Hafizh Syahrin menguji Yamaha YZR-M1 di Buriram

Pasukan Monster Yamaha Tech3 akan menggunakan khidmat Hafizh Syahrin untuk ujian MotoGP rasmi yang akan datang di Buriram, Thailand. Pelumba Malaysia berusia 23 tahun itu mempunyai pengalaman empat tahun dalam Moto2 dan kini berasa lebih bersedia untuk membuat langkah pertama dalam kelas perdana perlumbaan motosikal.
Ujian selama tiga hari ujian akan diadakan di litar baharu bagi kategori MotoGP ini, dan pasukan Monster Yamaha Tech3 bersama rakan-pasukan mereka akan menilai prestasi litar baharu ini untuk menentukan kemungkinan kerjasama kekal bagi musim 2018.

 Hafizh SYAHRIN
"Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Herve Poncharal kerana memberi saya peluang ini dan tentunya juga kepada seluruh pasukan Monster Yamaha Tech3. Saya akan cuba melakukan yang terbaik selama tiga hari ini di Thailand. Bagi saya, ia nya impian yang menjadi kenyataan untuk dapat menunggang jentera MotoGP. Saya perlu mengakui bahawa saya terlalu teruja apabila mendapat peluang ini. Saya harap saya cukup pantas untuk menunjukkan kemampuan kepada semua orang. Di samping itu, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Razlan dan semua yang menyokong saya dalam menjadikan kemungkinan ini sebagai satu kenyataan. Saya sangat gembira dan saya tidak sabar untuk berada di Buriram, kerana ia akan menjadi kali pertama saya dapat menunggang motosikal MotoGP. Saya tahu bahawa saya perlu banyak belajar dalam mengendarai jentera Yamaha YZR-M1 dan saya ingin cuba memahami bagaimana pasukan ini berfungsi kerana saya tahu bahawa mereka sangat berpengalaman, jadi saya mahu memanfaatkan sepenuhnya input mereka. Semasa musim sejuk ini, saya banyak berlatih, namun saya berharap kerja keras ini akan berbaloi dan saya tidak sabar untuk memulakan ujian ini. "

 HervĂ© PONCHARAL
"Saya sangat gembira dan berbangga dengan kehadiran Hafizh Syahrin bersama kami untuk ujian di Buriram. Seperti yang diketahui umum, sejak Jonas Folger memutuskan bahawa dia tidak dapat berlumba pada tahun 2018, kami telah mencari pelumba yang boleh menjadi penunggang pengganti yang tepat. Berikutan ujian Sepang, kami mengadakan banyak mesyuarat dan telah memutuskan bahawa Hafizh Syahrin akan menjadi pilihan yang sangat baik untuk pasukan Monster Yamaha Tech3. Buat masa ini ia hanya tiga hari, tetapi saya lebih yakin bahawa Hafizh akan menunjukkan kepada kita apa yang boleh dilakukannya. Dia masih muda, hanya berusia 23 tahun, dan telah menaiki podium beberapa kali dalam kelas Moto2, yang bkannya mudah untk dicapai. Dia menyudahkan musim Moto2 pada tahun 2017 di tangga kesepuluh, yang merupakan pencapaian yang besar, kerana saya tahu betapa sukarnya kategori ini. Seperti yang saya katakan selalu, untuk mempunyai seorang penunggang muda lebih bermakna bagi sesebuah pasukan, berbanding mempunyai seorang pelumba yang sudah biasa. Marilah jalankan ujian, kerana saya sudah begitu teruja dan yakin bahawa tidak lama selepas Buriram kita akan membuat keputusan akhir. Namun begitu, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Razlan Razali dari Litar Antarabangsa Sepang, yang merupakan pengurus pasukan Hafizh Syahrin."
Pengumuman rasmi oleh pasukan Yamaha Tech 3 melalui laman FB mereka

No comments: