Bollinger SUV lasak mesra alam


Kereta elektrik semakin menular penggunaannya, dan kini van elektrik telah mula digunakan di sektor logistik. Namun begitu trak elektrik dan SUV yang lebih kecil belum lagi banyak kenampakan di jalanraya dunia.

Bollinger Motors kini memperkenalkan kenderaan B1 pacuan semua-roda masa akan datang, yang mungkin memangkinkan penglibatan lebih aktif daripada pengeluar utama dalam kategori kenderaan elektrik luar-jalan. Namun, apakah pembeli kenderaan SUV mahukan sebuah kereta elektrik, atau ia nya lebih cenderung untuk pasaran khusus armada kerajaan dan penggunaan komersial? Apa pun, prototaip bolehguna B1 myata menjurus arah arah baru dalam mobiliti elektrik, dan layak diberi perhatian yang lebih serius.

Bollinger Motors lebih gemar menggelar B1 mereka ini sebagai "trak utiliti sport" (SUT) yang mempunyai "keupayaan jalan luar biasa" dan walaupun terdapat beberapa SUV dan crossovers yang boleh melakukan pemanduan luar jalan yang serius atau mempunyai beberapa ciri daya tarikan tambahan seperti pacuan semua roda, kenderaan baharu ini dibina sesuai dengan fungsinya. B1 mempunyai lojikuasa dan casis lasak, dengan badan aluminium yang ringan, dan mempunyai kelegaan tanah sebanyak 15.5 inci untuk memudahkan pengendalian di permukaan medan lasak dan kasar. Bateri dan lojikuasa semuanya ditempatkan rendah dan di antara rel casis, untuk mewujudkan pusat graviti yang rendah sambil memaksimakan ruang untuk kapasiti kargo.
 Kuasa untuk roda datang dari lojikuasa dwi-motor depan dan belakang yang mampu menjana tork 472 lb-ft, dan menghasilkan sehingga 360 hp (270 kW). berat keseluruhan trak adalah kira-kira 1769 kg dan denagn kapasiti 2,766 kg, tetapi apabila kosong, ia boleh memecut dari 0 hingga 100kmj dalam 4.5 saat dan boleh mencapai kelajuan melebihi 200 kmj. Dua pilihan bateri ditawarkan iaitu 60 kWh atau 100 kWh, masing-masing mampu menawarkan jarak perjalanan sejauh antara 192 atau 320 km, dan masa mengecaj di antara 7 jam dan 12 jam. Brek regeneratif akan turut membantu menambahkan capaian jarak, di samping menjadikannya sebuah kenderaan yang lebih mudah bergerak dan lincah di medan.

Bollinger Motors B1 juga menggabungkan pelbagai elemen sedia ada di luar jalan untuk memastikan trak ini stabil dan menawarkan daya tarikan tinggi pada semua jenis rupa bumi, dan menawarkan profil trak utiliti klasik dan dalaman bersih. Banyak ruang simpanan boleh didapati di bahagian belakang dan bonet depan (memandangkan ia nya tiada berenjin) dan ia juga mempunyai lohong atau lubang sedia terbina yang membolehkannya mengangkut papan sepanjang 8 kaki, dan bumbung keras B1 boleh ditanggalkan jika mahu. Dengan pergerakan roda sebanyak 10", ia mempunyai banyak ruang untuk menangani permukaan kasar, dan dengan empat tempat duduk.

Satu aspek lain yang sangat berguna bagi sebuah kenderaan elektrik adalah penggunaannya sebagai satusumber kuasa, dan Bollinger Motors telah menggabungkan fungsi tersebut dengan membina dua outlet elektrik 110V yang mudah diakses, serta outlet USB dan 12V, yang nyata amat berguna untuk mengecaj GoPro atau untuk menjalankan alat kuasa di tapak kerja. Untuk tugas-tugas kecil, kesan pada paras bateri B1 mungkin minima, bagaimanapun, terdapat had praktikal untuk penggunaannya sebagai pek bateri yang besar, yang mana anda perlu menguruskan penyimpanan tenaga anda dan baki perjalanan anda.

Nampaknya seolah-olah pasukan Bollinger Motors telah menghasilkan sesuatu yang menarik dan berprestasi, berdasarkan spesifikasi dan visual pada prototaip B1 yang bekerja, tetapi penentu sebenarnya kelak adalah harga, dan pada ketika ini, syarikat itu lebih gemar membisu, dan satu-satunya petunjuk yang mungkin boleh dijadikan rujukan adalah kenyataan yang dikeluarkan mereka bahawa ia nya akan mampu"bersaing dengan harga SUV yang setanding." Bollinger ingin mula menjual B1 ini menjelang akhir tahun dan diharapkan dapat memulakan pengeluaran pada akhir 2018 dan memasarkannya pada awal tahun 2019. Sementara itu, syarikat ini giat mengkaji permintaan pasaran dalam trak utiliti sport elektrik ini di laman webnya, yang akan turut memakumkanbakal pelanggan dengan berita terkini berkaitanpengeluaran. Menurut syarikat itu, pada awal tahun 2018 kelak, penempah awal itu akan dapat memesan B1 dengan bayaran pendahuluan USD$1,000.

No comments: