Helmet khas kaum etnik Vietnam


Menyedari kepentingan pemakaian helmet dan bagi memudahkan perlaksanaannya, Vietnam telah menyarankan pengeluaran helmet khas untuk golongan etnik negara tersebut. Yang jelas, tahap kesedaran pemakaian topi keledar di negara tersebut telah meningkat dengan mendadak seperti yang dilaporkan dalam satu forum PBB di Kuala Lumpur pada April lepas (Klik sini untuk baca semula )

Helmet motosikal khas ini telah direka dan dibuat untuk wanita dari kumpulan etnik Thai untuk menampung sanggul tradisional tradisional mereka sambil melindungi mereka daripada kemungkinan kecederaan kepala.

Pengerusi Jawatankuasa Lalu Lintas Kebangsaan Vietnam Khuat Viet Hung berkata, sejak 2010, terdapat 10,122 kemalangan, menyebabkan 10,936 kecederaan dan 4,968 kematian. Bilangan kemalangan, kematian dan orang yang cedera di barat laut masing-masing menyumbang 5.11 peratus, 8.6 peratus dan 5.3 peratus daripada jumlah nasional.

Helmet khas ini adalah sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan keselamatan jalan raya, dengan gelembung di atas topi keledar untuk menampung sanggul rambut. Topi keledar ini diedarkan kepada wanita etnik di enam wilayah untuk "ujian memandu" dan syarikat itu akan mengkaji pengguna untuk membuat penyelarasan dalam reka bentuk jika perlu, tanpa menjejaskan keselamatan.
Semua pengguna skuter dan motosikal di Vietnam dikehendaki oleh undang-undang untuk memakai helmet, tetapi kebudayaan minoriti Thai mengharuskan mereka menggayakan rambut mereka dengan simpul rumit di depan umum, yang membuat topi keledar standard tidak berguna sebagai alat perlindungan.
 Bagi wanita dari kumpulan etnik kaum Black Thai , sanggul yang tinggi menunjukkan bahawa mereka telah berkahwin, dan menghilangkan gaya rambut dianggap sebagai tindakan yang tidak setia terhadap suami mereka. Wanita etnik tidak mahu melanggar undang-undang lalu lintas, tetapi pada masa yang sama tidak mahu melawan tradisi mereka, jadi mereka hanya akan memakai topi keledar di atas sanggul tinggi mereka, yang menyebabkan topi keledar mereka mudah jatuh.

GIVI Malaysia taknak buat helmet khas untuk orang bersanggul tinggi kat Malaysia....?No comments: