#66 Niki Tuuli selesaikan tugasan pertama Moto2 SIC Racing

 Pelumba baharu SIC Racing Team, Niki Tuuli membuat penampilan pertamanya di Kejohanan Dunia Moto2, untuk tamat di tempat ke-22.

Niki yang berhadapan dengan cabaran besar pasukan baru, motosikal baru, tayar baru dan litar yang tidak pernah dialaminya, Niki Tuuli berupaya menjalankan tugas itu. Setelah bekerja keras sepanjang hujung minggu, penunggang muda Finland itu telah menyesuaikan diri dengan persekitaran barunya, dan menunjukkan peningkatan yang konsisten di atas jentera Kalexnya, sebelum mengakhiri hujung minggu di luar lingkungan dua puluh teratas.

"Ini adalah kali pertama untuk Niki untuk menjadi motosikal Moto2 dan juga kali pertama di Le Mans, kali pertama bertemu dengan pasukan, kali pertama pada tayar Dunlop, begitu banyak perkara yang berbeza dan pasti perbezaan antara motosikal Supersport ke motosikal Moto2 sangat besar," kata Pengurus Pasukan, Johan Stigefelt.

"Saya fikir sepanjang hujung minggu dia telah melakukan kerja yang sangat baik kerana dia telah maju setiap sesi; hanya sesi kelayakan yang sedikit mengecewakan. Dalam perlumbaan dia sangat baik; dia membuat permulaan yang baik dan bersaing dengan penunggang lain. Untuk menyelesaikan perlumbaan dalam 48 saat dari juara di depan dalam perlumbaan pertama, adalah permulaan yang baik. Kami menaruh harapan pada Niki; kita dapat melihat potensi dalam dirinya dan tahu bahawa dia akan maju sepanjang perlumbaan seterusnya. "

"Saya benar-benar gemuruh sebelum perlumbaan kerana kelayakan yang tidak begitu baik dan saya tidak berasa begitu tenang dan selesa," ulas Niki pula. Dalam perlumbaan saya membuat permulaan yang baik, walaupun saya hanya berlatih baru beberapa kali sahaja. Dua pusingan pertama berjalan lancar dan kemudian selepas itu saya hanya cuba menunggang tanpa membuat sebarang kesilapan. Saya gembira kerana saya hanya membuat satu kesilapan, pada pusingan terakhir ketiga, iaitu apabila Kent melepasi saya. Ia perlumbaan yang baik dan setiap masa pusingan adalah serupa tetapi saya perlu belajar bagaimana untuk menjadi lebih pantas. Bagaimanapun, ini hanya perlumbaan pertama saya dan semuanya baru; motosikal, tayar, litar, jadi saya tahu makin banyak pengalaman yang saya dapat pada motosikal ini dan semakin saya belajar, semakin baik saya dapat lakukan. Motosikal ini berfungsi dengan baik, saya hanya perlu memperbaiki tunggangan saya sendiri maka kita boleh membuat satu lagi langkah. Saya sangat gembira mendapat peluang ini. Saya sangat selesa berada di sini dengan pasukan ini, yang luar biasa! "

No comments: