#55 Pescao tamat keduabelas di GP Le Mans

Hafizh Syahrin muncul dengan prestasi yang mengagumkan di pusingan halaman sendiri bagi pasukan Monster Yamaha Tech3 semalam. Bermula dengan berhati-hati, pendatang baru MotoGP berjaya menamatkan perlumbaan 27 pusingan, menunggang mengatasi para pelumba berpengalaman dengan mengagumkan untuk melintasi bendera penamat di kedudukan ke-12 dan memenangi persaingan melawan rakan rookienya Franco Morbidelli.

"Ketika perlumbaan saya berasa sangat baik, tetapi malang sekali saya bermula kurang baik dan kemudian saya berada di belakang kumpulan yang perlahan, saya terpaksa lolos melalui pelumba lain satu demi satu. Saya tahu bahawa rentak saya sangat baik dan saya fikir saya boleh berada di dalam kumpulan 10 teratas, tetapi sukar untuk memintas di litar ini dan anda juga perlu berani untuk melakukannya di selekoh pertama. Saya mencuba beberapa kali tetapi pada akhirnya, saya ketinggalan dari kumpulan yang lebih cepat di hadapan. Di Mugello kelak saya harap saya dapat memberikan yang terbaik sekali lagi, saya cuba untuk terus fokus dan bekerja keras, dan menumpukan keadaan fizikal saya dan cara menunggang saya. "
Wira tempatan Johann Zarco memulakan perlumbaan dengan luar biasa, menunggang dalam kumpulan terpantas dari peringkat awal dan bertekad untuk meraikan kemenangan sulung kelas perdana pertamanya di hadapan kerumunan peminat halaman sendiri yang bersorak untuknya. Semasa bertarung untuk mendahului, malangnya pelumba Perancis itu tejatuh pada pusingan kelapan dan kini perlu menunggu pusingan seterusnya dalam masa dua minggu di Mugello, Itali, untuk cuba menjadikan impiannya itu menjadi kenyataan.

Hafizh Syahrin
Kedudukan: Ke-12 - Kejuaraan: 17 - Mata keeluruhan: 13

No comments: