Movistar Yamaha Racing yakin hadapi Qatar

Hujung minggu ini MotoGP Movistar Yamaha MotoGP Valentino Rossi dan Maverick Viñales membakar enjin YZR-M1 mereka sekali lagi, menandakan permulaan musim 2018 MotoGP di Grand Prix Qatar.

Kira-kira seminggu setengah yang lalu para pelumba ini berada di Litar Antarabangsa Losail untuk menjalani ujian pra musim. Rossi dan Viñales masing-masing menduduki tempat kedua dan kelima dalam keputusan gabungan tiga hari dan mendapati diri mereka berada dalam keadaan yang baik untuk cabaran musim ini.

Juara Dunia Sembilan-Kali Rossi terkenal kerana suka berlumba rapat dan dia tidak sabar untuk memulakan persembahan di Qatar. Dia memegang rekod yang mengagumkan di litar Losail dengan empat kemenangan (2005, 2006, 2010 dan 2015), empat tempat kedua (2007, 2009, 2013 dan 2014), dan satu tempat ketiga (2017), dan beliau yakin bahawa masih ada ruang untuk lebih banyak trofi. Hujung minggu ini beliau akan keluar berhabis-habisan untuk memulakan perjuangan musim 2018  di hadapan.

Selepas ujian musim sejuk yang intensif, Viñales juga tiba di Doha dengan penuh semangat untuk berusaha untuk mendapatkan kemenangan di perlumbaan pembukaan. Pelumba muda Sepanyol itu mengetahui laluannya di litar itu, bukan hanya kerana telah menyelesaikan banyak pusingan semasa ujian musim sejuk di litar Losail, tetapi juga kerana pengalaman berlumba sebelumnya dan kejayaannya di Qatar. Dia mencatatkan kemenangan Moto3 untuk resumenya pada 2012, dan mendapat tempat kedua dalam kelas yang sama se tahun kemudian, dan dia meraih kemenangan MotoGP cemerlang dalam perlumbaan sulungnya dengan Yamaha tahun lepas.

No comments: