KL TravelPass pakej perjalanan mudah lebih murah


Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) dan Rail Express Link Sdn Bhd (ERL) hari ini melancarkan TravelPass KL, tiket sistem pengangkutan bersepadu yang menawarkan penyelesaian mudah bagi pelancong yang menginginkan pengalaman perjalanan yang lancar melalui rangkaian rel di Kuala Lumpur.

Dalam ucapannya, YB Dato 'Sri Hajah Nancy berkata kerjasama antara operator pengangkutan rel boleh menghasilkan produk yang unik dan inovatif yang akan menwujudkan nilai tambah kepada penawaran biasa mereka. SPAD sebagai badan yang mengawal selia dan menyelaras pengangkutan awam darat akan menyokong usaha kerjasama tersebut untuk membantu pengendali pengangkutan agar kekal mampan.

YBhg. Tan Sri Mohd Nadzmi pula dalam ucapannya berkata bahawa produk perjalanan lancar, menyenangkan dan mudah dari KLIA ke bandar Kuala Lumpur menjadikan perkhidmatan ERL sangat popular di kalangan pelancong dan sesama rakyat Malaysia. TravelPass KL dibangunkan untuk meningkatkan jumlah pelanggan dengan mensasarkan pelancong yang tiba untuk mengunjungi Kuala Lumpur, sama seperti penawaran Oyster Card di London dan Octopus Card di Hong Kong. "Ia juga akan menggalakkan kunjungan pelancong bukan sahaja di bandar tetapi juga di sekitar Lembah Klang melalui rangkaian sistem pengangkutan awam yang disediakan Prasarana," katanya.
KL TravelPass adalah kad pengangkutan bersepadu yang merangkumi pengangkutan dari lapangan terbang melalui KLIA Ekspres (samada sehala atau pergi-balik) dan perjalanan tanpa had untuk dua hari bagi semua perkhidmatan Rapid KL (LRT, MRT dan KL Monorail). pakej dengan perjalanan sehala dari/ke KLIA dikenakan  RM70 manakala RM115 untuk pakej dengan perjalanan pergi-balik, dan boleh didapati di Kaunter Tiket KLIA Ekspres di KLIA, KLIA2 dan Dewan Perlepasan KL Sentral.

Pelancong juga mempunyai pilihan untuk menambah nilai tunai kepada Kl TravelPass untuk menikmati lanjutan faedah perjalanan di bas Rapid KL dan perkhidmatan kereta api KTM Komuter. ERL merancang untuk terus meningkatkan KL TravelPass pada masa akan datang dengan memasukkan penyedia pengangkutan yang lain.
KL TravelPass ini telah dilancarkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri. Turut hadir pada majlis pelancaran tersebut ialah Pengerusi Eksekutif ERL, YBhg. Tan Sri Mohd Nadzmi Mohd Salleh; Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat, Azharuddin Mat Sah; Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Rail Sdn Bhd, YBhg Dato 'Ir. Zohari Sulaiman dan Ketua Pegawai Eksekutif ERL, Noormah Mohd Noor.

Kerjasama antara Prasarana dan ERL ini adalah hasil daripada Bengkel Penumpang yang baru-baru ini
dianjurkan oleh SPAD di kalangan pengusaha pengangkutan rel untuk menggalakkan orang ramai menggunakan rangkaian rel dan meningkatkan jumlah penumpang. Kerajaan berhasrat untuk mencapai 40% penggunaan pengangkutan awam oleh orang ramai menjelang 2030.

No comments: