Cagiva muncul kembali, sebagai jenama motosikal elektrik

Jenama Itali yang masyur satu masa dulu iaitu Cagiva kini diberitakan akan kembali sebagai motosikal luar jalan dikuasakan elektrik. Prototaip pertama dijangka muncul pada musim gugur ini di EICMA. Berita itu telah diumumkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif dan pemegang hak jenama Cagiva iaitu MV Agusta, Giovanni Castiglioni, semasa pelancaran akhbar untuk Brutale 800RR 2018.

Cagiva yang berasal dari nama pengasasnya iaitu datuk Castiglioni, juga bernama Giovanni mula menjalankan perniagaan motosikal pada tahun 1978, dan melakar namanya dalam perlumbaan Grand Prix dan perlumbaan luar jalan motocross dan terutamanya memenangi Rali Dakar pada 1990 dan 1994 dengan Cagiva Elefant (gambar di atas).

Pada tahun 1985, Cagiva membeli Ducati, dan menghasilkan motosikal di bawah nama Ducati seperti yang lebih dikenali hari ini. Malah pengenalan Ducati Monster pertama di EICMA asalnya direkabentuk sebagai sebuah Cagiva, tetapi diubah namanya kepada Ducati di saat akhir hanya untuk menambah barisan model Ducati!

Pada tahun-tahun berikutnya, Cagiva terus berkembang, dan memperoleh hak untuk Moto Morini, Husqvarna, dan juga akhirnya MV Agusta pada tahun 1991. Selepas Cagiva menjual Ducati kepada Texas Pacific Group pada tahun 1996, syarikat itu disusun semula dengan MV Agusta menjadi jenama utama.

Cagiva telah tenggelam sejak itu, tetapi nama itu bersedia untuk kemunculan semula, kembali sebagai jenama elektrik dengan tumpuan pada motosikal luar jalan. Castiglioni tidak memberikan banyak maklumat mengenai lojikuasa dan teknologi, tetapi Cagiva baru dijangka menjadi motosikal yang luar biasa ringan seperti kereta elektronik Alta, atau seperti motosikal gunung berbantu elektrik seperti yang dihasilkan oleh Bultaco yang juga merupakan jenama yang dibangkitkan semula.

MV Agusta masih memiliki tanda niaga aktif di pelbagai pasaran untuk beberapa nama model Cagiva, seperti Mito, Elephant dan SST. Kemungkinan model Cagiva baru akan menggunakan sekurang-kurangnya salah satu daripada nama-nama model ini. Lebih banyak maklumat dijangka akan muncul pada bulan-bulan akan datang, menjelang pertunjukan EICMA 2018 di Milan pada bulan November.

No comments: