiruddin dari Malaysia, Muhammad Jazil Juraimi dari Singapura dan seorang lagi pelumba Malaysia, Luth Harith Erwan.

Persaingan bagaimanapun sangat memihak kepada Muhammad Aiman, yang mempunyai kelebihan 23 mata (135) berbanding Muhammad Jazil (112). Dengan 110 mata, Luth Harith secara matematik mempunyai peluang untuk menjadi juara musim ini. Aiman yang juga merupakan pelumba pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha – AFB Tech telah menjuarai kategori Wira bagi musim 2017 dalam Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS yang berakhir hujung minggu lepas. (baca selanjutnya di sini)

Persaingan Piala RC KTM pula menyaksikan pertempuran dua hala di antara Muhammad Ibrahim Norrodin - adik lelaki pelumba Moto3 Malaysia, Adam Norrodin - dan Muhammad Izam Ikmal, yang mempunyai tugas sukar untuk mengatasi saingannya yang lebih terkenal. Dengan hanya dua perlumbaan dan 50 mata maksimum, Muhammad Ibrahim mempunyai 164 mata iaitu kelebihan 14 mata berbanding Muhammad Izam. Ahmad Idham Khairuddin yang merupakan adik lelaki pelumba utama Zulfahmi Khairuddin pula kini berada di tangga ketiga dengan 101 mata dan keluar dari kejohanan kejohanan.

Program perlumbaan bermula pada hari ini dengan latihan bebas dan sesi kelayakan untuk semua kelas. Perlumbaan akhir untuk musim ini akan diadakan pada hari Ahad.kesemua aksi ini akan dapat  anda nikmati secara percuma dari Grandstand Utama untuk kedua-dua hari. Untuk berada lebih dekat lagi, peminat boleh membeli pas Paddock di pintu masuk Paddock.

Seperti pada pusingan terdahulu, perlumbaan akan disiarkan langsung menerusi live streaming pada halaman Facebook SIC untuk peminat di seluruh dunia menikmatinya.

Superbike Championship
1.Muhammad Farid Badrul Hisam (BMW HP4) 170 pts
2. Rajini Krishnan (Kawasaki ZX10R) 117
3. Jouni Karhu (Kawasaki ZX10R) 94
4. Khoo Chee Yen (Suzuki) 93
5. Mark Kendle (Kawasaki ZX10R) 84

Superstock Championship
1.Jonathan Serrapica (Yamaha R1) 158 pts
2. Mohd Hafiz Nor Azman (Honda CBR1000R) 135 pts
3. Nasarudin Mat Yusop (BMW S1000RR) 98 pts
4. Keith Parrot (Yamaha R1) 83 pts
5. Adib Zulfadly Rosdin (Kawasaki ZX10RR) 82 pts 

Supersport Championship
1.Ismael Smajli (Kawasaki ZX6R) 164.5 pts
2. Khurana Dhiraj (Honda CBR600) 104 pts
3. M. Iqbal Quzaimy Azhar (Yamaha R6) 102 pts
4. Azlan Shah Kamaruzzaman (Kawasaki ZX6R) 78 pts
5. Chua Soon Wei (Yamaha R6) 63.5 pts

Open 250 Championship
1.Muhammad Aiman Tahiruddin (Yamaha R25) 135 pts
2. Muhammad Jazil Juraimi (Kawasaki 250)  112 pts
3. Luth Harith Erwan (Honda CBR250R) 110 pts
4. M. Vishwadev (Kawasaki 250) 89 pts
5. Khairul Anwar Jamil (Honda CBR250R) 74 pts

KTM RC CUP – ORANGE CLASS
1.Muhammad Ibrahim Norrodin (KTM) 164 pts
2. Muhammad Izam Ikmal (KTM) 150
3. Ahmad Idham Khairuddin (KTM)  101
4. Zhou Sheng Jun Jie (KTM) 84
5. Md Aiman Nabil Shaharum (KTM) 79 pts

No comments: