Honda perkenal barisan model CRF450 2019

Honda diberitakan menyegarkan barisan model 2019 jentera luar jalannya, dan ia termasuklah model dual-sport CRF450L yang baru. Menurut laman web Honda, motosikal ini berada dalam barisan  "CRF Performance Line" Honda.

Ia berkongsi enjin 449.7 cc Unicam empat injap yang sama digunakan pada kesemua model CRF450, walaupun sesetengah bahagian dalaman telah laras untuk membezakan kuasa output untuk kegunaan yang dimaksudkan.

Jika anda tidak biasa dengan huruf dalam barisan model baharu ini,secara mudahnya
1. 450RWE (Edisi Kerja) kini berada di bahagian atas barisan model itu sebagai versi hebat 450R,
2. 450R direka untuk kegunaan motocross.
3. 450RX mempunyai nisbah mampatan yang lebih tinggi dan kotak gear lima kelajuan berbanding model X untuk perlumbaan enduro yang lebih agresif,
4. 450X pula yang mendapat enam gear, aci engkol lebih berat, lampu, dan nisbah mampatan yang lebih rendah untuk persaingan berkelajuan tinggi.
5. 450L baru adalah versi jalan raya yang paling serupa dengan 450X.
Gegelung gpring teleskopik terbalik 49 mm di bahagian depan boleh diselaraskan untuk lantunan dan pemampatan redaman (tetapi tiada pramuat). Suspensi belakang dikendalikan oleh penyerapkejutan Pro-Link Showa dengan penyesuaian tetapan untuk pramuat, lantunan dan redaman mampatan.

Terdapat juga perbezaan kepada geometrinya juga. CRF450L mendapat ketinggian pelana lebih rendah pada 37.1 inci berbanding 37.8 inci pada R dan RX. Ia juga mendapat jarak tapak roda terpanjang pada 58.9 inci dan paling sedikit kelegaan bumi pada 12.4 inci berbanding dengan 12.7 inci pada X dan 12.9 inci pada R dan RX.
Berat badan keseluruhan pakej masih berdaya saing pada 131 kg walaupun lebih berat daripada jentera 450 yang lain. Memandangkan ia mesti memenuhi keperluan pelepasan dan peraturan DOT, tidak adil untuk menilainya dengan CRF lumba sahaja,tetapi ia boleh dibandingkan dengan jentera dwi-kegunaan (dual purpose) yang lain.

No comments: