Lightning LS-2 Motosikal pengeluaran terpantas di dunia

Siapa yang membuat motosikal pengeluaran yang terpantas? Persoalan ini sering dijadikan modal untuk meningkatkan penjualan motosikal selama beberapa dekad. Walaupun sejak kelajuan motosikal mencapai 300 kmj pada akhir tahun 1990-an, ia telah lama hilang kaitannya dengan dunia sebenar menunggang. Namun begitu ia tidak bermakna orang tidak lagi peduli. Jauh sekali dari itu.
Kawasaki H2R memang merupakan sebuah motosikal pengeluaran. Tetapi ia tidak diluluskan untuk kegunaan di jalan raya. Motosikal elektrik Lightning  LS-218 kekal hingga ke hari ini sebagai motosikal pengeluaran kegunaan jalanraya yang paling pantas di bumi. Namun setelah sering disebut sebut telah dikalahkan Kawasaki H2R sebanyak 3.2kmh di Bonneville, Lightning ini telah membuatkannya menjadi jauh lebih laju.

Kita boleh saksikan sendiri video kelajuan 400 kmj dalam iklan yang persembahkan oleh Kawasaki dalam ujian terkawal. Di lapangan bergaram di Bonneville, di mana semua jentera ujian menghadapi keadaan yang  sama dengan peralatan yang sama, 310 kuasa kuda Kawasaki H2R mampu memacunya selaju 354 kmj di ujian Speed Week minggu lepas.

Walaupun H2R tidak boleh didaftarkan untuk kegunaan jalan raya, ia masih menjadi motosikal yang disebut sebut sebagai jentera terpantas dalam dunia enjin pembakaran dalaman. Kini, Lightning tampil untuk menunjukkan kepada dunia bahawa dominasi enjin pembakaa dalaman pembakaran sudah berakhir.

Pengasas dan CEO Lightning, Richard Hatfield telah memutuskan untuk membina versi "R" mereka sendiri iaitu LS-218. Walaupun hanya berbekalkan 200 kuasa kuda, motosikal elektrik ini terasa jauh lebih kuat daripada menunggang sebuah motosikal konvensional dengan enjin pembakaran dalaman, kerana motorsikal elektrik menghasilkan tork maksimum secara segera sejak mula pendikit dikilas lagi. Motosikal versi "R" Lightining baru-baru ini berjaya menghasilkan sekitar 250 hp ata kuasa kuda, tetapi Hatfield percaya ia akan mampu menghampiri angka 300 dalam seminggu lagi, apabila Lightning membawanya ke Bonneville untuk mengetahui betapa pantasnya ia, sebelum menamakannya.

Pada masa ini dirujuk sebagai LS-2??R, jentera ini telah berjaya mencapai 341kmj di litar tanah di El Mirage. Oleh itu, pasukan Lightning nampaknya mempunyai peluang yang baik di litar rata bergaram Bonneville untuk mencipta rekod motosikal pengeluaran baharu dalam beberapa minggu akan datang yang akan memadamkan semua keraguan siapa yang leih pantas.

No comments: